用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局林文燦英文小學
go

保良局林文燦英文小學 [複製鏈接]

請幫幫忙,請問有無林文燦家長回應(或知情的媽媽),,1)本人想知這所學校是否很像陳守仁,2)校長是否會轉,聽聞好似古校長今年曾唔做,3)教學理念及師資好嗎?

心急人上

0    0    0    0

我曾經聽過簡介會,希望以下的資料幫到你.

現時校長係暫代的,學校的backup唔錯,因為係保良局做後盾.師生人數就比較少,因為仲係新,同埋校舍就比較細,它日後要分兩間學校先能夠完全容納6年的小學生,學生比例,都有不同國籍的學生(尤以中國籍和印巴籍最多).至於似唔似陳守仁我就唔知,因為學校仲係起步階段,所以好難講.

我分別有朋友的女兒係林文燦讀緊一年班及二年班。一年班有3班, 二年班有兩班, 學生人數暫時較少,所以要入讀並不困難。我朋友的女兒都讀得開心, 但學校的校車安排較差, 可能學校仲新, 另外學校網頁有時唔update, 家長對手冊會有困難, 始終係新校, 行政上會比較混亂, 要去適應。

古校長應該好快唔做, 會有新校長上任, 背景都不錯的, 但詳情學校仲未公佈。

至於是否似陳守仁, 咁岩我朋友的大女讀陳守仁5年班(細女係林文燦一年班,考不到陳守仁)。她說其實陳守仁的近年升中不是很好,派band 1的學生唔多, 學生只係英文oral好, 其他未必係top, 又冇直升中學backup, 好多學生派去有間叫顏寶玲直資中學, 只係一般。所以我朋友都擔心大女升中的情況。陳守仁不是外間一般想像咁top的。

iwff

原帖由 iwff 於 08-10-6 11:28 發表
我分別有朋友的女兒係林文燦讀緊一年班及二年班。一年班有3班, 二年班有兩班, 學生人數暫時較少,所以要入讀並不困難。我朋友的女兒都讀得開心, 但學校的校車安排較差, 可能學校仲新, 另外學校網頁有時唔update, 家長 ...

Thanks iwff for sharing the information. Do you know how many non-chinese per class.... is that many homework?

有幾多其他國藉小朋友又真係唔清楚了,但每班都會有幾位的, 因為不是很多學校收印巴藉的學生, 所以會受印巴藉家長歡迎, 學費又平。

暫時一二年班的功課不是太多, 不過始於係新校, 想讀的家長要認同學校的理念及不要奇望太高。

我以前係林文燦隔離那間小學讀的, 林文燦學校環境係舊區, 地方較細, 不是每個家長會喜歡的。因地方問題,將來小四至小六會去另一校舍上堂。

iwff

原帖由 Kitkit01 於 08-10-6 23:04 發表

Thanks iwff for sharing the information. Do you know how many non-chinese per class.... is that many homework?

原帖由 iwff 於 08-10-6 11:28 發表
至於是否似陳守仁, 咁岩我朋友的大女讀陳守仁5年班(細女係林文燦一年班,考不到陳守仁)。她說其實陳守仁的近年升中不是很好,派band 1的學生唔多, 學生只係英文oral好, 其他未必係top, 又冇直升中學backup, 好多學生派去有間叫顏寶玲直資中學, 只係一般。所以我朋友都擔心大女升中的情況。陳守仁不是外間一般想像咁top的。
...

陳守仁的中英數是否都比較弱呢?

原帖由 iwff 於 08-10-6 23:18 發表
有幾多其他國藉小朋友又真係唔清楚了,但每班都會有幾位的, 因為不是很多學校收印巴藉的學生, 所以會受印巴藉家長歡迎, 學費又平。

暫時一二年班的功課不是太多, 不過始於係新校, 想讀的家長要認同學校的理念及不要 ...
itbaby & iwff
Thanks

請問iwff小四到別校舍上課在哪裡?  Thannks  !  請問以你所知小一,課程深嗎?

小四暫定會去一間剎校的東莞同鄉會小學(唔好記得全名), 係協思小學對面的。

至於小一程度是否深, 我朋友又冇話特別深或淺, 暫時都handle 到, 但應該不會太深。

iwff

原帖由 NT27 於 08-10-9 11:09 發表
請問iwff小四到別校舍上課在哪裡?  Thannks  !  請問以你所知小一,課程深嗎?

Tokwawan. Thanks.

原帖由 kswiss 於 08-10-9 11:38 發表
where is this school?

Thanks iwff , 在英文上是否進步例如聽..講和寫?

我朋友的女兒只係返左個多月, 好難答你這個問題, 加上她本身用開菲傭, 小朋友基本對答一定冇問題的。學校仍好新, 就算問二年班的家長都未必有肯定的答案。

iwff

原帖由 NT27 於 08-10-9 12:54 發表
Thanks iwff , 在英文上是否進步例如聽..講和寫?

Did anyone receive the interview letter ?

原帖由 Kitkit01 於 2008-10-15 22:09 發表
Did anyone receive the interview letter ?

Yes, interview on Nov 1.
‹ 上一主題|下一主題