用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
go

九龍塘學校(小學部) [複製鏈接]

Please comment 九龍塘學校(小學部) ??
   0    0    0    0

有無人收到interview通知呀?好心急呀?
[size=medium]queensroad

醒目開學勳章

凡於9月12日或以前郵寄或親臨遞交申請入學資料之家長,可於本年10月6日瀏覽本校網頁查閱面試日期及時間;同時本校亦會致函各家長有關面試安排及詳情。如家長於10月17日後仍未收到《小一面試通知書》,請致電查詢,電話:2336 3802

原帖由 queensroad 於 08-9-29 22:25 發表
有無人收到interview通知呀?好心急呀?

不用心急吧!應該全部都有得IN 的.

還記得往年我小朋友面試時, 英文口試沒有問題, 數學呢...問了減數題, 當時我小朋友還未學, 所以答"唔知...老師未教喎", 最後只有備取生資格咋. 各位家長, 要有心理準備, 她們也重於學術性問題...

原帖由 kls12 於 08-9-29 23:02 發表

Yes, all applicants will be invited to attend the interview.

wasabb

原帖由 kls12 於 29-9-2008 23:02 發表

我仔果陣老師同佢先傾一陣計(用英文),主要都係問吓佢叫咩名、年紀...之類,再問咗啲加、減數,咁就完啦,不過KTS 既課程係深啲既,英文會讀高一級,而數學(中文)會高半級,而小一下學期開始會加埋英數。

wasabb

原帖由 東南媽媽 於 29-9-2008 23:16 發表
還記得往年我小朋友面試時, 英文口試沒有問題, 數學呢...問了減數題, 當時我小朋友還未學, 所以答"唔知...老師未教喎", 最後只有備取生資格咋. 各位家長, 要有心理準備, 她們也重於學術性問題...

...

不知今年會否又跟男拔撞期呢?

醒目開學勳章

男拔今年 24/10 ~ 25/10
KTS就 25/10

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-30 09:40 發表
不知今年會否又跟男拔撞期呢?

回覆 # 的文章

請問有沒有讀緊呢間既家長分享下? 英文堂或其他科是否以全英語教學? 中學部如何? 大家打算直升or再搵中學?
~easybring~

原帖由 Geni 於 08-9-30 09:52 發表
男拔今年 24/10 ~ 25/10
KTS就 25/10

你咁快就知kts 25/10面試係真的嗎?咁未有可能同男拔撞期

份入學申請程序好似有寫的, 唔知有冇記錯~~

原帖由 NgVivian 於 08-9-30 21:40 發表

你咁快就知kts 25/10面試係真的嗎?咁未有可能同男拔撞期

English is the medium used in G.S. and English
lessons.  Others are taught in Cantonese.  
Mandarin is used in Chinese lessons.  KTS
high school is band 3.  Most of the primary
students go to other high schools.  Pls check
KTS school website for high school allocation.

原帖由 easybring 於 08-9-30 14:19 發表
請問有沒有讀緊呢間既家長分享下? 英文堂或其他科是否以全英語教學? 中學部如何? 大家打算直升or再搵中學?

原帖由 NgVivian 於 08-9-30 21:40 發表

舊年DBS同KTS都係撞埋同一日面試呀!

For information:

據聞今年和去年一樣,只收三班 P.1。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

SFA 都係25/10 interview

就係因為撞男拔,所以......25/9要一早去交表,搏佢安排到24/10interview而唔好撞KTS
[size=medium]queensroad

原帖由 Ben2003 於 08-9-30 22:53 發表
For information:

據聞今年和去年一樣,只收三班 P.1。

ben哥,
照你咁講,咁我個細仔都無望囉!

>咁我個細仔都無望囉!  

KTS 每年都收不少細仔和細女喎~~~  
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

他們是2/3男生,1/3女生一班, 面試當日你們可參觀課室外的照片. 另你們不要氣"女",正選不入有後備輪,一般機會都很大,它們是私小所以有很多家長只看kts是後補學校.
‹ 上一主題|下一主題