用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請家長推介有愛心幼稚園給特殊發展小朋友.. ...
go

請家長推介有愛心幼稚園給特殊發展小朋友.. [複製鏈接]

我囡囡是發展遲緩明年讀k1, 現在要報讀幼稚園, 沙田有冇愛心的幼稚園推介?
   0    0    0    0

小兒是AF,現已升小一,以前曾經問過人沙田的幼稚園,去過一間在偉華中心,平安福音堂幼稚園,與校長直接傾過,感覺校長很接納,不過最終無去到,或許你可以自己睇下

我曾教導過的小朋友中, 也有些入讀了主流幼稚園, 感覺上"啟思幼稚園"的校長及老師都十分接納有特殊需要的小朋友, 你可以試試

上年去過平安福音堂幼稚園面試,仔仔大喊,面試時只能做到很少他們要求的東西,面試的如沒記錯應該是副校長,她建議我們找過另一間更適合仔仔的學校。

原帖由 Steven2005 於 08-10-5 23:08 發表
小兒是AF,現已升小一,以前曾經問過人沙田的幼稚園,去過一間在偉華中心,平安福音堂幼稚園,與校長直接傾過,感覺校長很接納,不過最終無去到,或許你可以自己睇下 ...
Happy

我仲以為啟思呢d 牟利機構唔會容許收差少少o既學生添......

原帖由 be.th 於 08-10-8 21:15 發表
我曾教導過的小朋友中, 也有些入讀了主流幼稚園, 感覺上"啟思幼稚園"的校長及老師都十分接納有特殊需要的小朋友, 你可以試試

也不一定, 我有兩個學生都是入讀啟思, 但他們都是high functioning及行為良好的. 不過也在該校見過一個比較low functioning(未有語言)及有少許"破壞力"的學生.
那裡的校長及老師都有興趣向我了解自閉症小孩的特性, 亦頗有耐性及愛心.

我覺得啟思不錯, 亦接納有學習遲緩之小朋友..

原帖由 be.th 於 08-10-9 23:15 發表
也不一定, 我有兩個學生都是入讀啟思, 但他們都是high functioning及行為良好的. 不過也在該校見過一個比較low functioning(未有語言)及有少許"破壞力"的學生.
那裡的校長及老師都有興趣向我了解自閉症小孩的特性,  ...

So shuold  I  mention 啟思 at the interview ??

原帖由 chingbobo 於 08-9-30 17:41 發表
我囡囡是發展遲緩明年讀k1, 現在要報讀幼稚園, 沙田有冇愛心的幼稚園推介?

你會不會考慮為小朋友排兼收位?

請問係邊間啟思呀?
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

啟思的確ok,校長同老師都接納有特殊需要既小朋友。
原帖由 annaanna 於 08-10-9 15:40 發表
我仲以為啟思呢d 牟利機構唔會容許收差少少o既學生添......

華景..
原帖由 korg 於 08-10-17 13:01 發表
請問係邊間啟思呀?

原帖由 hellohaniel 於 08-10-16 23:10 發表

你會不會考慮為小朋友排兼收位?

多謝各位意見, 我囡囡依家o係協康返緊早期, 所以冇得排兼收!

I dont think so.. I have been interviewed last year and this year. .Both failed. The teacher looked at my son for 2 mins and asked "is he seldom speak " ?? I really want to stay at there.. but they rejected me....><

啟思的確ok,校長同老師都接納有特殊需要既小朋友。 [/quote]

"Kai See" (Creative Kinder) is really good.  The teachers are with care and good hearts.

原帖由 chingbobo 於 08-10-20 15:57 發表

多謝各位意見, 我囡囡依家o係協康返緊早期, 所以冇得排兼收!

是否你家附近的協康會呢?有冇問下協康d社工or治療師,可能他們有妳需要的資料或建議
8-)

原帖由 chingbobo 於 08-10-20 15:57 發表

chingbobo
唔係wor! 你問下社工, 如果返緊早期, 係可以排 I 位的, 只係唔可以用緊I or S, 又去排早期.

社工同我講, 早期只係一個過渡期, 等到有I , 就會冇早期拉.

小朋友有先天障碍,是需要很大的爱心去支持及帮助,作为家长会无条件附出,但学校亦同样扮演非常重要的角色。
我是一个过来人, 小朋友有缺乏专注力过动症,伴随有读写障碍及抗逆性情绪行为等等,接纳的学校会和您一起扶持小朋友成长,否则冷言冷语大人和小朋友都会很难受,很气馁,甚至影响到小朋友的自信和人生。
所以选校非常重要,要提醒一点是时间过得很快,三年幼稚园好快过去,找学校的时候要考虑有配套小学的,因为小学生活才是最头痛的阶段,小学给破坏了信心,成长的路更难走下去!
Crystalma

我也正為孩子找兼收位幼稚園,也是在沙田區,問了好幾間,但還是不清楚選那一間好?
今天到過廣源的[靈光幼稚園],請問這間好嗎???因為尚有些疑慮!

請問係邊一間"Kai See" (Creative Kinder)? 我識得個媽咪, 佢囝囝係自閉傾向, 之前係果度讀k1, 但校長同老師叫佢轉校, details我吾係太清楚, 但最後個媽咪轉左去屋企付近既一間普通既幼稚園讀書. 入學前已講左比校長聽, 校長都肯收.  
原帖由 leungchai 於 09-2-11 00:06 發表
"Kai See" (Creative Kinder) is really good.  The teachers are with care and good hearts.
nil
‹ 上一主題|下一主題