用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: Joeyjoeycheng
go

九龍塘學校(小學部) [複製鏈接]

原帖由 yellowpage 於 08-10-1 17:22 發表
他們是2/3男生,1/3女生一班, 面試當日你們可參觀課室外的照片. 另你們不要氣"女",正選不入有後備輪,一般機會都很大,它們是私小所以有很多家長只看kts是後補學校. ...

宣道同KTS都係後補私校,所以六月公佈大抽獎後都會收好多放係waiting list旣小朋友.

Not necessarily for KTS in the coming year
as there are only 3 classes P.1.

原帖由 mission 於 08-10-1 17:28 發表

宣道同KTS都係後補私校,所以六月公佈大抽獎後都會收好多放係waiting list旣小朋友.

原帖由 Ben2003 於 08-10-1 09:15 發表
>咁我個細仔都無望囉!  

KTS 每年都收不少細仔和細女喎~~~  

BEN哥,
我唔係話我阿仔月份細。我意思係舊年開班比今年多,但我阿女都考唔到。今年得三班,阿仔就更加無望囉!
係呢!令公子讀成點呀?入面功課多嗎?我阿仔今年都有考小學部。想知多少少呀!THANKS!

舊年都是開三班。

阿女考唔到,唔代表阿仔又會考唔到,加油。

我囝囝已畢業,現 F.2。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

有些關於九龍塘小學d課程問題, 請問此校的英文程度如何? 是否除了英文本課用英文, 其他科只用中文? 其英語程度可否涵接英中? 我知其中文就一流, 不過亦聽講是間好谷的校學....請指教!
原帖由 Ben2003 於 08-10-1 22:04 發表
舊年都是開三班。

>有些關於九龍塘小學d課程問題, 請問此校的英文程度如何? 其英語程度可否涵接英中?

很易涵接英中。

>是否除了英文本課用英文, 其他科只用中文?

我囝囝已畢業了,留給初小家長答。(如有人答。 )

>我知其中文就一流, 不過亦聽講是間好谷的校學....請指教!

谷的定義是...

假設谷的定義是程度高,功課多,默書多 (or 默書範圍難),測考多。

程度 > 程度高,所以如想在全級前列,存在一定難度。

功課 > 功課不多,但不要想像太輕鬆,畢竟是程度高。

默書 (or 默書範圍) > 默書次數偏少,範圍不難。

測考 > 兩測兩考,正常。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

G.S is also in English.  Maths in Cantonese but
also with English Maths exercises.

原帖由 Smalljokerbb 於 08-10-1 22:23 發表
有些關於九龍塘小學d課程問題, 請問此校的英文程度如何? 是否除了英文本課用英文, 其他科只用中文? 其英語程度可否涵接英中? 我知其中文就一流, 不過亦聽講是間好谷的校學....請指教!  ...

大家加油!
For reference only, 去年阿仔面試,話有兩條隊interview, 分別用中文作答或英文作答。阿仔最後揀中文作答, 至於普通話問題方面, 阿仔同老師講:『唔識!』一心以為了!
結果, ==>正選生!

回頭再想, 可能以其他成績, e.g. 公文數、sports 之類!

朋友們, 加油!

原帖由 Ben2003 於 08-10-1 22:04 發表
舊年都是開三班。

BEN哥,
我知你仔仔而家係F.2,仲要係一間好好的學校,我係想問下你仔仔而家間中學讀成點呀?thanks!

>我係想問下你仔仔而家間中學讀成點呀?

OK, no problem. :)
命運就是這樣的敲門。

The interview time can be checked at KTSPS website now.

www.ktsps.edu.hk

Thank You! Check 咗啦!
祝大家好運!

Checked

Thank a lot   

原帖由 KLLP 於 08-10-4 20:09 發表
The interview time can be checked at KTSPS website now.

www.ktsps.edu.hk

今天收到面試證了!

25/10,2pm

Hi,

me too... any mama know that, how long for the interview? Thanks.

原帖由 small_cc 於 08-10-6 18:41 發表
今天收到面試證了!

25/10,2pm

我0945~~~真早晨喇!
希望個仔瞓得夠啦
[size=medium]queensroad

我發覺呢兩間學校年年都同一日面試
我仔考果年,兩間編埋同一段時間添呀

原帖由 恩禧媽 於 08-9-30 22:35 發表

舊年DBS同KTS都係撞埋同一日面試呀!

Ben 哥,
Hello  你依然係咁 helpful

原帖由 Ben2003 於 08-9-30 22:53 發表
For information:

據聞今年和去年一樣,只收三班 P.1。

原帖由 KwanKwanMammy 於 08-10-6 23:30 發表
Hi,

me too... any mama know that, how long for the interview? Thanks.

all,
KTS的面試,大概30分鐘左右,不過係由小朋友入課室開始計呀!
一去到KTS門口就會有一條長長的人龍排隊俾報名費,之後就要等到你個time slot夠鐘前就會叫咪,請所有該時段的小朋友及一位家長到禮堂門外排隊等入禮堂,入到禮堂,小朋友就要排好隊入課室面試,家長就係禮堂等。記住只有一位家長可以陪小朋友入禮堂呀!見完出來禮堂接返,就可以走呀!

ben哥,
多謝你的回應呀!

原帖由 恩禧媽 於 08-10-7 16:38 發表

all,
KTS的面試,大概30分鐘左右,不過係由小朋友入課室開始計呀!
一去到KTS門口就會有一條長長的人龍排隊俾報名費,之後就要等到你個time slot夠鐘前就會叫咪,請所有該時段的小朋友及一位家長到禮堂門外排隊等入禮堂,入到 ...

恩禧媽
Thank you for your sharing.
可否講多些面試內容及形式 ? 係唔係要用英文同普通話對答 ? 真係好擔心阿仔, 因我哋無上任何面試班或特別的training. Good Luck to all of you.
‹ 上一主題|下一主題