用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚幼兒園爆水喉?
go

劍嗚幼兒園爆水喉? [複製鏈接]

請問有11月返學或就讀家長有無收到通知劍嗚幼兒園爆水喉?

11月開學的小朋友知唔知要等到幾時返學。

好擔心 - 條水喉爆得好勁呀,要整幾耐?

現在返學的小朋友有無影響?

好煩腦,應該等還是轉校好呢?
   0    0    0    0

劍嗚幼兒園爆水喉

I've just received the call and post on bk.

YES I SAW YOUR BK....

Do u worry about this??

The school could not confirm the completeion day for the repair works.

It is difficult to arrange leave from ofc

Yes, me too. just received the call.
好擔心,因其他學校都已開了學,好難在這時侯同仔仔找新學校,你們有無什麼打算? 是否真的要等一年, K1才有?

劍嗚幼兒園爆水喉?

我唔等啦 (因為个主任都唔sure 12月 renovation 攪掂未!), 收到電話后即刻在屋企附近找到幾間nursery仲有位, 會儘快交form to arrange interview, 應該11月初可入学。

不過我都唔打算退學 (Keen Mind).  話晒可直升K1, E个都喺我報Keen Mind 的主因 。

其他mami 打算點做啊?

我都打過去問, 都係話佢地超收, 叫我唔好等, 簡直過份, 佢仲死口唔認, 一個字拖...............

原帖由 BigBBoy 於 08-10-9 23:51 發表
請各位家長唔好再等啦,我打過電話去教育局問過,根本唔係爆什麼水喉,佢地比人篤左出黎超收學生,犯哂例,唔敢再收學生。敢學校,讀唔讀都霸啦! ...
[img][/img]

昕 ma .... 把心一橫退學啦 , 收番 $$ 無甘嬲呀 !!

原帖由 BigBBoy 於 08-10-9 23:51 發表
請各位家長唔好再等啦,我打過電話去教育局問過,根本唔係爆什麼水喉,佢地比人篤左出黎超收學生,犯哂例,唔敢再收學生。敢學校,讀唔讀都霸啦! ...

係真嫁! 今朝我打咗去教育局学前教育組查過, 佢地超收 (讀緊个D都有部份超收, 教育局要佢地處理!)  Tel: 3107 2131.

好"慶", 離晒譜, 攪到我哋D小朋友唔上唔落!!!!  早知学X园收佢讀咗冇咁嬲啦!

話時話, 有冇方法可投訴佢?

我仔今年讀劍嗚N班,學校有咩事?無人通知家長喎!

係呀, 係真嫁,真係好"慶", 昨日打了好多學校都話無位,都唔知點算?! 你們會否打去伙和他們理論?

原帖由 jonahlee 於 08-10-10 10:33 發表

係真嫁! 今朝我打咗去教育局学前教育組查過, 佢地超收 (讀緊个D都有部份超收, 教育局要佢地處理!)  Tel: 3107 2131.

好"慶", 離晒譜, 攪到我哋D小朋友唔上唔落!!!!  早知学X园收佢讀咗冇咁嬲啦!

話時話, 有冇方 ...

It is useless to argue.  Yesterday they asked me to wait or refund.  Very irresponsible

真係好失望, 竟然連一個交代都唔比我地.
現在真係唔上唔落, 好煩.

醒目開學勳章

乜咁離譜架~
賺錢都唔係咁賺法架.... d 小朋友冇書讀點算好呀?
真係難為咗d家長, 呢d 學校真係要
<本來我都有興趣出年幫個囝報k1, e+ >

原帖由 jonahlee 於 08-10-10 10:33 發表

話時話, 有冇方 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

我個女讀緊N1班,上星期我同佢返學,確實見到地下其中一間課室封。我問班主任,佢話漏水要維修。要到聖誕才可維修都合理呀!唔通有小朋友一路上緊堂一路維修咩!

Yes, it's useless to argue at this moment.  Better to get other nursury for the kid first.

Also, I wont give up the seat in KM at this moment.

However, it's really difficult to join other nursury as they are full already.  I am still searching.  

原帖由 jonahlee 於 08-10-10 12:38 發表
It is useless to argue.  Yesterday they asked me to wait or refund.  Very irresponsible

you guys can try to check out Anfield, they have new campus in Whampoa , might have vacancies, hope it helps !!

http://www.anfield.com.hk/kiddies/fees_whampoa.shtml

今朝打電話去KM, 問佢12月插班是否如常, 接線生話遲D會有信通知  !!! 我問佢通知咩野, 通知我買校服或是停學或是交學費, 點解仲沒有聯絡12月插班生的家長, 大家都需要再搵學校, 佢話校長還沒有最後決定... 當校長沒有決定的時候, 我已作出決定!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

好同情你的遭遇, 我都係受影響的一群, 我已經係屋企附近找到間學校暫讀N班了, 我諗你試下打電話比校長, 直接同校長傾好些.

原帖由 Nov 於 08-10-13 17:52 發表
今朝打電話去KM, 問佢12月插班是否如常, 接線生話遲D會有信通知  !!! 我問佢通知咩野, 通知我買校服或是停學或是交學費, 點解仲沒有聯絡12月插班生的家長, 大家都需要再搵學校, 佢話校長還沒有最後決定... 當 ...

樓主是否真的講劍嗚幼兒園爆水喉?
或是超收生事件?

原帖由 mariandy 於 08-10-9 15:30 發表
請問有11月返學或就讀家長有無收到通知劍嗚幼兒園爆水喉?

11月開學的小朋友知唔知要等到幾時返學。

好擔心 - 條水喉爆得好勁呀,要整幾耐?

現在返學的小朋友有無影響?

好煩腦,應該等還是轉校好呢? ...

Thanks, Josephine108.

I will take my kid to have an interview with PIPS(Kln) this Friday and will see.

BTW, I got a letter from KM today.  They've organised Sat. playgroup for N1 students.  Also, they will give a priority/straight-in to K1 in coming 2009.

I think this implies that no more N1 for my kid until coming 2009 to straight-in to K1 class.  Anyway, I will choose to join the Sat playgroup to see how they run.

原帖由 Josephine108 於 08-10-13 15:29 發表
you guys can try to check out Anfield, they have new campus in Whampoa , might have vacancies, hope it helps !!

http://www.anfield.com.hk/kiddies/fees_whampoa.shtml
‹ 上一主題|下一主題