用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很不好受
go

很不好受 [複製鏈接]

我都失落於英華, 心情比起自己當年失落會考強很多. 但我知道跟著來看到一間又一間失敗時的現實心情. 很不好受. 1. 因為我相信這批參加者大多同時出現其他學校(包括成功的一批). 但有些更包括女孩子. 女孩子一般比男孩成熟.
2. 考題大至相近但這批兒童IQ及EQ相對不變.

a. 自己又不是舊生
b. 又沒有人士關係
c. 更加沒有宗教信仰
d. 不是醫生或律師

(不要問我給孩子考來作麼,這不是退縮的原因)
得著:知道自己孩子的能力.
加油吧!
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

睇開d啦, 考學校既野, 有時都要睇緣份.......唔得又唔一定代表自己個仔/女特別渣, 係嗎?
當然早日有好消息, 個心一定定d, anyway, 希望果d hold多過一個學位既家長, 手下留情早日做決定, 放返d位出黎俾有需要既人, 等人地waitlist既早日安安樂樂啦
原帖由 skygame 於 08-10-11 09:13 PM 發表
我都失落於英華, 心情比起自己當年失落會考強很多. 但我知道跟著來看到一間又一間失敗時的現實心情. 很不好受. 1. 因為我相信這批參加者大多同時出現其他學校(包括成功的一批). 但有些更包括女孩子. 女孩子一般比男 ...

醒目開學勳章

唔好灰心呀,要努力

放心,大把人陪你,豈馬有1544人失意於英華小學,包括我!
再接再厲,我呢個星期有2間in,一於努力,收拾心情再戰鬥.
小朋友只有5歲,想當年自己5歲是一舊飯(現在也是),一個人面對陌生人面試,其實真係好叻,不要低估他們,俾d信心自己.

加油!不要為這一小段路而給自己壓力,努力總一間適合自己嗰個,柳暗花明有一村!

Don't be sad, there are lots of good schools around, the competitions seem very fierce at this stage, but in June, lots of seats available, even good 津校與直資/私校, those smart boys and girls can only take up 1 seat per head in the end...... be positive, your negative feelings would affect your son's confidence.

回覆 # 的文章

我去年亦經過這階段,所以絕對明白每位媽咪的感受。我可以話俾你知,我完全跟你的4項條件一樣,只不過我的小朋友是女孩子。我考第一間的時候,明明個女話識晒,點知佢連2nd interview 都入唔到;心想,為什麼她會差過xxx, yyy呢?是否有同感?我的小朋友總共考了9間小學,最後6間取錄了她,這6間亦是全城公認的好學校。我不是晒命,而是希望各位媽咪不要因一時失敗而怪責自己或你的小朋友。一間學校失敗,並不是你的小朋友「唔得」,而是你不是他們的茶,明白嗎?切記,千萬不要讓你的小朋友感受到你的負面情緒,否則她會想她是否做錯呢?是否她做得不好而令媽咪不開心呢?這絕對會影響她的表現。我女女曾經問我為什麼她沒有第二次面試,為什麼xxx又有呢?我便告訴她,並不是她做得不好,而是abc學校較為喜歡xxx類型的學生;跟著,她又開開心心了。努力吧!
Jasminema

樓主唔好唔開心,你心情我絶對明白,因為我亦係1/1544。或者咁諗,入到英華,我相信裡頭讀書壓力唔細,要求亦高,焉知非福﹖

不要氣餒!失敗乃成功之母,千萬不要給自己及自己的小朋友壓力,一間唔得, 不代表其他都唔得. 要對自己的小朋友有信心, 千萬不要因你的負面情緒而影響他/她. 一起努力. 加油. 在此祝各位家長的小朋友都能考到一間心儀的小學.

我個親戚住近油天, 幾十年前已好出名, 佢亞媽帶過4個仔女年年去考, 都唔收! N年前係由學校自行收,  因佢d路又瘦又細粒! d C師見到就話大陸落來里既, 無得食!  當時係大陸文革之後! 但佢4個小朋友N年前都大學畢業,一個校長; 一個律師; 一個COO,一個大公司行政董事.     

原帖由 jennytms 於 08-10-13 10:13 發表
不要氣餒!失敗乃成功之母,千萬不要給自己及自己的小朋友壓力,一間唔得, 不代表其他都唔得. 要對自己的小朋友有信心, 千萬不要因你的負面情緒而影響他/她. 一起努力. 加油. 在此祝各位家長的小朋友都能考到一間心儀的 ...

我會加多一様 - 個仔係細仔. 雖然我無報英華(因住港島), 但都失落其他second round interview.  無論個仔張CV點靚, interview表現點好 (according to his recall), 唔得都無法, 只怨大人細個唔係官津名校畢業生.

原帖由 skygame 於 08-10-11 21:13 發表
我都失落於英華, 心情比起自己當年失落會考強很多. 但我知道跟著來看到一間又一間失敗時的現實心情. 很不好受. 1. 因為我相信這批參加者大多同時出現其他學校(包括成功的一批). 但有些更包括女孩子. 女孩子一般比男 ...

回覆 # 的文章

柳暗花明有一村!

That is my experience!

Right.

已經過去了的,再想也沒意思。

收拾心情再戰鬥。

努力!加油!

原帖由 loy211 於 08-10-12 21:38 發表
放心,大把人陪你,豈馬有1544人失意於英華小學,包括我!
再接再厲,我呢個星期有2間in,一於努力,收拾心情再戰鬥.
小朋友只有5歲,想當年自己5歲是一舊飯(現在也是),一個人面對陌生人面試,其實真係好叻,不要低估他們,俾d ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Yeah, Everybody work hard!!:D   Never give up.
My daughter also got 2nd interview in a DSS school in HK Island even she answer a Math questions incorrectly.

原帖由 Ben2003 於 08-10-13 19:02 發表
Right.

已經過去了的,再想也沒意思。

收拾心情再戰鬥。

努力!加油!

問:我給孩子  考來作麼??
原帖由 skygame 於 08-10-11 21:13 發表

失落於英華,那份失落,無奈的感覺非筆墨可以形容,今天傷口仍隱隱作痛,猶記起一年前已開始留意它的動向,那網頁已看過n次,那份期望......

我偷偷地自己唔開心,無係阿仔面前表露,但他不停追問我英華幾時second interview.

因為有哥哥係英華讀緊,所以細佬有得 2nd in, 但有時真係唔知佢既收生標準...我都打定輸數, 如果間間都唔得咪大抽獎lor~~無話一定唔好既....

雖然係咁諗, 但我知如果真係唔收我個仔, 我一定唔開心好耐, 人就係咁架啦....

仲講緊英華呢個題目,其實我已放開左。但我明白點解有家長咁失落。失落於英華,其實並無令我對孩子失去信心,因為我知唔得唔係因為佢唔得,只係有300個人得過佢。事實上,我另外考既兩間學校,亦先後收到offer,但亦無益提升我失落於英華既情緒。對英華,有種除卻巫山既感覺,就算我再收多幾個offer,我都係鍾意佢,所以,心情我係明白既,只係,都應該比件事過去,收拾心情,正面面對挫折,前路尚遠,同志努力。
‹ 上一主題|下一主題