用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb只有14個月, 就要interview?
go

bb只有14個月, 就要interview?

同隻豬報名出年8月讀2歲幼兒園, 但係下個星期佢就要interview.   隻豬而家咩都唔識, 又未識講野, 連行路都未穩!  咁點算?

唔知幼兒園面試係點架?

主要係見大人, 小朋友主要係睇佢反應, 唔識講嘢唔緊要, 最緊要係有反應, 例如比玩具佢佢識玩或會玩.

謝謝妳, 原來係咁!  咁大人呢? 佢地會問咩類形問題?

原帖由 chanwendy 於 08-9-29 16:59 發表
主要係見大人, 小朋友主要係睇佢反應, 唔識講嘢唔緊要, 最緊要係有反應, 例如比玩具佢佢識玩或會玩.

原帖由 PearPear 於 08-9-29 17:01 發表
謝謝妳, 原來係咁!  咁大人呢? 佢地會問咩類形問題?

主要問平時邊個揍, 鍾意食咩, 玩咩玩具, 有冇食物 / 藥物敏感, 有冇試過大病, 主要都係同日常生活有關的.  其實除非係啲出名 & 超眼角高的學校, 否則我都未聽過話會唔收的.

如果隻豬有濕疹, (如果食錯野, 先會發!), 係咪要老實話佢知?

原帖由 chanwendy 於 08-9-29 17:06 發表

主要問平時邊個揍, 鍾意食咩, 玩咩玩具, 有冇食物 / 藥物敏感, 有冇試過大病, 主要都係同日常生活有關的.  其實除非係啲出名 & 超眼角高的學校, 否則我都未聽過話會唔收的. ...

原帖由 PearPear 於 08-9-29 17:13 發表
如果隻豬有濕疹, (如果食錯野, 先會發!), 係咪要老實話佢知?

我女時係未夠14個月interview,都係剛行穩無耐,仲流緊口水,用緊口水肩。

interview時係由一位家長陪同,同埋一班細路房度玩,側邊有老師度觀察。

填病歷度,我女都係有濕疹同食物敏感,但時佢仲細,跟本唔肯定係咪真係對樣敏感,所以填無,到真係收入學前又要填多次,時我係肯定到佢對某真係敏感,先填落去比老師知。

interview家長都係問對學校觀感,期望之類。

原帖由 PearPear 於 08-9-29 17:13 發表

如果你知道有咩唔食得, 要講, 因為學校會食茶點的.  佢收你後臨開學都要醫生填一張 form, 我唔肯定係咪所有學校都要醫生填 form, 所以最好一知就即刻講.