用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包真重了,有乜辦法?
go

書包真重了,有乜辦法? [複製鏈接]

學校無locker,天天執書包,書包仍然很重,有乜好方法提供?
   0    0    0    0

我都想知,揹到我cc吓

真係冇計, 我已經幫佢地一齊執, but 好多嘢都要帶

用有"碌"既書包, 唔駛揹得咁辛苦, 我自己幫佢揹都腰酸背痛, 宜家改咗用有碌書包, 真係好好多.

每日一定要執書包而且要用一個護脊同輕身既書包仲要扣要腰間的扣. 因為可以把書包的重力由博頭位轉到去PATPAT位置, 會輕好多.
我自己都試咩過真係輕好多, 而且仔仔都話會舒服D. 如果咁都係重就要把食物盒同水樽分開用手環袋.
原本我都諗住用有轆既,不過學校唔比. 解釋係餑學生每日要背著書包上課室要行幾層樓咁會加重學生的負擔. 自己諗諗下又覺得幾啱.
yylrso

政府提議書包不可超過小朋友的體重之15%
可是, 沒有辦法減少每日要帶的物品.
手冊/家課簿/書/作業/補充 一日計有4-5堂課, 都有8本書本左右.
還有水壺/餐具
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

食物盒同水樽分開 ...

我個仔就實會整吾見呢。有課外活動仲慘,抽住個小提琴或運動器材,仲要揹埋個咁重o既書包,咁細個人仔,都吾知點拎。

原帖由 btatb38 於 08-10-3 16:29 發表

我個仔就實會整吾見呢。有課外活動仲慘,抽住個小提琴或運動器材,仲要揹埋個咁重o既書包,咁細個人仔,都吾知點拎。

都係家, 如果要拎咁多野真係好辛苦...不過無辦法香港讀書係咁. 做家長只可以盡量幫佢, 所以有時都要同佢攞下書包.
yylrso

簽名被屏蔽

不可以放在自己位的櫃桶嗎? 是否返半日, 因我個囡囡的學校鼓勵她們張一星期先用的書放在櫃桶內, 例:音樂, 電腦和視藝等, 還有用筆袋不要用筆盒!  
原帖由 21520826 於 08-10-3 14:02 發表
我都想知,揹到我cc吓

原帖由 yylrso 於 08-10-3 16:54 發表
都係家, 如果要拎咁多野真係好辛苦...不過無辦法香港讀書係咁. 做家長只可以盡量幫佢, 所以有時都要同佢攞下書包.

係呀,盡可能我都會幫佢拎,一去到學校門口就比番佢揹。有次返學,因為心急搵同學仔玩,跑左幾步,書包又重,失左重心,就跌倒。

原帖由 mickeyeva 於 08-10-3 17:02 發表
不可以放在自己位的櫃桶嗎? 是否返半日, 因我個囡囡的學校鼓勵她們張一星期先用的書放在櫃桶內, 例:音樂, 電腦和視藝等, 還有用筆袋不要用筆盒!    ...

有時返學個陣都吾算好重,但到放學時就重左好多,因為好多作業簿派番黎做。

原帖由 btatb38 於 08-10-3 17:24 發表

有時返學個陣都吾算好重,但到放學時就重左好多,因為好多作業簿派番黎做。

係啦, 我都覺得有些老師要求學生每日帶木顏色, 又要帶原子筆(紅藍各1)每樣加D加D就會好重.
yylrso

醒目開學勳章

係呀, 我已每日都執書包, 書包本身不足1磅, 但裝了後就有9磅, 但依阿仔體重, 唔應該孭超過5磅的書包, 而家小一已經唔駛帶甚麼美勞用品之類, 遲d真係不(hom)設想; 我可以點?
我每天都有幫佢拿上課室的衝動。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

唯有買個輕d既書包吧, 我買左zeven.

阿仔小一,每日書包都有約7磅重,我揹都覺得重,難為阿仔坐校車返學校,仲要揹住上三樓
每日都有中、英、數、常識,較少用嘅音樂、story tree、美勞用品都放在學校,一開學已通知將所有作業簿都帶返學校,有作業時先派發,唔使日日帶。我都唔知仲可以點減,唯有儘量自己揹。
以前聽朋友講過一位媽咪,每日送仔上校車後,即刻搭叮叮車趕到學校,幫個仔揹書包上樓 (因為學校係一處半山,有好長一條斜坡,行上去都好辛苦,所以俾仔搭校車)

原帖由 kitbebe 於 08-10-4 22:14 發表
唯有買個輕d既書包吧, 我買左zeven.

我囡囡都係用Zeven,但我仍然覺得佢書包重。於是買多個手抽袋比佢,等佢分開兩袋無咁重囉!

好多人都覺得我地呢一輩家長過份縱小朋友, 令佢地唔識自己照顧自己, 但我好想知點平衡? 小朋友得6-7歲, 個書包咁重, 點忍心唔幫佢地?

I bought a big food bag, claimed to be made in Japan with two zip pockets on each side of the bag (those bag sold in boutique, black color, with many cats). When I pick him up after school, I will put some smaller books into the food bag.

And seems the new SPI school bag, with the big  SPI word, is lighter, isn't it?

不用包書.
‹ 上一主題|下一主題