用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? ...
go

邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? [複製鏈接]

請問邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? 唔該哂
   5    0    0    0

寶山 幼稚園
原帖由 aliceBB 於 08-10-8 01:11 發表
請問邊間幼稚園比較易入聖保羅男女中學附屬小學? 唔該哂

我想問下有無 聖保羅男女 (麥當勞道) 小學的幼稚園收生資料看

我個女讀緊維多利亞, 唔知易唔易入?  唔該哂!!!!

以維記龐大的k3學生人數而言, 入讀的比率一定不算高! 我聽我仔仔興趣班的媽咪講(她是上屆港島維記的k3家長) ,她說考入的應不多.
以我所知,spcc 並無這類有關kg的統計!

According to Victoria's own website, only 15 students got into St Paul Coed last year.
That is out of a total of 683 students (all 6 branches).
I've heard that most were from 1 branch (? Causeway Bay but don't quote me on that!)

原帖由 aliceBB 於 08-10-10 00:51 發表
我想問下有無 聖保羅男女 (麥當勞道) 小學的幼稚園收生資料看

我個女讀緊維多利亞, 唔知易唔易入?  唔該哂!!!!

唔該哂!!! 請問除咗寳山幼稚園外, 仲有邊間幼稚園會易入呢?

其實都冇話邊幾間係所謂"穩膽",不過,應該係港島區既主流教會幼稚園熱門d啦!點解我咁講, 因為以我觀察, 通常呢d幼稚園十分注重德育,教得d細路仔零舍淡定及乖乖,應該較符合spcc呢類傳統學校的收生要求!

我亦留意到在小一面試時,或平時參加課外活動,多見到有些來自哪些強調"自由自在發展"的幼稚園學生,真的特別易失控,兼冇咩耐性聽人講,呢d小朋友,如果參加spcc這類傳統學校的面試,就梗會蝕底d啦!

我估計呢d幼稚園,老師通常會當小朋友係"大爺",就晒佢,最緊要小朋友讀得暢快,而好少會注重教育品德方面,而大家都知,spcc係幾咁強調德育啦!

我係因為兩種幼稚園都比亞仔讀過,所以有得比較囉!

當然,臨場表現最緊要啦!

原帖由 aliceBB 於 08-10-10 23:43 發表
唔該哂!!! 請問除咗寳山幼稚園外, 仲有邊間幼稚園會易入呢?

Statistically 寳山 is head & shoulder above the rest - > 30 (?33 last count) out of a total of 48 K3 students were accepted.
Next would be 聖公會 - 25 out of 120 got in (not sure if this is just 鐵崗 site or including 畢拉山 site also - this was from a BK thread last year).
Together with the 15 from Victoria, almost half of the P1 intake has already been accounted for.
Other than these, I'm not aware of other kindergartens with any 'bulk' acceptance of note.
Perhaps other parents can shed some light on this.

原帖由 aliceBB 於 08-10-10 23:43 發表

Billie Bug,

我都同意你對強調"自由自在發展"的幼稚園學生既講法, 我個女都有失控既情況, 係酒樓走來走去, 叫極都唔聽.  自己鍾意話事, 有時仲會喊住要人俾佢想做既野.

讀咗k1后, 我發覺學校教既"日", "月"咁簡單佢都唔記得, 都唔知學緊字既時候d老師係咪俾佢哋走來走去, 太放任

我俾佢上第二d中文字班, 學既字仲多過學校....

幼兒園就幾好, 個女玩得好開心, 但上k1唔可以只係玩, 要開始學野, 所以上k1后, 我想同佢轉番d傳統學校, 好教d, 學多d野

請問有無好介紹, k2會收既, 好煩惱呀!!!!

The kind of kids SPCC look for smart, polite, confident and with great self discipline. The 自由自在發展 type of kindergarten is more likely to allow kids to go their own way so .........if you choose this kind of school for your kid, you have to train them on our own. However it will be difficult.

aliceBB,

我個仔都讀過不同類型幼稚園, 有私立學費貴的so-called國際type,也有local type with no religion, 亦有主流教會辦的! 綜合我與很多朋友的仔女們"戰績", 我認為, 若要投考一些如SPCC 般的傳統教會學校, 當然就讀後者較適合, 如考陳守仁/港大同學會一類新辦直資的,第一類可能佔優!

原帖由 aliceBB 於 08-10-11 22:14 發表
Billie Bug,

我都同意你對強調"自由自在發展"的幼稚園學生既講法, 我個女都有失控既情況, 係酒樓走來走去, 叫極都唔聽.  自己鍾意話事, 有時仲會喊住要人俾佢想做既野.

讀咗k1后, 我發覺學校教既"日", "月"咁簡單 ...

如果我想同個女報聖公會(中環), 唔知 k2 易唔易入?  請問大家覺得這間學校如何?  唔該晒!!!

如果k1下學朝入‧成數高嗎

我知有人K3上學期.入到都考到SPCC
原帖由 winchoy16888 於 09-1-18 09:43 發表
如果k1下學朝入‧成數高嗎

擺明係 聖保羅堂 啦
我有大把fd都係果間直升小學, 再升中學
PS我依家係SPCC中學

聖保羅堂 has no direct connection with 聖保羅男女中學附屬小學, so there is no such thing as 直升.
In fact, only a handful of 聖保羅堂 kids get into 聖保羅男女中學附屬小學 every year.
According to their own website, only 5% of their kids got in last year.
So whether you are talking about actual number or percentage of successful applicants, they do not particularly stand out, & certainly not in the same league as 寳山, or even 聖公會.

原帖由 aumaymay 於 09-8-20 12:16 發表
擺明係 聖保羅堂 啦
我有大把fd都係果間直升小學, 再升中學
PS我依家係SPCC中學

下....可能係依家變左啦
但係我果屆真係咁呀嘛

原帖由 BillieBug 於 08-10-10 12:54 發表
以維記龐大的k3學生人數而言, 入讀的比率一定不算高! 我聽我仔仔興趣班的媽咪講(她是上屆港島維記的k3家長) ,她說考入的應不多.
以我所知,spcc 並無這類有關kg的統計! ...

我個女係維記(天后)... 入咗... 同班(冇錯係同班)亦有其餘四人考入... 以一班廿幾人而言,比率相當唔錯...
雖然維記有好多學生,但英普班的一般都會選維小或其它國際學校... 以我所認識阿女嘅同學仔,大部分粵英班小朋友都能考入傳統名校...

嶺南K3上午班, 就有12個小朋友在SPCC做同學.

原帖由 skateboardp 於 09-8-21 07:59 發表

我個女係維記(天后)... 入咗... 同班(冇錯係同班)亦有其餘四人考入... 以一班廿幾人而言,比率相當唔錯...
雖然維記有好多學生,但英普班的一般都會選維小或其它國際學校... 以我所認識阿女嘅同學仔,大部分粵英班小朋友都能 ...
‹ 上一主題|下一主題