用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
樓主: jjbaby0307
go

我很累.... [複製鏈接]

個女學校D野全部我老公攪,由做profile到搵學校寄信都係佢,所以我無壓力,因為我覺得所有野都整定 ,只係等消息時有D心驚驚,大家放鬆D加油啦

我有朋友叩門得,到時試下啦,因為到下年6,7月個小朋友大D到時表現又可能唔同左

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:25 發表
咁響度我要多謝我老公,佢好好,願意睇晒所有資料同熟悉每一個收生程序,但佢又唔會話比壓力我,通常係我睇啱咩學校,比佢過目,佢再比意見。一向唔上bk既佢,呢輪都上黎收風。英華放榜果晚,佢叫我早d休息,然後自己一個等12點,check到 ...

我朋友的不死精神感動到學校 ,同埋佢個仔之後的表現好好,學校成績又好,所以收左,其實我覺我小一真係入唔到心儀的學校唔緊要,米睇下個小朋友有冇實力小一成績好唔好再响小二叩門,好多家長都係咁

原帖由 阿西 於 08-10-9 17:11 發表

你朋友都係唔入2nd round而叩門得﹖機會唔係去左3
00個落選人到咩﹖anyway,我未諗行唔行呢步,多一個希望,亦係多一個機會失望,果種被飛既失落.................雖然明知同自己能力無關,只係僧多粥少既問題,但都係控制唔到自己 ...

唔好咁緊張,我同個女講問佢"想唔想做大姐姐,佢話想,我話你K3已經係大姐姐,所以如果再叻D就要讀小學,我地要去買書包,文具.......,但係之前你要去小學答老師一D問題,你答得好就可以上小學,不過唔識答都唔緊要,你同老師講老師對唔住我唔識就得,無所謂"咁佢每次都好開心去interview,當佢表現好時我會讚佢好叻,有時難免有小小唔好,咁我就同佢講下次你可以點點點,同埋我都抱住考唔到心態,所以interview完我都無咩野,米當見識下

原帖由 BBMHM 於 08-10-11 10:24 發表
我都好累! 我只apply 4間, 怕比太大pressure 小朋友, 但自己嘅朋友就話要7-8間, 因此自己有点concern. 但老公掂都認為由天注定. in 完第一間見佢好似好開心就以為會ok, 但到現在仍未有結果, 都覺得無希望, 但到in 第 ...

我宜家5間有結果有4間收左已經好滿足,不過最想個間DGS就一定入唔到 .重有3間等結果,我都好緊張,真係唔想6年後又黎過,頂唔順

我個女得15分所以我預左入唔到第一輪,基本上24號對我黎講一D影響都無

我同你諗法一樣,第2round我都唔抱太大希望,同埋可能已經有私校收,所以唔太緊張,我都係諗住去叩門

原帖由 gdmice 於 08-11-19 09:30 發表

My daughter is same to yours who only has 15 marks. I have to put more effort on the 3rd round to "knock the door" if we fail in the 2nd round "lucky draw"!

香港政府好多政策都好失敗(當然最失敗係教育政策!!!!)每年交幾十萬稅但就完全分享唔到任何優惠,我都想個女可以讀資助學校,但一方面好多資助學校都不知所謂,一方面政府又成日變政策,講真如果當年唔實施這個母語教學,都唔會個個走哂去爭私校同英文學校,令比母語教學個班小朋友大部份D英文程度差到不得了

唉!根本就唔可以全母語教學,香港係一個國際都會,英文係唔可以決小,英文係每一個國家都會用的共通語言,要推行母語教學係無可能,小朋友從小到大去學英文易過讀大學至黎慢慢學,最慘係D小朋友成為白老鼠 ,攪到D學校偷偷用英文教書

原帖由 Venuscheng 於 08-11-19 16:43 發表

我都覺得政府的教育政策實在好失敗, 本來母語教育本身的理念唔係錯, 不過當社會要求都係英文, 大學係全用英語時, 而中文書籍又在短缺中, 在這種環境下講推行母語, 跟本就係要那些學生變成實驗犠牲品.  母語教育唔 ...

in完今個星期六終於告一段落,可以鬆一口氣 全部學校都in完,實在太開心,精神上好累,要好好慶祝一下
‹ 上一主題|下一主題