用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人已收到音小第二輪收生結果
樓主: sleepwell
go

請問有冇人已收到音小第二輪收生結果 [複製鏈接]

Bad comments include: teachers not up to standard to teach especially in music; the academic level is about 1-2 grades lower than other school; students are naughty...

But I really like their teaching approach, and it is a Christian school.  So I really want to know any supporting comments on this school.

原帖由 CSW 於 08-10-16 21:02 發表
你聽到既bad comments 係關於邊方面既呢? 我有朋友的兒子在此校讀, 她的comments都很好啊! 不如你簡單列一些出來, 讓icqm的現任家長clarify一下吧! 因為我們這些未register的媽媽都會很想弄清楚學校的情況。

我的朋 ...

我聽到的一位家長朋友的feedback則是:
有小朋友吵了架, 老師不是直接跟家長講件事, 而是叫小朋友回家自己跟家長講, 並且要那幾位小朋友分別寫一封道歉信給另外的小朋友(因要寫信, 所以家長一定知係發生左件咁既事), 最後, 要幾位學生一起禱告及同心說饒恕對方及重新接納對方做朋友。我覺得那位老師處理的方法不錯, 是要以愛去寛恕別人及接納他人, 這是基督教的本義。其實間間學校都有頑皮的學生(出名的全男校更頑皮、有些近似國際學校形式的學校也是不相百仲), 你會寧願老師們以愛心來包容鼓勵, 還是嚴勵的責備方法來教導呢?  

另外, 他們的中文科是用普通話教, 數是用英文教的, 英文科是用pop-up book, 本來說p.2會按英文進道來分班, 但終於發現大家的程度不是太參差, 便沒有以此來分班...

至於師資問題我也不太清楚, 可否請一些現任音小的家長可分享一下情況。

原帖由 matmatmama 於 08-10-16 22:21 發表
Bad comments include: teachers not up to standard to teach especially in music; the academic level is about 1-2 grades lower than other school; students are naughty...

But I really like their teachin ...

簽名被屏蔽

ming2,

Thanks for your sharing. It helps a lot!
其實正式上堂時間係幾點, 放學又係幾點呢? 我家住汀九深井區, 不知校車可能要幾點上車或下車呢?

其實我從朋友那兒看過音小的成績本, 是很多頁, 但是我覺得評估得很仔細, 而且沒有排名次, 好像是每科會有一個科獎, 但是若然你成績很好, 品行未ok, 都拿不到那個科獎。而每位學生都有一位專monitor佢既老師, 該老師會跟家長緊密聯系, 讓家長知道孩子的情況...若孩子有某方面(特別是音樂的範疇), 老師會很積極地幫助孩子去發展他的potentials.

ming2, 你有以上方面的分享嗎?

原帖由 ming2 於 08-10-17 00:04 發表

大女今年九月入讀小一,唔洗一個星期已經習慣左小學生活(佢本身係一個慢熱0既人)...ICQM佢地早上學七點九至八點五個字係早讀時間,即係學生一返到學校就自己入班房,跟住就係classroom入面0既圖書角借書睇,培養閱讀0 ...

簽名被屏蔽

ming2
Thanks for sharing, you have strengthen my confidence in this school.

原帖由 ming2 於 08-10-17 00:04 發表

大女今年九月入讀小一,唔洗一個星期已經習慣左小學生活(佢本身係一個慢熱0既人)...ICQM佢地早上學七點九至八點五個字係早讀時間,即係學生一返到學校就自己入班房,跟住就係classroom入面0既圖書角借書睇,培養閱讀0 ...

簽名被屏蔽

睇返音小既website, 佢話p.1 有4班, 每班最多30人.. 即係共120個學位.. 我地呢度個個都收.. 睇黎我地咁多位都好好釆呀....

醒目開學勳章

ming2,

你大細女都好叻叻,大女共快適應小一進度,細女跳級成功.

csw,

校車問題要問校車負責人黎先生,
tel:26401881
ICQM學生大都大多好乖,好活潑(個別有出位),學校2年紀律都加強推行五不五要,小朋友都有進步. 一班2位老師牧養15位小朋友,由小一至小三,跟初小街.
老師真是好好,有愛心教導小朋友.

簽名被屏蔽

有冇人已經交咗留位費?
原帖由 ming2 於 08-10-17 16:51 發表
yklee

thanks so much

細囡真係好彩,我遲左一日收信,我已經打定輸數唔得架啦...所以就已經同細囡先做定心理準備...好彩佢宜家ok左..咁我都鬆一口氣啦...

家姐宜家返學都返得好開心,我都冇咩擔心啦...宜家 ...

我收信後第2日一早就去交左lu..

原帖由 sleepwell 於 08-10-22 14:10 發表
有冇人已經交咗留位費?

Congratulation.
Is your small daughter born in January, 2004?

原帖由 ming2 於 08-10-16 17:25 發表

yeah yeah...我都攪掂左啦...收左細囡啦...重0岩0岩同幼稚園校長傾好埋,可以十月尾跳上K3啦...阿囡如果知道一定好開心 (佢宜家訓左覺..)...不過又有一個新挑戰,希望佢可以快d適應到K30既生活啦... ...

簽名被屏蔽

My son is born in January, 2004, so he can't have lucky draw. I need to apply DSS or private school for him.

原帖由 ming2 於 08-10-22 18:06 發表

thank you..
細囡係04年4月出世架...家姐仔就係03年1月...

by the way,我都已經交左留位費啦..

簽名被屏蔽

K3, so need to search a primary school for 09/2009.
I want my son study in Putonghua and English primary school. Right now, rejected by two school.

原帖由 ming2 於 08-10-23 21:15 發表

咁佢宜家係讀緊k2 or K3呀??心水學校係邊間??

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題