用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 多元化視藝及畫畫課程 - 心得分享!
go

多元化視藝及畫畫課程 - 心得分享! [複製鏈接]

各位家長,

响暑假期間, 你嘅小朋友有無參加視藝及畫畫班呢? 有嘅話上黎分享吓! 因我想幫小朋友找些課外活動吖! Tks!
   0    0    0    0

擇視藝及畫畫課程, 我覺得最緊要看導師的質素、教學方法, 就算幾大、連鎖的集團, 都係看返直接教小朋友個個老師教得好唔好。

好似我囝囝學緊個個畫畫老師為例, 老師要有愛心、錫小朋友、專教視藝、有啟發、有技巧, 最緊要有學校教學經驗 (因為唔係畫畫叻的就識教畫)。另外課堂又唔悶, 同學仔之間可以傾下簡單的計仔交流交流, 訓練下社交和談話技巧, 都幾好

我會建議你先擇有口碑的老師, 然後試下堂, 並看看上堂情況, 相信一定會擇到一間好的畫畫地方

原帖由 winwin_chai 於 08-9-29 21:13 發表
各位家長,

响暑假期間, 你嘅小朋友有無參加視藝及畫畫班呢? 有嘅話上黎分享吓! 因我想幫小朋友找些課外活動吖! Tks!

原帖由 mingos 於 08-9-30 12:45 發表
我一向都建議報學畫班0個時最好同教畫畫0個位老師傾下,好多畫室都係請人教,好難傾倒偈。
最怕係一D連鎖集團同請人教o既畫室,d老師質素參差,最摻係幾個月就唔見人。
如有可能,最好睇下老師點教,亞囡學畫度我就係0係外便睇左 ...

我都好同意,我女兒自小就學畫畫,我覺得老師成功的地方就係令佢對視覺藝術產生興趣,自發回家就畫畫,在學校也拿獎。畫室亦係請人教,但係佢地唔係兼職,係全職,所以質數有保證。

小兒5歲, 有什麼好畫班介紹呀  
thank you

各位家長,

可否講吓你們的子女响邊度學架!

回覆 # 的文章

紅磡有間幾好,搵到老師傾偈,而且有個大窗睇到上課情況,上佢網睇下

www.TopNotchEdu.com

soccermom & adad,

其實响暑假嘅時候, 曾參加過一間美術及視藝中心, 我本身住在將軍澳而那教室在荃灣南豐中心都有些少遠路程, 但係啲導師真係幾好架!

The studio that my daughter is going to seems to fulfill some of the requirements that dear all mums are talking about.  My daughter's teacher is the art director of the studio and he is full time.  He received formal training in art and education and the studio is open, no rooms at all.  My little girl seems to enjoy herself very much and the teacher also encourages her to join competitions.  Although she didn't win (some others do), but never mind la, at least let her try.

Her interests usually last for a short time.  I hope this time she can continue!

回覆 # 的文章

荃灣南豐邊間??有好多間wor.

izumilam,

荃灣個間叫做羅智教室(Knowledge LABs)
地址响南豐中心6樓603室
電話係:24111360
唔知道你有無聼過呢間嘢呢! 响暑假時候, 有朋友介紹到呢間上視藝活動, 啲導師都幾好架! 都有心機教啲小朋友!
同埋導師好似學過兒童心理學, 所以應付小朋友心理及處理我覺得都唔錯, 不彷去睇吓!

‹ 上一主題|下一主題