用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好似我咁, 交完表又後悔架!!!
go

有無人好似我咁, 交完表又後悔架!!! [複製鏈接]

我有20分, 好想試下博喇沙, 但係理性分析後認為機會率很底, 因第一天已由約300人交表, 以收表6天計, 即約有1800人交表, 打個折扣1000人爭90個位, 機會率是11人爭1個學位, 未計25分的人已取去部份學位

結果我選舉陳瑞褀喇沙, 因中學派位不錯, 大多可入band 1中學, 而且有20分可入讀的機會也很大

但是現在又很後悔, 點解唔博一博喇沙, 可能入到呢?????
我想問下學校可唔可以取返張表再選過
   0    0    0    0

same case,本來屬意一間誇區小學,但計分唔夠人爭,最後我地放棄左,揀2nd best,因為機會大好多。我本來都有諗過摶一摶,但摶唔到咁點呢,就要大抽獎,將小朋友6年最重要既學習交比一個抽獎箱,時間上,要捱多大半年先有結果,心理上,誠惶誠恐,最慘係,最後抽得唔好要叩門,到時帶住小朋友四圍撲,徬徨無助,我唔想咁,我會驚到喊架。我自己覺得,而家揀間機會大啲自己又ok鍾意既,或者11月就有offer,起碼有咋拿響手,最多6月時再去叩最最最心儀既學校門,果種騎牛搵馬既心態又舒服好多。我就咁諗,你自己度下...

當然,第日放榜,你見到有人咋住你呢個分又抽中左,你會不是味兒,咁就睇下你係理智型定摶剎型,我揀穩中求勝,祝好運

原帖由 阿西 於 08-10-3 09:59 發表
same case,本來屬意一間誇區小學,但計分唔夠人爭,最後我地放棄左,揀2nd best,因為機會大好多。我本來都有諗過摶一摶,但摶唔到咁點呢,就要大抽獎,將小朋友6年最重要既學習交比一個抽獎箱,時間上,要捱多大半年先有結果,心理上,誠惶 ...

阿西,
請問如果你己註冊了那間你己報的小學,咁到六月仲可去叩門入自己心儀學校嗎?
我而家做係到想思緊  好煩呀
winchi
有捨必有得 有得必有失

我係理智型, 囝囝只有15分.... 無宗教分, 我幫囝囝選左一間好多人只會放在第二輪首選既學校, 因為我首選既學校係基督教的, 很多教會都可以有5分, 即係話呢間學校基本分要20分   所以我就選了次選.... 天主教的; 我覺得如果第一輪同第二輪選的學校不同, 萬一2次派位都唔得時, 叩門的機會好微, 因為熱門學校好多人爭的, 所以希望第一輪囝囝抽到既就唔洗煩了

既然一間咁多人爭學位的學校, 20分真係未必可以入到, 我係你都會咁選的, 交左表就唔好後悔..... 不過好多家長都會係咁的

回覆 # 的文章

我那區雖然不是什麼名校區,但亦有一間多人爭的學校,又係有宗教背景的,只得30個位供自行收生。我只有基本的分數,為免將命運交托抽獎大輪上,我選擇了官校,機會是均等的,雖說是新校舍,將轉新校長。加上能派往區內band 1的中學比率達40%之多,但總覺其沒有特別過人之處。如數學特別出眾,或語文特別好等。但我都交了表,同樣地,我有想退回表格的心意,感覺好後悔。

醒目開學勳章

當有得選擇就一定會三心兩意o家o勒 (me too), 不過都交o左o勒, 後悔都冇用啦~~~ 唯有recall o下當日點解會揀呢間學校, 再同自己講多幾次, 堅定一下自己o既信念, 人地問你點解咁揀o既時候就答得肯定d~~

同埋一個唔好彩唔中(其實都唔可以話唔好彩, 因為有50%o既人都係第一輪唔中o既), 一月仲要揀多次, 到時先再諗啦~~

努力努力~~

原帖由 kswiss 於 08-10-3 11:30 發表
因為好多人都覺得自己會係個個幸運兒.

其實賭仔心態都係咁,唔咁於平凡,只諗到中左就點點點,無諗過唔中既話,後果係咪自己仲可以接受。

我有個老死
係會計師  專業果隻
佢同我講
佢都係小時讀垃圾小學
而家  又唔係有咁的成就
佢話 要睇小朋友日後佢自己是否肯上進

你地又點睇
但係作為亞媽, 我當然會想女入好的學校
有捨必有得 有得必有失

原帖由 阿西 於 08-10-3 09:59 發表
same case,本來屬意一間誇區小學,但計分唔夠人爭,最後我地放棄左,揀2nd best,因為機會大好多。我本來都有諗過摶一摶,但摶唔到咁點呢,就要大抽獎,將小朋友6年最重要既學習交比一個抽獎箱,時間上,要捱多大半年先有結果,心理上,誠惶 ...
想法同你一樣

原帖由 kswiss 於 08-10-3 11:44 發表
小學要賭一次,中學又要賭一次.
通常發達個d係肯博既人,即係派得好好既,一定係好敢博既人.
中中地既係唔敢博既.但又唔會派得差,只不過唔係心中最好的.
而派得唔好既,都係好敢博既.因為最想既入唔到,次好又俾人入晒,咪 ...

係呀,1&3只係同一種人,只係命水好就1,唔好就3。問題係,樓主最初揀做2,但而家又想做1,但又怕變做3。

樓主,你有冇考直資back up,如果有,咁你摶唔成1,都可以做2呀。

醒目開學勳章

問題就係你有冇信心你個小朋友o係"垃圾學校"(我唔係好鍾意呢個terms...)讀都識得自動自覺地有上進心o勒~~

我自己係讀傳統名校(唔係最top o個幾間但都有好多人想入o個種), 如果由小一開始數, 都有30%~40% o既同學入到大學, 而我老公就讀一般學校, 真係乜人都有o個種, 佢咪一樣入到大學. 我自問唔係勁有上進心o既人, 讀得到大學大部份係因為間學校, 而我老公呢, 就真係自己識諗o勒. 所以我到呢一刻都仲好相信揀學校好重要.

呢個係我o既個人意見, 分享o下~~

原帖由 WinChi 於 08-10-3 11:43 發表
我有個老死
係會計師  專業果隻
佢同我講
佢都係小時讀垃圾小學

你地又點睇
但係作為亞媽, 我當然會想女入好的學校 ...

原帖由 WinChi 於 08-10-3 11:43 發表
我有個老死
係會計師  專業果隻
佢同我講
佢都係小時讀垃圾小學

你地又點睇
但係作為亞媽, 我當然會想女入好的學校 ...

所以古語有英雄造時勢,又有時勢造英雄lor。好睇天時地利人和,讀書成唔成功,有好多因素影響,入到top 1學校,突然有年佢為情狂,咁咪又係死,咁多變數,真係唔可以一間學校定生死,但亦因為咁,所以亦唔使太介懷,因為仲有其它變數可以影響返,所以咪,平常心lor。你問我,我就話快樂最緊要,我睇得開ga,將來楂巴士又好,楂飛機都好,不過都係兩碗飯半張床,最緊要自己開開心心,唔好同人比,世間快樂人多的是。

我都掙扎咗好耐揀邊間,一間去過open day,對學校有多d 了解,但係宗教學校,我又得15分冇咩機會,另一間官小,對學校只得最基本的了解,真係連入面有咩設施都唔知,但勝在冇宗教機會大d......我唔敢博,最後揀咗官小
我喺屋企填表準備拎去交嗰陣,揸住支筆,手都震哂,完全落唔到筆寫落去,我好怕自己揀錯,累咗個仔一世

原帖由 kswiss 於 08-10-3 12:14 發表
仲有大塘同小塘既說法.
入咗大塘(名校),但成績一般,有人會放棄,跟住便平平凡凡.
又有入咗小塘(普通學校),但名列前矛,一樣激發佢既自信心,入埋大學.
當初呢兩個人可能成績差不多,又或入大塘個個成績較優勝.但結果卻好 ...

yes!!
再講再講,讀書亦都只係人生1個chapter,仲有家庭、朋友、做人處世、興趣、事業(事業亦唔一定同讀書成績掛鈎)等等........所以..........放鬆d...........let go!
‹ 上一主題|下一主題