用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 二年級測驗仲讀唔讀大題目
go

二年級測驗仲讀唔讀大題目 [複製鏈接]

死喇,好鬼驚呀,第一次小測嚟緊喇,嗰陣時聽陳老師講 二年級唔再讀大題目架喇,我問佢如果因為唔識睇大題目而唔合格咪好唔底囉。你地知唔知讀唔讀大題目啫。我經常都教嗰囡睇架喇,但唔知點解佢都係讀到 " 甩甩漏漏"
救命呀 。答吓我呀
   0    0    0    0

唔好咁擔心!  叫阿囡返去問吓老師, 我都叫阿囡返去問吓先, 回來答你.
今年英文和數學的老師都教得幾好, d嘢入到小朋友腦.

hi, 你地好我個女讀2A班, 唔知會唔會同一樣,得閒可以交流下

Hi Hochingman,

咁啱shirley和我囡也是2a, 我囡是劍劍, 你囡囡是? 得閉多些上來!
各位, 開始了溫測驗未? 本來預計明天開始, 但後來才發現下星期有中, 英默, 希望溫完默書有時間溫測驗啦!

hi, 你地好我個女讀2A班, 唔知會唔會同一樣,得閒可以交流下

hI yk0108 & s shirley,

我係喬媽 (煦喬媽咪) 正如你所講要溫完默書先有時間溫測驗, 星期一亞女仲要學羽毛球五點先放學,做完功課都唔知有冇時間溫多一次

好呀,得閒多啲傾下計呀:loveliness: 。大家都係 2a 嘛。互相支持下。
講開真係冇乜時間架。日日都咁多嘢要做﹐鬼咁多默書 。其實平時都抽唔到咩時間出嚟溫測驗,得返兩個星期六, 日溫咋

死喇﹗ 今日測驗喇 ,好鬼驚。我已經打定輪數。

囡囡回來講話老師好快咁讀d題目. 我檢查她數學d草稿都有計錯數, 雖然都係唔夠時間溫得唔足夠, 但總算考完兩科, 鬆了少少!

shirley :請check pm

原帖由 yk0108 於 08-10-23 11:58 發表
囡囡回來講話老師好快咁讀d題目. 我檢查她數學d草稿都有計錯數, 雖然都係唔夠時間溫得唔足夠, 但總算考完兩科, 鬆了少少!

shirley :請check pm

我都好驚,好驚滑鐵盧呀‧
pm 咗

好嘢 ,測完驗!   無論成績點都好, 都努力咗! 鬆返兩日先.
星期日先溫中默和普通話默書.

乜有得讀題目咩?
都唔聽屋企個嗰講過....

今次個補習姐姐麻麻地 ,點算。好懷念 一年班個姐姐呀。

shirley,

點樣麻麻地? 將你的要求和想法講俾個姐姐聽, 慢慢溝通吓.

原帖由 yk0108 於 08-10-26 06:21 發表
shirley,

點樣麻麻地? 將你的要求和想法講俾個姐姐聽, 慢慢溝通吓.

我知,但佢有時唔係好用我講嘅方法囉,其實我都唔係第一次同佢講我嘅要求係乜架喇。好似呢個小測咁,我影晒之前學校啲有幾次小測比佢,叫佢無論如何都要幫呀女盡量做晒,有七版,我返到屋企見到只做咗兩版半咋,當堂暈低,咪打電話問佢點解做咁少囉,佢答我話見到呀女做到有啲悶喎,所以改咗同佢串字,嘩﹗激到我吖,我都知我當時同佢講電話嘅語氣唔係幾好架喇,大佬呀,明知明天測英文你攪啲咁嘅嘢,係咪火呀,又好似試過明知星期二黙書,佢星期一唔會佢同覆黙一次喎,佢話上星期已經溫咗咗,所以冇溫,我同佢講我個女唔係啲好叻嘅人,過咗成二日, 仲係啲 六,日呢啲日子,個心都唔知(飛咗去邊),你唔同佢覆黙一次死得啦,唉﹗

原帖由 shirley1509 於 08-10-27 14:09 發表

我知,但佢有時唔係好用我講嘅方法囉,其實我都唔係第一次同佢講我嘅要求係乜架喇。好似呢個小測咁,我影晒之前學校啲有幾次小測比佢,叫佢無論如何都要幫呀女盡量做晒,有七版,我返到屋企見到只做咗兩版半咋,當堂暈低,咪打電 ...

嘩! 個姐姐咁都好麻煩吓! 可能需要花多少少時"教導"埋佢.........唉! 又真係幾勞氣.
那個英文小測叫咗阿囡做了幾次, 但仍錯漏百出, 看來今次都凶多吉少 .
之前我誤會了個班主任, 原來她都係聽阿囡講欠交咩才寫落手冊. 這兩個星期幾乎每日都漏帶嘢, 幸好有d科係班主任教, 好寬容地無寫落欠交欄果度.
請check pm

原帖由 yk0108 於 08-10-28 08:51 發表

嘩! 個姐姐咁都好麻煩吓! 可能需要花多少少時"教導"埋佢.........唉! 又真係幾勞氣.
那個英文小測叫咗阿囡做了幾次, 但仍錯漏百出, 看來今次都凶多吉少 .
之前我誤會了個班主任, 原來她都係聽阿囡講欠交咩 ...

pm 咗你喇

終於派晒所有測驗啦! 好多好多都係錯d唔小心, 都預咗......
唯讀中文科真係俾阿囡嚇到暈咗, 她真係連簡單的重組句子, 閱讀理解都唔識. 真係唔知點樣幫, 考慮緊好唔好日日做補充習作補吓身?! 應該點好? 其實做了成年每日一篇, 成效有幾多? 真係好煩, 教返她好少少d數學, 中文又差返, 唉!

yk0108

見到佢地啲唔小心同啦,有啲佢地完全唔明嗰啲字點解啦,就係咁死喺呢啲手上 ,我想同佢轉校嘅諗頭又嚟喇,真係驚佢追唔到啲進度,係唔係我揀錯學校呢,唉 ﹗

yk0108

亞劍劍今次數學好高分,真係恭喜哂
‹ 上一主題|下一主題