用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好似我咁, 交完表又後悔架!!!
樓主: vickichan
go

有無人好似我咁, 交完表又後悔架!!! [複製鏈接]

原帖由 kswiss 於 08-10-3 12:14 發表
仲有大塘同小塘既說法.
入咗大塘(名校),但成績一般,有人會放棄,跟住便平平凡凡.
又有入咗小塘(普通學校),但名列前矛,一樣激發佢既自信心,入埋大學.
當初呢兩個人可能成績差不多,又或入大塘個個成績較優勝.但結果卻好 ...

我喜歡 小塘(普通學校),但名列前矛
多過大塘(名校),但成績一般

我信朋輩影響,小朋友嘈,成班生番,老師都鬧左半堂,駛鬼教書.

原帖由 loy211 於 08-10-3 13:43 發表
我信朋輩影響,小朋友嘈,成班生番,老師都鬧左半堂,駛鬼教書.

agree,間學校讀書風氣好,小朋友自自然然就會拎起本書一齊讀。相對地個個唔專心掛住玩,相信冇咩幾多個小朋友會唔被影響囉。

我也相信人可以影響人. 所為近朱者赤, 近墨者黑. 如果多band 3學生的學校. 就是自己如果努力. 但身旁的同學朋輩全也是無心向學, 久而久之. 自己也再很難堅持. 相反若身旁的人是正面的. 正能量也能潛移默化. 互相幫助. 等於成人. 若公司員工積極勤力工作. 自己也不敢怠慢.

Band 1學校是有機會出band 3學生. 比率定不多. 反之band 3學校出band 1學生相對更少.

我寧可當大塘小魚. 因為爛船也有三分釘.

我就係咁唸所以先咁選擇, 今日又同幾個朋友傾過, 都係覺得原先選擇係啱, 只不過真係賭仔心態, 驚人地又係20分入到會唔開心, 但係又唔敢博

我己經報左十間八間私校同直資格啦, 不過唔知個仔考唔考到呢, 如果我心意直資/私校入到, 我就唔選陳瑞祺架啦

原帖由 阿西 於 08-10-3 11:54 發表

係呀,1&3只係同一種人,只係命水好就1,唔好就3。問題係,樓主最初揀做2,但而家又想做1,但又怕變做3。

樓主,你有冇考直資back up,如果有,咁你摶唔成1,都可以做2呀。 ...

阿西,

我自問都好樂觀架啦, 但係面對幫個仔選校呢個大關都好煩惱, 因為仲有個細佬跟尾, 可以話一個選擇, 影响2個細路的命運(可能跨張左啲), 所以我都好煩, 如果我可以好似你睇得咁開, 可能會好啲

醒目開學勳章

me too. 我本身都好少為d乜o野事而緊張, 但今次唔知做乜緊張到死~~~ 我都有個細o既跟尾, 不過佢性格同個大o既好唔到, 所以都未必適合讀同一間學校, 到時先算.

話時話, 搵定一兩間直資/私校backup, 講就好似好易, 但係點解我到依家都未有o既~~

Geni,

你報左邊間呀, 我自己都左成十間都有呀

原帖由 kswiss 於 08-10-3 11:47 發表
讀書一定係講小朋友既學習動機.
我老公成日都講,讀書10幾年,小學一年級次次默書測驗100分又點,年年考第一又點.讀書係睇長線的.
好多小學好成績既,到中學真係一落千丈.
小學平平凡凡的,到中學才發力的大有人在.
...

同我想法一樣.

醒目開學勳章

我報o左6間, 不過已經收到2間o既reject 信~~~ 淨番o個d都係十幾個爭一個位o個d, 死未   

我又唔想是旦揀一大堆唔太心儀o既學校, 始終要個仔去interview太多次唔係太想, 三兩次就話好玩嗻, in 多幾間佢都會feel到有壓力啦, 我唔想~~

我話帶佢去學校同先生同小朋友玩, so far 都係見過2間, 2間都玩得好開心

好彩都係星期六見, 唔使請假

原帖由 vickichan 於 08-10-3 23:07 發表
阿西,

我自問都好樂觀架啦, 但係面對幫個仔選校呢個大關都好煩惱, 因為仲有個細佬跟尾, 可以話一個選擇, 影响2個細路的命運(可能跨張左啲), 所以我都好煩, 如果我可以好似你睇得咁開, 可能會好啲 ...

我地坐埋一條船,我都有細跟尾架。總之,而家塵埃落定,我地安心等結果,可能結果最終唔係我地諗得咁順利,但我相信我今日呢個決定都係無錯,因為我幫小朋友選擇左一條好安全既路,我無將佢既前途符諸一賭。你去睇下人地捧住15分想抽陳瑞祺果d,佢地好羨慕你架。讀咩學校只係生命中一個chapter。

原帖由 阿西 於 08-10-6 10:20 發表

我地坐埋一條船,我都有細跟尾架。總之,而家塵埃落定,我地安心等結果,可能結果最終唔係我地諗得咁順利,但我相信我今日呢個決定都係無錯,因為我幫小朋友選擇左一條好安全既路,我無將佢既前途符諸一賭。你去睇下人地捧住15分 ...

我好喜歡你所講的:「讀咩學校只係人生的一個chapter」
其實選擇好多時無話對與錯的. 人一生中有太多選擇, 我覺得既然已交了表, 無為去後悔, 因為無論那個選擇都沒有錯的. 小朋友將來還有許許多多的人生交叉點. 參加那一項課外活動? 選那一科? 讀那間大學? 選那個男朋友/女朋友? 做邊份工? 再唔再進修? 快d結婚定遲d結婚? 生唔生小朋友?  哈哈! 今天有香港的傑出青年選出,其中一位傑青--"陳力元", 他的座右銘是 「昨天是經驗,今天是機遇,明天是計畫」
人生路可能有很多條都會到目的地, 既已選了, 我覺得無為走走下要返轉頭再行.

‹ 上一主題|下一主題