用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: Joeyjoeycheng
go

九龍塘學校(小學部) [複製鏈接]

DELETED

原帖由 rexlouise 於 08-10-7 17:26 發表

恩禧媽
Thank you for your sharing.
可否講多些面試內容及形式 ? 係唔係要用英文同普通話對答 ? 真係好擔心阿仔, 因我哋無上任何面試班或特別的training. Go ...

Many thanks for your replied. 如當日參觀學校的話, 兩個家長可以嗎?

原帖由 恩禧媽 於 08-10-7 16:38 發表

all,
KTS的面試,大概30分鐘左右,不過係由小朋友入課室開始計呀!
一去到KTS門口就會有一條長長的人龍排隊俾報名費,之後就要等到你個time slot夠鐘前就會叫咪,請所有該時段的小朋友及一位家長到禮堂門外排隊等入禮堂,入到 ...

KwanKwanMammy,

應該可以兩個去的,但只可以一位同小朋友入禮堂,另一位要响出面等(依我去年同仔仔面試時所見既情況)。

我個人認為最緊要係叫小朋友唔好緊張,話定比佢知佢會同一班小朋友入課室同老師傾吓計,因為我去年見到有啲小朋友可能冇心理準備,老師剩係叫佢個名出去排隊佢巳經喊到收唔到聲。

Good luck!

wasabb

原帖由 KwanKwanMammy 於 7-10-2008 22:41 發表
Many thanks for your replied. 如當日參觀學校的話, 兩個家長可以嗎?

good luck for everyone

Hi wasabb

Many thanks for your response. Do you know interview will be in 'english' or '國語' or 'chinese'. Also, what questions. Thanks.

原帖由 wasabb 於 08-10-7 22:53 發表
KwanKwanMammy,

應該可以兩個去的,但只可以一位同小朋友入禮堂,另一位要响出面等(依我去年同仔仔面試時所見既情況)。

我個人認為最緊要係叫小朋友唔好緊張,話定比佢知佢會同一班小朋友入課室同老師傾吓計,因為我去年見 ...

我18號就見啦, 仲要係9:00

mug 唔係所有小朋友都係25號見咩? 點解你係18號?
原帖由 vickichan 於 08-10-7 23:19 發表
我18號就見啦, 仲要係9:00

kwankwanmammy,

Do you know interview will be in 'english' or '國語' or 'chinese'.

--->我唸冇規定架,我個仔果時就係“Cantonese + English”,但好似有啲就會問吓Putonghua。

what questions.

----->如前所述,都唔會問啲好難既問題,會環繞生活細節既去問,不過會問三、兩題加、減數。

仲有,由於佢哋一組組咁入去見,咁即係話小朋友會需要等吓,我唸老師都會趁呢個時候留意埋佢哋同人相處/耐性(純粹個人意見)。

比心機呀~~~

wasabb

原帖由 KwanKwanMammy 於 2008/10/7 23:07 發表
Hi wasabb

Many thanks for your response. Do you know interview will be in 'english' or '國語' or 'chinese'. Also, what questions. Thanks.

Hi wasabb

Many thanks for your sharing. Hopefully my daughter will be sucessful...

原帖由 wasabb 於 08-10-8 13:32 發表
kwankwanmammy,

Do you know interview will be in 'english' or '國語' or 'chinese'.

--->我唸冇規定架,我個仔果時就係“Cantonese + English”,但好似有啲就會問吓Putonghua。

what questions.

----->如前所述 ...

我都收到面試證了!

25/10,2:30pm

我都收到面試證了!

25/10,9:00am
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

Hello all, 請問你地會早幾多去到學校呢?

唔係張面試證下面果個ref.數字有無咩特別意思?我見我娚女果張圈住個"2"字!

如果冇記錯應該係同一個時段唔同組既編號。

原帖由 cathyman 於 2008/10/8 22:19 發表
唔係張面試證下面果個ref.數字有無咩特別意思?我見我娚女果張圈住個"2"字!

多咀搭句咀.....

如果你小朋友係超active既話,suggest你哋唔好太早到,因為KTS個大草地對小朋友嚟講係好大“引誘”,我去年見有啲小朋友係咁响個大草地狂奔 ,攪到成頭大汗 ,啲mami叫都叫唔住 ,哈哈 ......你哋自己衡量吓啦

wasabb

原帖由 gdmice 於 2008/10/8 21:20 發表
Hello all, 請問你地會早幾多去到學校呢?

我老公喜歡KTS的其中一個原因就係校舍夠大,佢話可以比囝囝多些空間活動wor,任佢跑到飽

原帖由 cathyman 於 08-10-8 22:19 發表

2字 = 你娚女interview個間房號
去年interview 女兒做過helper 所以很熟悉
(女兒現在已經是f.1)

原帖由 wasabb 於 08-10-8 22:40 發表
多咀搭句咀.....

如果你小朋友係超active既話,suggest你哋唔好太早到,因為KTS個大草地對小朋友嚟講係好大“引誘”,我去年見有啲小朋友係咁响個大草地狂奔 ,攪到成頭大汗 ,啲mami叫都叫唔住 ,哈哈:so ...

同意!大草地真的是很大的誘惑,我個仔果日都跑到失控,衣衫不整,面試老師都有笑佢成頭汗,成隻濕水雞咁

KTS is a good school. My son enjoys his school life in there. Hope all will succeed in interview!

原帖由 BB豆 於 08-10-8 20:05 發表
我都收到面試證了!

25/10,9:00am

e~ 我個仔一樣時間喎! 唔知會唔會係同組呢?
‹ 上一主題|下一主題