用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 bb音樂(3yrs) - 柏斯vs通利琴行, 邊間好?
go

bb音樂(3yrs) - 柏斯vs通利琴行, 邊間好? [複製鏈接]

想比囡囡參加音樂興趣班, 以上2間都有適合2.5至3yr小朋友音樂班, 邊間好啲??
   0    0    0    0

我個仔參加左通x的Junior Music Course一年半,中心竟然同我講因班內學生入數由12位退讀至現在3位,故要求我們轉向另一個同進度的班,但時間和地點就與我兒子學習的興趣班相撞,根本就無法完成整個Course的兩年課程.

而我兒子的同學同樣出現這個問題,他同學也要轉班,攪到我對通x非常失望及激氣, 覺得被騙,兒子要被逼半途而癈.

所以如你選擇通x,你的情況將與我們面對的一樣.

To Mom

我幫仔仔報左柏斯, 10月中先開班, 暫時未知道教得好唔好, 不過, 通利給我印象不太好, 有一次去沙田問報名資料, 那位接待員小姐態度很差, 之後我便到柏斯報名, 態度就比通利好得多

我女依家兩歲10個月, 於2歲半己開始讀柏斯既 "小小莫札特"... 因我怕通利要等得耐, 又想比阿女讀吓, 所以報柏斯
幾好呀!  MISS好好人, 學樂理, 有歌唱, 有得彈琴(雖然唔多), 但我女勁鐘意返, D同學仔又好 (因一班5位小朋友), 所以我地一班都一起報讀落去....

我個仔番左2個月啦, 柏斯真係幾好, 我覺得通利態度唔好, 所以唔報...

這兩間所開的班方向係完全唔同.

柏斯:音樂鋼琴班,教C,D,E音楷,學拍指,樂理....,用電子琴
如果小朋友OK, 導師會叫你單對單學-鋼琴.

通利:音樂班, 教do,ri,mi音楷,要唱音,學拍指,樂理,唱歌,全程用電子琴.完成全course要2-3年.

我小朋友3歲上柏斯,跟住跟老師單對單學鋼琴,學咗6個月quit咗.
進度太快,彈琴要學彈1/4拍,大細聲,快慢節奏,小朋友跟唔上(每星期practice 兩次 1/2小時)

4歲開始上通利,遇到情況和其他媽咪一樣,好多人退學(因為嗰course唔係最主要學鋼琴),要轉時間.
進度慢,但比較適合我小朋友.

原帖由 Venus2910 於 08-10-4 17:35 發表
想比囡囡參加音樂興趣班, 以上2間都有適合2.5至3yr小朋友音樂班, 邊間好啲??

我同意miss_sandy的見解, 兩間方向係完全唔同.

本人是一位鋼琴老師, 學生中有在柏斯/通利學過3歲班, 起初以為柏斯教的係C,D,E音楷, 那些在柏斯學過的會比較易教, 而通利教唱do,ri,mi音楷, 要再轉學C,D,E會難d...

但得出的結果是在柏斯學完該course的, 好似無學過咁, 雖然柏斯教的係C,D,E音楷, 教的是鋼琴知識, 但因進度太快, 學生跟唔上, 而老師很難顧及每個學生的進度, 只有依照課程教, 所以到最後連最基本的都唔識, 要從頭教起.

反而在通利學過音樂班的比較有音樂感, 比較容易上手學C,D,E音楷, 雖然通利教的係do,ri,mi音楷, 但佢o地要小朋友學唱音, 可以訓練小朋友的音樂感, 就算之後再教C,D,E音楷都唔會太難. 可能好多父母覺得音樂班學唱do,ri,mi與鋼琴無關係, 所以退學, 但這想法是錯的, 音樂感對小朋友將來學樂器(無論鋼琴or其他樂器)都好重要.

其實我覺得3歲班學的應該是音樂班多過鋼琴班.

原帖由 miss_sandy 於 08-12-4 11:09 發表
這兩間所開的班方向係完全唔同.

柏斯:音樂鋼琴班,教C,D,E音楷,學拍指,樂理....,用電子琴
如果小朋友OK, 導師會叫你單對單學-鋼琴.

通利:音樂班, 教do,ri,mi音楷,要唱音,學拍指,樂理,唱歌,全程用電子琴.完成全cours ...

我小朋友已上完2年的通利jmc, 只談個人觀感, 不能作課程比較.

現在小朋友單對單學綱琴,因剛上一年班, 要適應小學, 而樂譜的C,D,E,...需要重新學習, 所以綱琴的進度很慢, 遠談不上考級數. 所以提議音樂班及綱琴一併學, 效果會更好.

開始正式學習綱琴, 亦萛容易掌握, 看豆豆同時加上左右手, 要從基礎開始, 因早前課堂是靠唱音音, 用腦記譜, (亦有同學懂看譜, 小朋友個別興趣和吸收能力不同), 正如音樂班的著重點不在看譜及彈琴, 所以由基礎開始學彈琴鍵, 對我來說, 覺得不是問題.

至於2年學到的, 如miss_sandy所說, 是音樂感及聽音能力, 我的小朋友, 本身喜歡音樂, 而課堂沒有基礎學琴的書, 除了課堂自訂書本, 平時練習完則可亂彈, 如看完'Sound of Music',會試單手彈高音, 再自由彈低音(依據課堂所曾學的), 這增加了她的音樂興趣及創作感.
‹ 上一主題|下一主題