用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 救命啊!怎樣要小兒做功課快D呢??
go

救命啊!怎樣要小兒做功課快D呢?? [複製鏈接]

小兒現讀一年級, 每日會有6至8樣功課另外加網上家課(中,英,數) ; 因小兒上的是下午校, 每日放學已是7:00PM, 基本上每晚都要花3小時陪他一起做功課的, 有時做不完, 第日早上還要花1-2小時來完成, 真是每日不是打就是駡, 真是打又心痛駡又勞氣, 自從上小學之後, 無電視看, 也無得去公園, 每日除了功課就是功課, 搞到佢現在一見到功課就惊, 慘! 現在先至一年級, 點算呢? 我朋友的小朋友都不是這樣的, 他們都可以做好, 為何小兒就這樣呢?
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

你唔好灰心!!上小一頭半年係最辛苦, 因為功課太多, 好似我個仔k1上k2, k1無乜homework, 現在日日都做幾本功課, 而且一唔like就發脾氣用支鉛筆亂劃本功課, 我仲要同佢擦番乾淨, 真係激到你發巔, 攪到我真係有d心理唔平衡!!老公只係識搵錢, 教小朋友又話係阿媽既工作, 個工人又幫唔到手, 而且仲有個未滿1歲仔仔, 真係煩到你死, 無晒自由, 好在可以在此同其他媽咪傾下, 大家鼓勵先至可以平衡一下!!

原帖由 WindyChow 於 08-10-14 22:51 發表
你唔好灰心!!上小一頭半年係最辛苦, 因為功課太多, 好似我個仔k1上k2, k1無乜homework, 現在日日都做幾本功課, 而且一唔like就發脾氣用支鉛筆亂劃本功課, 我仲要同佢擦番乾淨, 真係激到你發巔, 攪到我真係有d心理唔 ...

Hello, Mamas,

It is frustrating to see the child struggle and we lost our temper.  

There are some good talks coming from Norma Leben in November.  She is a Chinese and is a very good presenter.  You may consider go to listen to her talks and gain more skills on handling your child.  Info can be found in this link:
www.greenfieldhk.com.

Take a deep breath and relax!  It is a long way to go.  

你係咪坐係小朋友旁邊一路鬧一路做呢?咁會令小朋友無信心做落去,你試下叫小朋友於限定時間完成,完成後獎佢飲一包果汁,或是吃點小吃.....等等,看看是否可行。
希望可以幫到你

原帖由 Azababy 於 08-10-13 02:51 發表
小兒現讀一年級, 每日會有6至8樣功課另外加網上家課(中,英,數) ; 因小兒上的是下午校, 每日放學已是7:00PM, 基本上每晚都要花3小時陪他一起做功課的, 有時做不完, 第日早上還要花1-2小時來完成, 真是每日不是打就是 ...

可以請你的朋友幫忙嗎? 例如當她的小朋友做寫生字時,先打個電話給你的囝囝,相約一起開始做,那個小朋友先做完的,打電話通知對方便算勝出。最好是有時你的囝囝勝,有時她的勝,就算開始時你囝囝次次都輸,都要先夾定,比他勝一兩次,激勵吓佢。
‹ 上一主題|下一主題