用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山靈糧
go

馬鞍山靈糧

有沒有mama知這學校如何?有支援小一適應嗎?老師教導如何?功課多不多?

功課超多!

醒目開學勳章 王國長老

無中學back up wor!
我舊同事個仔, 年年全級十名內, 係band one生, 鋼琴亦考左5級+樂理(有merit, 算ok啦), 又有好多課外活動
可能我同事對佢期望大啦, 以我所知升中都揀得幾aggressive的, 結果中學入左第4志願, 都幾失望 (間中學本身好多band two生直升)
原帖由 nightwingliu 於 08-10-2 11:58 PM 發表
功課超多!

全級十名, 佢有四班好多人喎! 自選兩間就算最TOP 既曾記, 呂記, 沙官...... , 一間自行都入唔到?

我朋友個仔讀油尖旺既小學, 唔出名既, 全級8, (8/80), 去考九華同QE, IN 都無得IN, 後抽入九華.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-3 09:32 發表
無中學back up wor!
我舊同事個仔, 年年全級十名內, 係band one生, 鋼琴亦考左5級+樂理(有merit, 算ok啦), 又有好多課外活動
可能我同事對佢期望大啦, 以我所知升中都揀得幾aggressive的, 結果中學入左第4志願, 都幾 ...

原帖由 nightwingliu 於 08-10-2 23:58 發表
功課超多!

o甘平均一日有幾多樣功課做

平均有7-9樣