用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) [複製鏈接]

Hi,AlanShirley
我都記得我地係同一屆仔的,你好嗎?.....呢度有好多前輩,真係得益良多...話時話我老公家族全部都係喇沙仔,佢地都覺得依家D喇沙仔唔易做架 亞仔好識"調節",平日幾MI MO都好,逢考試都會醒定D,未試過做唔晒架 ,仲要係成版!!佢話因為臨考前D卷
ZIP住係櫃筒羅極羅唔到WOR 晒左好多時間WOR...唉....我唸佢都係太緊張了....尋日都係第一次唔駛我出"手",鬧他幾句就係度大喊,極委屈似的,令我都唔忍心再鬧下去了,惟有"調節"下自己的EXPECTATION LA...銻黎都係迫我早D收山,放棄難得的好工,陪太子讀書吧....唔駛臨考前先催谷,表現一定唔穩定...

我都係最擔心數學,好易失分的,亞仔就係數學"長期保持"90或90頭,令到名次停滯不前....萬一失多幾分就差好遠了,所以在LS數學好重要的.

唉,呻左柑多,請各位多多指教..今日輕鬆晒了,希望各位仔仔都有好消息

原文章由 AlanShirley 於 07-10-17 09:41 硐表
我囝囝都係小 二, 份英文卷都係緊緊做完, 佢話唔多夠時間, 剛剛寫完最後個full stop, 就收卷,  不過英文都仲有Reading & Dictation拉下分,我最擔心都係數學, 希望吾好失手, 今年又真係好多功課, test前學校又開始要 ...
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

四年級GS問題
日本前新首相是誰?

邊個係'女王教室'?
呀仔話今年READER有6條問題要答COMPLETE SENTANCE, 其中兩題係OPEN ENDED.

原文章由 zitalin 於 07-10-17 11:22 硐表
字寫得靚唔靚? OK啦, 有時乙+, 有時甲-.

2. 早前在那地方發生僧侶爭取民主運動? - 緬甸

問題
1. 日本新首相是誰?
2. 香港哪一個大宅被列作暫定古蹟?
3. 陳方安生和葉劉淑儀所參加的是什麼選舉?
4. 哪一個國家用 ...

[ 本文章最後由 Bambi 於 07-10-17 12:53 編輯 ]

佢冇機會做你囝班主任

原文章由 Bambi 於 07-10-17 12:51 硐表
邊個係'女王教室'?

咁一定係高層次啦!
原文章由 zz 於 07-10-17 15:37 硐表
佢冇機會做你囝班主任

唔係呀!p5升p6係原班上ga,d主科老師都是原班上.所以你囝將來p5班主任係今年p5果批老師.(如沒有任何轉變)

原文章由 Bambi 於 07-10-17 16:29 硐表
咁一定係高層次啦!

[ 本文章最後由 zz 於 07-10-17 16:43 編輯 ]

原文章由 Bambi 於 07-10-17 16:29 硐表
咁一定係高層次啦!

無變的話,她下年應該教現在的P.4,佢做班主任都好厲害,前年她教那班P6全部過了馬路,她教書都好有心機,唯一是如果問書唔識要罰抄.

同意!我同你一樣温咗三日書,不同的是我果個無端端話想寫靚d字,所以做唔晒.

小ニ功課係多咗,亞仔又好慢.如果測驗前一星期,學校可以小d功課,或者不用默書就好啦!

原文章由 jiwawa 於 07-10-17 00:38 硐表
唉, 各位,今日考完英文了...亞仔竟然話全班有十幾個同學舉手話做唔晒(包括他自己!! ),真係無晒心機!仲特登請三日假溫書
TIM!!唉,柑多次測考都好穩定架嘛,今次真係冇眼 話時話小二真係多好多功 ...
‹ 上一主題|下一主題