用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門~梁銶琚與譚伯羽!!
go

屯門~梁銶琚與譚伯羽!! [複製鏈接]

小兒09會升中, 黎梗12月會自行分配2間中學
小兒全級12 , 自行分配2間中學點選好 :
eg1。梁銶琚(英中) and 譚伯羽(中中) = 如譚中收了便沒有機會上英中(因沒有機會大抽獎)。
eg2。 
梁銶琚 and 陳瑞芝(英中) =陳中大多收蒙恩同青松學生(小兒又不是lee 2間學校學生)
小兒對此3間學校比較鐘情, 點算好
定博大抽籤(好冒險)
   1    0    0    0
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

各位媽咪, 比D意見LA
好重要架, ng該哂
原帖由 0120 於 08-10-3 16:40 發表
eg1。梁銶琚(英中) and 譚伯羽(中中) = 如譚中收了便沒有機會上英中(因沒有機會大抽獎)。
eg2。 
梁銶琚 and 陳瑞芝(英中) =陳中大 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 0120 於 08-10-3 16:40 發表
eg2。 
梁銶琚 and 陳瑞芝(英中) =陳中大 ...

可在自行分配嘗試作出以下選擇

我係問進取D選哂2間英中好定係保守D1間英中, 1間中中WOR,
點解比學校我既????
原帖由 elbar 於 08-10-10 22:31 發表

可在自行分配嘗試作出以下選擇

香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學保良局董玉娣中學 / 屯門官立中學

讀邊間小學先?全級12唔一定BAND 1,小心D。

原帖由 kwlau 於 08-10-15 19:16 發表
讀邊間小學先?全級12唔一定BAND 1,小心D。

說得對,冇錯要睇吓你小朋友讀邊間小學先

正常(平均)每間學校有 1/3 BAND 1 學生,但我知有一D 1/6 都冇。慘。:cry:

其實"自行"時,家長成日潛意式形要揀番同區,如果可以,揀他區同級的學校,機會率可能較同區為大,因為起碼少點同校競爭。

如果鄰區沒有與"梁銶琚"同級的學校,但又不想落入自行2nd,而失去統一入"梁銶琚"的機會,便可以考慮自行1st選傳統名校(喇沙、華仁) 2nd 梁銶琚。這樣可以搏多一個入名校的機會,又唔使浪費自行2nd。

如果咁好彩名校真係收你,你拿住"喇沙"的註冊証去"梁銶琚"叩門,九成會收你呀。

全級12應該都係Band 1,你可以問下學校的,學校必須回答的。

胡少渠就肯定係la
原帖由 kwlau 於 08-10-20 15:51 發表
正常(平均)每間學校有 1/3 BAND 1 學生,但我知有一D 1/6 都冇。慘。:cry:

好策略!!

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-20 16:12 發表
如果鄰區沒有與"梁銶琚"同級的學校,但又不想落入自行2nd,而失去統一入"梁銶琚"的機會,便可以考慮自行1st選傳統名校(喇沙、華仁) 2nd 梁銶琚。這樣可以搏多一個入名校的機會,又唔使浪費自行2nd。

如果咁好彩名校真係收你,你拿住"喇沙"的註冊証去"梁銶琚"叩門,九成會收你呀。

其實我係想問我2間選哂英中好, 定係保守d 1間英中1譚伯羽都好難入架, 不過如果好彩入到便無機會入梁銶琚lor
原帖由 nsk65 於 08-10-19 08:40 發表

說得對,冇錯要睇吓你小朋友讀邊間小學先

原帖由 0120 於 08-10-20 16:43 發表
其實我係想問我2間選哂英中好, 定係保守d 1間英中1譚伯羽都好難入架, 不過如果好彩入到便無機會入梁銶琚lor

如果肯定兒子係Band 1,而平均分有90分以上(最少85分),自行一定要搏兩間英中,就算衰咗,因為Band 1生叩門能力強,好易叩到Band 1中中的。

雖然我唔熟屯門區,但整體來看,因出生率下降,其實很多Band 1中中,統一時去到Band 2仲有位。

呢個就要自己決定。(用唔用第二個自行位)
2個自行位剛剛出時,好多家長(尤其是BAND 1)都冇用第二個,非君(第一選擇)不嫁。而且大多都較原先的成績進取,驚唔抵。
好肯定係BAND 1嘅,可參考上2格的做法。
唔肯定嘅,就冇得又要博,又要穩陣,邊有咁完美。

BTW,我之前都係屯門教,有事可再慢慢討論。

打字打得慢,比wahyanpooh答先添。

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-20 16:57 發表

如果肯定兒子係Band 1,而平均分有90分以上(最少85分),自行一定要搏兩間英中,就算衰咗,因為Band 1生叩門能力強,好易叩到Band 1中中的。

雖然我唔熟屯門區,但整體來看,因出生率下降,其實很多Band 1中中,統一時去到Band 2仲有 ...

多謝各位回應LA
我而家都G點做, 進取D.2間英中,
到時萬一入ng到去叩心儀果間中中都得ma

星期四派左光蝶la, 可以唸清楚選bin 2間la
原帖由 wahyanpooh 於 08-10-20 16:57 發表

雖然我唔熟屯門區,但整體來看,因出生率下降,其實很多Band 1中中,統一時去到Band 2仲有 ...

如果小朋友讀書掂嘅,當然係選兩間英中
如果選梁球鋸,最好就係小朋友有一樣專長,例如運動,樂器,仲要係好突出果隻喎,如果冇就唔好嘥左自選其中一個位

其實任何學校都係成績行先,課外活動為次,作個假設....1個全級第1及另1個全級第10加鋼琴8級、游水冠軍,可以肯定係會收全級第1的。

坊間好多人講A名校專收體育強、B名校專收音樂強...大多是流料,學校是收學生,不是收雜技團成員。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-5 10:44 發表
其實任何學校都係成績行先,課外活動為次,作個假設....1個全級第1及另1個全級第10加鋼琴8級、游水冠軍,可以肯定係會收全級第1的。(可以肯定係錯)

坊間好多人講A名校專收體育強、B名校專收音樂強...大多是流料,學校是收學生,不是收雜技團 ...

你真係有d錯,成績固然之重要,但係呢間學校大把好成績嘅學生,多你一個唔多,少你一個唔少
我比個真實個案你聽,我個小朋友派位果年,佢有其中有三個同學仔,自選第一自願係同一間屯門區最top果間
第一個係由小二至小六全年全級第一名,個個好努力都激敗唔倒佢,第二個都年年都响8名內,有參加樂器,攞好多獎,第三個就成績中下,200百人考130幾,但係佢係屯門區(唔好講咁清楚邊樣運動)區際冠軍,校際第二,全港公開賽銅牌
我地dc9都好似你咁諗,點知小二至小六全年全級第一果個居然自選第一自願唔收,敲門都唔收,好失望,第二個就收左
第三個都唔收,但係佢敲門收番....你話點解

當然係選兩間英中
我真係唔係潑你冷水,如果冇咩專長,真係唔好選果間,嘥左個自選機會,我係你就退而求其次,屯門區仲有幾間好嘅英中(純熟個人意見,有咩得罪,多多包涵)
‹ 上一主題|下一主題