用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 港大同學會書院!!!請入!!!
go

港大同學會書院!!!請入!!! [複製鏈接]

大家認為呢間學校點呢?
而行ib課程,會否比較難升學呢?

1    0    0    0

以我所知,舊年暑假教肓局不批淮港大同學會書院辦IB課程。
舊年九月開學前還匆忙替部份一心想讀IB的學生轉讀國際學校,現港大同學會書院改為本地課程喎。

咁慘???
咁有冇人知道佢教得好唔好呢?

可試參考以下網頁:

http://www.findaway.hk/secondary/school/hkuga-college

回覆 # 的文章

原帖由 hilarywdv 於 08-10-11 22:55 發表
可試參考以下網頁:

http://www.findaway.hk/secondary/school/hkuga-college

thx!!
但係有冇人佢教得好唔好呢?
因這網頁冇提到...
不過都好多謝你提供既網頁!!!

其實唔係IB都唔係一個問題來既...因為我女女而加讀得唔係咁開心 ...所以我想幫女女轉到呢間學校,因為會有一個比較開心D既學習環境...但係又怕讀IB係香港難升學...

所以我而加最想知既就係佢教得好唔好...最緊要就係升唔升到大學...

麻煩請大家幫手解答!!!!!
thanks!!!~!
感激不盡!!!!!!

我都想知這間學校點樣?有無人比d意見?

我是港同小學部一年級家長, 將來我仔仔都會直升港同書院部(如中英數合格加操行b), 我覺得是合理的升學要求。

我有朋友的女兒係港同小學六年級, 她已聽了升中簡介會, 今年是新中學校長,因為舊的剛退休。新校長曾任耀中國際中學校長, 他在簡介會說港同中學部現時係每月$3,200的學費, 但有耀中國際的師資, 耀中要過萬學費一個月, 所以港同書院的學費係超值的。學校活動教學, 老師質素高, 雖不是行IB課程, 但不會傳統教學,對行334教學是冇問題的。至於升大學的情況, 好難答你, 因為普遍直資中學都未有升大學的比率, 因為只係去到中三的階段, 不過仔仔將來6年後我會有更多參考的資料了。

港同小學9成學生會升上書院部, 剩餘的學位收生資格聽聞都幾高的, 可以不妨一試。

iwff

原帖由 狄麗絲 於 08-10-17 11:45 發表
我都想知這間學校點樣?有無人比d意見?

醒目開學勳章 王國長老

中學部初成立時, 的確係想行ib的, 點知後來教育局clarify, 直資係有政府資助, 理應以提供本地課程為主, 所以5班入面, 只批2班ib, 3班本地
(你見所有直資中學都唔會100%行ib的)
學校經過長時間討論, 認為
1. 雙軌制會令資源分薄, 要成功行ib, 本身需要大量資源, 例如suppose每一科都應該分唔同level俾學生揀的, 如果雙軌制, 根本無可能做到
2. 如果2班ib3班本地, 變相ib就成為精英班, 有違學校辦學理念
所以最後決定放棄, 全部5班都行本地課程喇

港同中學部, 教學理念同小學部一樣, 都係要學生多唸多觀察主動求學問, 校風會較傳統學校relax, 以我所知以往亦有傳統學校學生去考, 主要因為小學讀得唔太開心or無晒信心, 父母想中學轉一間open d既學校, 所以係有一定競爭的(frankly speaking, 我唔會話勁難, 不過真係要考下)
原帖由 linglingbobo 於 08-10-10 09:50 PM 發表
以我所知,舊年暑假教肓局不批淮港大同學會書院辦IB課程。
舊年九月開學前還匆忙替部份一心想讀IB的學生轉讀國際學校,現港大同學會書院改為本地課程喎。 ...

iwff & Charlotte_mom ,
thanks!
多謝曬!!!!
=]=]=]

------------------------------------------
有冇人可以再比多d意見呢??
anyway, thanks!!!!

以我所知呢間學校收唔到最top嘅學生,但學生也不太差。
不過開校三年就咁快轉校長,有啲奇,事關一般創校校長都唔會淨係做三年咁少。

佢地係band 幾呢?

醒目開學勳章 王國長老

3年contract完左喇, 如果無記錯, 校長本身係已經退休的, 友情客串至復出

原帖由 linglingbobo 於 08-10-22 11:35 PM 發表
以我所知呢間學校收唔到最top嘅學生,但學生也不太差。
不過開校三年就咁快轉校長,有啲奇,事關一般創校校長都唔會淨係做三年咁少。

有無人知佢屬band 幾呢?

醒目開學勳章 王國長老

我估無人答到, 因為學校仲新, 而家先開到f3, 未有公開試成績可以參考, 而且banding呢樣野, 不嬲都唔俾公開

原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 11:56 AM 發表
有無人知佢屬band 幾呢?

Dear Charlotte

Thanks for your reply. 如果唔講成績講口碑呢?聽聞學校不錯? 但唔知收多少外來生,要什麼成績先可interview?

醒目開學勳章 王國長老

哎呀我又真係答唔出.........我估band one尾band two頭都ok掛? 正如我所講, 佢唔係勁難, 不過都要爭, 我上bk八下八下, 都知要睇面試表現, 唔係個個申請都得的, 學校係英中+普通話教中文, 我相信語文要一定基礎喇
中學部以3年時間有咁口碑, 我覺得算辦得唔錯了

小學部我就知剛完成教統局既全面評鑑報告(Comprehensive Review), 應該好快上網有得睇(我自己都好想睇), 雖然小學部成績唔等於中學部, 都可以參考下啦, 起碼公平過上網齋up
原帖由 狄麗絲 於 08-10-23 05:05 PM 發表
Dear Charlotte

Thanks for your reply. 如果唔講成績講口碑呢?聽聞學校不錯? 但唔知收多少外來生,要什麼成績先可interview?

是否可直接入港大?

醒目開學勳章 王國長老

我都想呀
我相信可以直接入港大..................同學會書院校友會lor!
原帖由 0002 於 08-10-23 08:01 PM 發表
[是否可直接入港大?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-23 17:17 發表
哎呀我又真係答唔出.........我估band one尾band two頭都ok掛? 正如我所講, 佢唔係 ...

快轉校先

‹ 上一主題|下一主題