用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 新校舍第二期工程
go

新校舍第二期工程 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問有無人知新校舍第二期工程係咪改建隔離果座樂勤學校呀? 之前都見有d石屎庄擺度, 而家唔見晒, 唔知進度如何呢? 謝謝!
   0    0    0    0

第二期新校舍並不是改建樂勤的舊校舍,而是大裝修,配合學校教學的需要而已.

至於舊停車場的石屎柱,係用作興建新禮堂的基座,日後將與樂勤舊校舍的樓梯相連(現時抬頭上望亦可看到樂勤舊校舍的樓梯出口),成為彼此連貫的校舍.

其實石屎柱沒有唔見(早幾日看過),只是現時為上學時間,工程暫停,只留下鋼筋與部分石屎柱(大約一尺高左右),情況就好像某港鐵站上蓋的爛地(唔知係將軍澳定係天水圍個邊),雜草叢生,但一條條的石屎基座就可以見到,係用作日後起大廈之用.

其實,興建新禮堂可以好快,好似砌積木咁圍起木板,紥鋼筋,再倒石屎,然後再起第二層.只係完成後要做裝修和鋪電線等,先至係要時間,但到時唔會有好大噪音,相信可以係上學期間去做,好似第一期校舍咁,都係等放假時拆牆,然後慢慢裝修,但最終亦遲了六個月才可以入伙.

原帖由 Mrsleaf 於 08-9-30 16:50 發表
請問有無人知新校舍第二期工程係咪改建隔離果座樂勤學校呀? 之前都見有d石屎庄擺度, 而家唔見晒, 唔知進度如何呢? 謝謝!

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

嘩, 你好犀利呀, 睇完你篇報導再望多次個校舍圖才明白呀, 希望工程順利及如期完工啦, 主佑!
‹ 上一主題|下一主題