用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童
樓主: Anpanmama
go

幼 稚 園 涉 歧 視 自 閉 童 [複製鏈接]

原帖由 korg 於 08-10-20 02:09 發表
penny_li

我真係唔覺得我諗多咗同太多!!!
係咪所有自閉症小朋友都要去S位orI位返學呢? 如果係一定, 我絕對唔會去其他學校. 我都係第一次做自閉症小朋友的媽媽, 上年報N1時我都唔知呀仔係. 一知道, 我都冇停過為佢打 ...

我為你小朋友感到難過, 其實現今香港有好多對自閉症人仕不諒解亦不接受. 我想政府在宣傳及教育方面要做多一些. 我認為避免孩子繼續受罪, 快找另一間有愛心,有耐心而又會接受他的學校吧! 請不要洩氣, 不要浪費你的精力和那些不明白你的人對抗, 這一點也不值得, 努力,加油, 我祝福你和你的孩子有更美好的明天!!

我只是用我經驗告訴妳去I位的好處, 其實當妳去I位INTERVIEW時同校長講清楚情況同感受, 如果佢都收佢, 亦表示佢地願意誠擔, 這便可以放心係間學校返學, 當然妳有權去其他學校啦! 再講不明白自閉的人, 太多啦, 老實話我以前都不明白, 不懂HANDLE, 到現在我亦唔會太在意別人眼光,

如果妳真係覺得老師好有問題, 可以搵校長傾傾, 溝通係好重要

penny_li

係咪所有自閉症小朋友都要去S位orI位返學呢? 如果係一定, 我絕對唔會去其他學校. 我都係第一次做自閉症小朋友的媽媽, 上年報N1時我都唔知呀仔係. 一知道, 我都冇停過為佢打 ...

本人小朋友也是自閉証,現在就讀救世軍陳昆楝幼稚園近日受到學校歧視,學校李校長多次希望小兒轉其他適合幼稚圊,更加令我唔開心事,她竟然叫我仔提早一小時放學,因為他不安靜上課,而且我們沒有這麼多人手只是照顧你一個小朋友,當時我好氣憤,因為由小兒入學,我已經説明我小朋友是自閉証,為何一開始要收他人學,但現在你才説因為不知道我仔這樣嚴重甚麼叫嚴重甚麼叫輕,學校不是本以有教無類,其實一所沒有愛心幼稚園,你叫我仔留低,我都唔想,但政府位實在太久,希望可以快些找到一所有愛心幼稚園給我的仔.

醒目開學勳章

原帖由 sandlps 於 09-9-27 02:32 發表
本人小朋友也是自閉証,現在就讀救世軍陳昆楝幼稚園近日受到學校歧視,學校李校長多次希望小兒轉其他適合幼稚圊,更加令我唔開心事,她竟然叫我仔提早一小時放學,因為他不安靜上課,而且我們沒有這麼多人手只是照顧你一個 ...

你仔仔今年K1? 我呢幾年睇到嘅例子, 假如小朋友跑跳坐唔定, 學校一定會出聲, 差在會忍幾耐! 反而如果係靜態啲嘅自閉症小朋友, 老師無咁大壓力, handle唔到或者小朋友投入唔到課堂可以放埋一邊俾個玩具佢坐到放學。
我仔仔當日就係太跑跳, 雖然我間幼稚園嘅師資比較充裕, 總會有多一個老師在班中, 而我當時巳經排緊政府嘅E位同S位, 仲每星期有一、兩日會出外做私人訓練無番學。但番学嘅日子, 我仔仔响早會全校排隊時週圍跑, 都好影响其他小朋友! 終於同學校周旋咗上學期, 始終都係要離開......

當然你間學校處理嘅手法可以溫和同妥善啲。但我有時都會諗, 假如我係其它小朋友嘅家長, 我會唔會只因要包容同唔岐視呢班自閉症小朋友, 而令自己嘅小朋友嘅上堂情緒受到影响。 而如果我果陣繼續堅持留响主流幼稚園, 其實都係一個幾自私嘅想法!
唔知你小朋友有無排緊坊間嘅其他自閉支援服務, 有無排政府嘅任何特殊位(如I位、E位、S位等)!
你試吓同幼稚園商量吓, 睇吓可唔可以等你揾到新學校先退學 or 你响外邊揾啲訓練班, 一方面等小朋友嘅情况有改善, 另一方面等學校知你唔係將個教導嘅責任俾哂佢地, 你都分担同努力中, 睇吓佢地會唔會易啲接受你嘅小朋友啦!

醒目開學勳章

另外, 其實之前嘅幼稚園都有叫我早退同响家長觀課日唔好帶仔仔番學。
佢地反而有同我講, 因為怕其它家長睇到仔仔嘅情况, 學校唔想佢地俾壓力同說話俾學校同我, 唔想我唔開心, 到時真係唔要我退學都唔得!
同學校多啲溝通, 唔使太擔心!

其實唔好講佢係咪歧視你個仔,事實上有好多老師都未得家長同意,拍攝小朋友...........可能為交功課,8卦(好多老師會同其他學校老師作交流),為自慾................
家長又唔知,又做唔到d咩...........唔通下下話轉校咩.........
無奈................

penny_li

請問你囝囝讀既幼稚園叫咩名? 係边區既? 好衰喎~ 其實我有親人都係自閉症.. 廿幾年了.. 因為細個我地唔識教導佢, 所以令到佢好多野都唔識.. 我而家有個囡囡差唔多15個月大, 好驚有遺傳, 如果唔好彩, 我都有心理準備了.. 其實而家呢個年代的確係多左好渠道比有自閉症既小朋友去學, 盡早去訓練我相信應該同普通小朋友相差不太大的

原帖由 sandlps 於 09-9-27 02:32 發表
本人小朋友也是自閉証,現在就讀救世軍陳昆楝幼稚園近日受到學校歧視,學校李校長多次希望小兒轉其他適合幼稚圊,更加令我唔開心事,她竟然叫我仔提早一小時放學,因為他不安靜上課,而且我們沒有這麼多人手只是照顧你一個 ...

希望如你所願, 快些找到有愛心的學校容納你囝囝.. 外人實在很難會明白有自閉症親人既感受.. 我家已領教了廿幾年了..

回覆 9# korg 的文章

我都身同感受...

我比妳們行快2-3年,仔仔"I"位讀高班,下年升小一。當初入幼初班千辛萬苦,原來諗住玩開playgroup既幼兒園會收佢,點知interview比校長試倒唔對路,叫快做評估和拒收。出外找了很多間,最後都係讀私家,一組6~8小朋友,都好貴而且是半日。讀完一年執好D,去考入幼兒班就有幾間都收。
個來人而言,返學主要係比仔仔熟習幼稚園生活和社交,主打係下午去做訓練和藉親子時間去教小朋友說話和理解,並在公園籍繩網去強化其大小肌,感統協調和社交。

這類小朋友更需父母附出額外的心力才有進步的空間呢?努力!

我都勁唔開心,每個月使左6千蚊幫報學校希望佢有最好教育,但係校長話佢勁難教....要請多個人應付.其一星期實已經有2日係單對單做訓練,校長都好好.不過要我額外俾錢去請個人幫手.可能要過萬銀學費.唔知好唔好轉去ap到讀

我也想回應Korg的文章.
我很同意你說,老師的態度是問題關鍵,其實她有沒有愛心,很容易感覺到.
我的兒子也是九月入n1,當我們發現他有問題但又未排到評估時,也是根據前人的建議,找一間有i位的幼稚園,我在面試前很坦白的告訴了校長,面試時我兒子也不算太差,但校長非常客氣地拒絕了他的申請,說要等評估報告,又叫我們申請該校的i位(但他還未評估,怎去申請?),很明顯,她不願意額外接收這類學生.
又根據前人的建議,假如學校不收,這間學校便不要讀,所以我立即打消了入這間學校的念頭.
最後我兒子入了一所私人幼兒園,那是我們還未發現他有事時一早便報了,也收了他的學校.學校收他時是不知他有事的,公平起見,我在開學前也特別致電學校,說明孩子的問題,她們的態度令我非常放心,她說很多謝我通知她們,叫我不用擔心,學校會接納小朋友,最重要是孩子讀得開心.
孩子開學後,老師一直觀察他的進度,還說他的表現比她們想像中好得多.
我想說的是,NGO學校不一定較有愛心,有i位的學校也不一定會接受這類小朋友,而私校也不一定會拒收這類小朋友,一切要父母逐步去摸索.
所以我也贊成你儘快替孩子轉校,不要浪費他的時間.

原帖由 rpang001 於 09-9-29 18:39 發表
我都身同感受...

我比妳們行快2-3年,仔仔"I"位讀高班,下年升小一。當初入幼初班千辛萬苦,原來諗住玩開playgroup既幼兒園會收佢,點知interview比校長試倒唔對路,叫快做評估和拒收。出外找了很多間,最後都係讀私家,一組6~8小 ...

同意....
k2下學期開始適應,平靜咗半年,
而家k3,又要計劃面對2010小一的問題...
新挑戰繼續嚟...

比心機,加油!
48net

原帖由 hcily 於 09-9-30 00:17 發表
我很同意你說,老師的態度是問題關鍵,其實她有沒有愛心,很容易感覺到.
我的兒子也是九月入n1,當我們發現他有問題但又未排到評估時,也是根據前人的建議,找一間有i位的幼稚園,我在面試前很坦白的告訴了校長,面 ...

你小朋友入邊間學校呀?因為我都諗住為小朋友揀學校

Dear 我係女仔,
已發短訊告訴你,please check.

我的兒子也是九月入n1,當我們發現他有問題但又未排到評估時,也是根據前人的建議,找一間有i位的幼稚園,我在面試前很坦白的告訴了校長,面 ...

Dear hcily,
I have the same problem as you and my son not yet find the suitable school. Can you tell me which school is so sincere and please reply me as soon as possible.
Urgent!
E-mail: [email protected]

Dear Rubymama,
I have pm you already.
原帖由 Rubymama 於 09-10-3 02:53 發表

Dear hcily,
I have the same problem as you and my son not yet find the suitable school. Can you tell me which school is so sincere and please reply me as soon as possible.
Urgent!
E-mail: sinky0202@ ...

HI hcily,

我都想知係邊間學校呀!! 我個仔又係比學校投訴...我諗遲D都會比人趕走....請pm話我知!!thanks!!

HI hcily,

Can you PM the school to me?
I will quit existing K1 soon.

可否话给我知你仔仔读紧边间私校? 我好想帮仔仔转校.

以上媽咪講ge情況我大部份都試過, 而且仲係喺一間 i 位學校發生. 其實我真係想轉校, 但因為排緊s位, 社工話唔可以放棄用緊ge i 位, 所以好無奈咁要捱落去.
有時見到阿仔係學校被標簽, 聽到老師不斷投訴, 我真係好心淡. 出面d私人s位實在太貴, 真係負擔唔起. 我都有排緊協康d training比阿仔.  又唔可以唔返工喺屋企教. 所以情況係短期內改善唔到, 呢d都同學校講過, 佢地都唔諒解, 試問我可以點?
‹ 上一主題|下一主題