用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) ...
go

「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) [複製鏈接]

原文章由 Odin 於 07-9-28 12:21 硐表
snowbell,

多謝回覆!:lol::" />

有冇咩橋可以令佢寫字快d可以快靚正呢?尤其佢毛筆寫,又慢又唔靚,得個丙等:-( :-( :-( :-( :-(。

佢都話其他同學寫字又快又靚,我見佢都好努力想追上,開學後,佢英文寫就改好左,不過中文字仲係唔掂 ...

Odin,
記得時間無多,毛筆字就隨便算啦! (不計呈分試)丙都好好啦!
橋得一條就是上書法班練字(個別的班), 速成就要父母有時間、有耐性教,材料用回功課教,一舉兩得,又沒有特定上課時間。
不過有時功課寫得醜似個字,老師又接受,那就算吧! 實在太多功課和Project 做啦! 只要識分默書、考試寫得端正便得。
我覺得到P5、P6就真是求分不是求學。

Reader Quiz 要留番年年用(不計分),所以得頭,測驗卷會派回家,考試卷就堂上學生Check卷,不會派回家。

下學期會有游泳堂,PE考試會考游泳。(不計呈分試)

[ 本文章最後由 snowbell 於 07-9-28 17:09 編輯 ]

0    0    0    0

好似冇聽過升唔到班。不過一測驗、考試魷就好大壓力.由其中文填充(不供詞),同佢温熟晒詞語(明白意思)都唔掂!有咩計?

級名次

每次成績表只有班名次,而級名次可以個別問班主任囝囝大約排幾多?
班名次同其他班有時差別會很大,記得前年P.5 某班某次考試的第一名的平均分等於另外一班第十九名。

希望大家明白我意思,到呈分試就看級名次,所以用級名次參考比較合宜。

有冇人已經收到英文課外活動既通知呀?
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

死!!幾年班開始中文填充(不供詞)呀?仔仔d中文吾系好掂,點收科!!

原文章由 tlomum 於 07-10-3 16:31 硐表
好似冇聽過升唔到班。不過一測驗、考試魷就好大壓力.由其中文填充(不供詞),同佢温熟晒詞語(明白意思)都唔掂!有咩計?
DouglasMaMa :lol

P1開始啦 !

原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-10-4 09:04 硐表
死!!幾年班開始中文填充(不供詞)呀?仔仔d中文吾系好掂,點收科!!

我要快d train亞仔先,睇他得吾得.

原文章由 zz 於 07-10-4 09:12 硐表
P1開始啦 !
DouglasMaMa :lol

我想請問下高年班d家長,囝囝溫英文默書時會唔會所有範圍默一次架?可以分享下點樣溫會最有效率嗎?

我囝囝就用MP3自己讀,自己默,我覺得好似慢左d。

原文章由 Odin 於 07-10-5 08:03 硐表
我想請問下高年班d家長,囝囝溫英文默書時會唔會所有範圍默一次架?可以分享下點樣溫會最有效率嗎?

我囝囝就用MP3自己讀,自己默,我覺得好似慢左d。 ...

Odin,
你囝囝好懂事,自己用MP3默,過完第三次呈分我都會着囝囝用這方法。
需不需要把所有範圍默一次?這真是視乎每一個人的記性能力。
我每次會將範圍默一次,但是分開幾日來做,順便溫書,看他能不能完全理解明白,同時用內裏的句子溫G.E.,可以說用默書來溫書,到考試測驗的時候,就不會唔夠時間用。

snowbell,

多謝你提醒,我諗我都係幫下佢好d。

原文章由 snowbell 於 2007/10/5 14:56 硐表
Odin,
你囝囝好懂事,自己用MP3默,過完第三次呈分我都會着囝囝用這方法。
需不需要把所有範圍默一次?這真是視乎每一個人的記性能力。
我每次會將範圍默一次,但是分開幾日來做,順便溫書,看他能不能完全理解明白,同時用內裏 ...

請投歐陽俊諭一票

奉 Mrs. Pau 喻,請投歐陽俊諭一票。

喇沙小學2001年畢業生,喇沙書院現屆中六生,歐陽俊諭同學,已進入「可口可樂」奧運火炬手的最後二十名的候選名單。現懇請各位老師、家長和同學熱烈支持,登入http://www.iCoke.hkhttp://www.u21.hk 投16號歐陽俊諭一票,選他為「最能體現奧運精神的可口可樂奧運火炬手」。

首五百名的投票人士將獲贈歷史性限量版「可口可樂」奧運福娃紀念品乙份。
截止投票日期為10月7日,此外,為表公平起見,每人限投票一次。

Odin,

莫聽穿林打葉聲

掉完書包(有限果隻),想問下其他高年級同學家長,亞水仔玩音樂就揀左clarinet,去通利及過下,標價2k sth to 9k sth。呢個都唔係問題,但如果個仔玩唔掂 or 唔鐘意,咁咪好浪費?有無人知學校或其他地方有得借或租?

原文章由 Odin 於 07-10-5 18:00 硐表

喇沙小學2001年畢業生,喇沙書院現屆中六生,歐陽俊諭同學,已進入「可口可樂」奧運火炬手的最後二十名的候選名單。現懇請各位老師、家長和同學熱烈支持,登入http://www.iCoke.hk 或 htt ...

原文章由 Odin 於 07-10-5 17:58 硐表
snowbell,

多謝你提醒,我諗我都係幫下佢好d。

還有最好用creative的方式溫習,增加小朋友的學習興趣和動機,盡量給他思考。

原文章由 Odin 於 07-10-5 18:00 硐表

喇沙小學2001年畢業生,喇沙書院現屆中六生,歐陽俊諭同學,已進入「可口可樂」奧運火炬手的最後二十名的候選名單。現懇請各位老師、家長和同學熱烈支持,登入http://www.iCoke.hk 或 htt ...

這個是歐陽Sir 的兒子

亞水,你不如打電話問音樂組D Aunt,她們應該最熟悉

[ 本文章最後由 snowbell 於 07-10-5 18:45 編輯 ]

好一段《定風波》,好文采!

單簧管買支二手得唔得呢?我認識有限,不如你再去'課外活動'版post呢條thread問下?

原文章由 亞水 於 2007/10/5 18:23 硐表
Odin,

莫聽穿林打葉聲

掉完書包(有限果隻),想問下其他高年級同學家長,亞水仔玩音樂就揀左clarinet,去通利及過下,標價2k sth to 9k sth。呢個都唔係問題,但如果個仔玩唔掂 or 唔鐘意,咁咪好浪費?有無人知學校或其 ...

~~受教

原文章由 snowbell 於 2007/10/5 18:24 硐表

還有最好用creative的方式溫習,增加小朋友的學習興趣和動機,盡量給他思考。

原文章由 Odin 於 07-10-5 18:52 硐表
~~受教

其實我都是受教中,這幾年至今我都好多謝高年級的媽咪分享她們的經驗和心得給我,使兒子可快樂成長和開心讀書!

clarinet唔好買二手啦! 雖然有得換簧片, 但你諗下, 係唔知咩人吹過喎! 重有, 如小朋友未換門牙, 最好唔好學住, 因當佢換牙時, 甩左門牙吹唔到架!
歐陽sir無做啦! 舊年請左成年假, 唔知而家點呢?
原文章由 亞水 於 07-10-5 18:23 硐表
Odin,

莫聽穿林打葉聲

掉完書包(有限果隻),想問下其他高年級同學家長,亞水仔玩音樂就揀左clarinet,去通利及過下,標價2k sth to 9k sth。呢個都唔係問題,但如果個仔玩唔掂 or 唔鐘意,咁咪好浪費?有無人知學校或其 ...

hello snowball:

請問誰是歐陽sir. 點解佢請咁長假? tks.

原文章由 snowbell 於 07-10-5 18:44 硐表

這個是歐陽Sir 的兒子

亞水,你不如打電話問音樂組D Aunt,她們應該最熟悉
‹ 上一主題|下一主題