用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
樓主: jjbaby0307
go

我很累.... [複製鏈接]

其實小朋友只得五歲人仔, 真係唔洗比咁大壓力嘅, 死啦, 我上次知佢面試表現唔好, 仲鬧佢添, 依家真係好後悔.....

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:22 發表
其實小朋友只得五歲人仔, 真係唔洗比咁大壓力嘅, 死啦, 我上次知佢面試表現唔好, 仲鬧佢添, 依家真係好後悔.....

咁鼓勵返個仔/女, 再來過啦! 帶佢去玩返下, 忘記唔開心的野

千奇唔好比自己咁大壓力,唯有諗諗依家d小朋友真係好叻,一山還有一山高。in多幾次咪當幫自己同個小朋友攞經驗。或者當係帶佢地開party。或者可以話係間學校唔知自己走寶....

原帖由 chrwan 於 08-10-9 14:06 發表
Same feeling as all of you.  Very disappointed cannot enter 2nd interview 2 days ago.  We are confident of our son as he answers very well in the interview and he can tell everything he does in the in ...

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢為自己考學校緊張. 我一方面欣賞佢的認真, 一方面諗如何為我的兒子減壓. 起初我打算不告訴他英華唔收佢, 但我也想他學懂面對, 所以我告訴他, 也讚賞他當天表現, 鼓勵他繼續努力.

Still many interviews to go, but competion is very keen this year although the birth rate of 2003 is said to be low.
In the past, I didn't know when the postman delivered the letters, but now I would wait for the letter to come every day.

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 14:38 發表

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢 ...

係呀, 我依家已經好想快啲返屋企睇信喇.....

其實係咪通常都係啲媽咪緊張, 啲 daddy 好似冇我地咁顛??  我每次同老公講學校, 佢寧願睇股票..

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 14:38 發表

阿仔經過英華面試, 我都覺得佢長大了. 佢十分喜歡英華, 所以見校長那天顯得分外緊張. 佢在等的時候不停咁自己讀帶去的書, 好似會考試場門外的考生咁. 我都唔知應否停止他. 但覺得佢好可愛, 唔係我為佢緊張, 而係佢 ...

我個仔在面試當日的反應同你個仔一樣,我都覺得阿仔好似大咗好多,昨天當他知道失落YW,他都好失望,後來我買了一份小禮物給他,我告訴他雖然無得2nd in,但都知道他已盡了力,他即刻開心哂

我老公? 簡直唔知我係度做緊咩添啦...

唔好提~~

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:54 發表
其實係咪通常都係啲媽咪緊張, 啲 daddy 好似冇我地咁顛??  我每次同老公講學校, 佢寧願睇股票..

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 14:54 發表

都唔可以咁講,如Daddy都咁緊張我想我哋真係會crazy!好希望呢兩個月快D過!大家加油

除咗英華, 我仲幫我仔仔報咗四間, 不過睇怕都係陪跑多:
1. DBS
2. 陳守仁
3. 禮賢
4. 培正

禮賢係咪應該機會大啲??  我都有報, 諗住可能少啲人報嘛.....

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:36 發表
禮賢係咪應該機會大啲??  我都有報, 諗住可能少啲人報嘛.....

未必, 因為禮賢有幼稚園部, 所以實際得好少位放出嚟, 不過呢間喺一間好有愛心嘅學校, 希望亞仔同佢有緣啦~:

interview 17-10, have U receive the time scheudle?

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:36 發表

原帖由 chrwan 於 08-10-9 15:49 發表
interview 17-10, have U receive the time scheudle?
Not yet, still in waiting.

自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可以伸一腳, 令個仔落車, 到時反而令個仔有不良影响.

我有D SILLY既想法, 就算即將報既宣道/SFA/德雅, 我估都係失敗收場, 宜家不如打退堂鼓, 自問心血少, 怕"成擔"唔到一次又次既失敗, 不如等抽奬.

原來小一入學申請, 真的令人變得...好失落 好瘋狂!!!

未收到信呀, 不過17/10 係星期五, 應該冇撞其他學校考試...., 所以都唔係太心急

Hope better for this school, Do U know how many apply?

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:53 發表
未收到信呀, 不過17/10 係星期五, 應該冇撞其他學校考試...., 所以都唔係太心急

醒目開學勳章 王國長老

SAME HERE
我淨係同我老公解釋咩叫直資咩大抽獎, 佢講黎講去都唔明 , 又要包our頸, 加埋我6299把咀........煩上加煩!
舊年同個女考最心儀既一間直資, 到第2輪比較有把握, 唸住好大機會, 點知waitlist! 我仲記得出result時係before lunch, 我同我同事講, 我唔食喇, 無心情, 佢地仲笑我tim
努力啦, 未到最後一刻都未知結果..........當然for the time being, 真係好難過! 不過事在人為, 盡左力唔得都無辦法
查實我都好心儀屋企附近一間私校的, 講真丫, 我係好唔份氣, 我唔識人連interview機會都無..........不過而家見女女讀落又幾ok, 明白"塞翁失馬焉知非福", 而家都幾好丫..........
原帖由 vikiepaul 於 08-10-9 03:08 PM 發表
我老公? 簡直唔知我係度做緊咩添啦...

唔好提~~

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 15:51 發表
自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

我個人認為唔關亞仔本唔本事問題, 好講天時.地利.人和, 講真, 要打呢場一千八佰幾人嘅硬仗, 即使派父或母上場都未必穩操勝卷啦, 更何況一個祗得五歲嘅小朋友? 即使佢平時表現點好, 臨場亦可能失準, 而個面試時間得嗰十零分鍾, 要點先可以突圍而出呢? 所以我覺得好講運氣~
‹ 上一主題|下一主題