用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 默書偷睇
go

默書偷睇 [複製鏈接]

上月尾默書完畢, 女兒告訴我"她的隔離同學仔默書時偷看她"
我當時告訴女兒: "偷看這是同學仔的不對, 你不要學..."
之後, 我與家人閒聊, 奶奶說我不應在女兒面前說這樣話, 因為怕女兒回校說同學仔不是, 他們還細不懂事情, 順其自然好吧.
==以奶奶說法, 我是否不對 ???==
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我覺得你奶奶咁講唔係幾啱, 學校有唔啱嘅行為一定要加以糾正, 我重會教阿女返去同佢同學講, 咁做係唔啱ga, 叫佢用正面嘅態度教返正個同學, 你奶奶有句冇錯, 小朋友唔懂事, 有d規則佢地未知對錯, 所以唔教又點知啱定錯呢?

原帖由 EMMA88 於 08-10-10 11:01 發表
我當時告訴女兒: "偷看這是同學仔的不對, 你不要學..."
之後, 我與家人閒聊, 奶奶說我不應在女兒面前說這樣話, 因為怕女兒回校說同學仔不是, 他們還細不懂 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔arm既野當然唔應該繼續, 你可以同個女講, 叫佢nice d向同學仔話, 咁做係唔arm, 唔可以, 如果小朋友唔改, report俾老師亦係正確做法
我個女試過睇人, 雖然老師無suggest, 我都叫老師俾0分佢, 正確既價值觀應該由細培養呀
原帖由 EMMA88 於 08-10-10 11:01 AM 發表
之後, 我與家人閒聊, 奶奶說我不應在女兒面前說這樣話, 因為怕女兒回校說同學仔不是, 他們還細不懂 ...

簽名被屏蔽

我女第一次默書果晚都有話隔離同學仔默書時偷睇我女, 我女唔比佢睇, 佢仲拿書係柜桶睇, 跟著又再睇我女, 我女就舉手話左比老師知.

p.1 小朋友可能有d 未默過書, 真係唔識得唔可以睇人, 比老師知等老師教佢係好ge.  自己亦要同自己小朋友講返唔可以睇人.

but 我女果位同學仔第二次默書竟然拿媽咪寫比佢溫習ge紙仔出黎睇
晴晴媽媽

我也是這樣想, 小一可能有d 未默過書, 無經驗不知錯對.

尋日既中文默書, 我叫女兒少少打側身..作默.
回家, 女兒說沒有給她同學仔看到.:)

醒目開學勳章

well done

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-10 12:58 發表
唔arm既野當然唔應該繼續, 你可以同個女講, 叫佢nice d向同學仔話, 咁做係唔arm, 唔可以, 如果小朋友唔改, report俾老師亦係正確做法
我個女試過睇人, 雖然老師無suggest, 我都叫老師俾0分佢, 正確既價值觀應該由細 ...

原帖由 EMMA88 於 08-10-10 17:26 發表
我也是這樣想, 小一可能有d 未默過書, 無經驗不知錯對.

尋日既中文默書, 我叫女兒少少打側身..作默.
回家, 女兒說沒有給她同學仔看到.:)

你個女好醒喎
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

我嗰女話我知前日默書堂有個同學寫咗幾個字係手到比老師發現,馬上叫佢去洗手,之後又有同學(交流)  老師馬上出聲:你哋如果睇同學既話就馬上比0分比你哋

回覆 # 的文章

I agreed 小一可能有d 未默過書, 無經驗不知錯對.  but 我女第二次Enghish默書竟然拿溫習ge紙仔出黎睇.  I understood that she was not well prepared the night before the 默書.  But when her teacher called me that day....  Nowaday, their yound minds work very fast & far.  She knew it was wrong but she also wanted the "high mark".  This is her short cut, way to get high mark.

‹ 上一主題|下一主題