用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關保良局羅氏基金中學的問題?
go

有關保良局羅氏基金中學的問題? [複製鏈接]

大家好!

請問呢間學校的老師怎樣?是否關心學生?
讀開中文小學升上這間英中要多久才適應?
午飯時間及放學時間如何?
請知情者告知!謝謝!
   0    0    0    0

你可以上學校的. website. 內有全部老師的資科, 學校是2004年創校, 老師都比較年青, 有活力, 容易跟學生相處, 我囡囡話有時上課会講gag呀. 剛上星期六的家教會都跟老師一起討論自己中一班的學生情况. 學校都知道小學升英中上的適應能力, 老師都會用上學期將學生的語文能力調節, 而且主課是一班約三十人分成兩組上課, 老師只跟十五人授課, 可以take care多啲.
上課是上午八時到下午3:55. 午飯12:40-1:50, 學生不可離校午膳.

想知多啲, 有以下簡介會參加, 希望幫到你

2009/10年度中一收生簡介會
日期及時間:
1. 2008年10月11日(星期六)  09:15-12:30
2. 2008年11月8日(星期六)  09:15-12:30
3. 2008年11月29日(星期六) 09:15-12:30
地點:
保良局羅氏基金中學禮堂
將軍澳陶樂路8號 (家長請由陶樂路入口進入本校)

座談會程序

09:15-09:30 本校學生音樂表演 
09:30-10:40 由校長及教師介紹本校課程
10:40-11:55 參觀「升中銜接課程」上課情況及參觀校舍
12:00-12:30 答問時間

有興趣參加的家長,請致電本校校務處 (電話: 2701 8778)登記留位,額滿即止。

原帖由 ytpeople 於 08-9-29 00:53 發表
大家好!

請問呢間學校的老師怎樣?是否關心學生?
讀開中文小學升上這間英中要多久才適應?
午飯時間及放學時間如何?
請知情者告知!謝謝! ...

昨天替友人報名參加座談會,10月11日已full,要報11月8日的座談會

謝謝你的回答!
我已經女兒的學校報名了!其實我唔只想知學校官方公報的資料,仲想知道在這裡讀書的學習氣氛好唔好?有沒有跟成績分班呢?校規會唔會好嚴呢?
原帖由 ganway303 於 08-9-30 08:38 發表
你可以上學校的. website. 內有全部老師的資科, 學校是2004年創校, 老師都比較年青, 有活力, 容易跟學生相處, 我囡囡話有時上課会講gag呀. 剛上星期六的家教會都跟老師一起討論自己中一班的學生情况. 學校都知道小學 ...

校風好好, 啲學生比較純, 今年中一生是全部自行收生, 質素比較好, 今次中一學前試, 學生成績好. 我個女今年中一, 佢話老師好比心教, 學校要學生每天上午用20分鐘睇課外書. 學校話無分精英班, 校規都幾嚴, 夏天規定唔準穿冷背心. 唔似其他學校的學生. 我就覺得幾好啦. 返學放學要拍咭, 家長可以知道學生出入学校的時間.

原帖由 ytpeople 於 08-10-1 12:28 發表
謝謝你的回答!
我已經女兒的學校報名了!其實我唔只想知學校官方公報的資料,仲想知道在這裡讀書的學習氣氛好唔好?有沒有跟成績分班呢?校規會唔會好嚴呢? ...

ganway303:
  請問你女兒小學是否讀中文小學?上o黎英中難唔難適應呢?

我囡囡讀中文小學, 但都從小五補英文會話. 我問佢上堂聽英文適應嗎? 佢話ok.

原帖由 ytpeople 於 08-10-3 19:13 發表
ganway303:
  請問你女兒小學是否讀中文小學?上o黎英中難唔難適應呢?

gangway303:
請問你你的女兒在哪裡補英語會話呢?可否詳細講下?
原帖由 ganway303 於 08-10-4 05:52 發表
我囡囡讀中文小學, 但都從小五補英文會話. 我問佢上堂聽英文適應嗎? 佢話ok.

Hi ganway303,

我仔讀小六, 我都想搵個老師補補英文會話, 我住個頭無嘜補習社, 你可否講多D你囡囡補開的老師資料. 或PM給我.

mama咪

醒目開學勳章

各位你們好,我都有幾個問題想向大家請教。

(1)請問這間學校是屬於Banding幾?
(2)是否住將軍澳區的學生才有幾會派入此校呢?
(3)此校是否男女校?
(4)功課多不多?
(5)課外活動及興趣班多不多?
(6)學校是否近地鐵站?
(7)有沒有校車?

唔好意思,麻煩晒大家的寶貴時間。

Hi, Eggbb,

(1) 羅氏04年創校,好新,我想很難準確答你這問题。
但新開直資學生的水準都較為參差,因為未有準確定位,仔仔的班主任都承認這一點。

(2) 羅氏是直資,不參加中央派位,各區學生都可報讀。

(3)是

(4) 我仔仔讀F1,開學至今功課真的不少,每個星期都有默書小测,但範圍不多,也不難,我覺得學校想keep住學生温習,我個人喜歡這個安排。

(5)選擇很多,好唔好就唔知,因為大多為開始上。

(6)地鐵站步行到學校,十分鐘左右,我仔仔都是坐地鐵的。

(7)應該有接駁校車在寶琳站,仔仔沒有搭,他説自己行终方便。

,

羅氏今年已開到F.5,我亦很關心他的第一張會考成績表。如果成績對辦的話,下年一定好難入。最近看「今日保良」,羅氏的中三學生竟然一一擊敗以高中生為班底的十多間保良中學,獲得第一屆「模擬法庭比賽」的總冠軍。很多新中學在發展時都會兼收F.1和F.4,因此F.4會很雜,羅氏是由F.1逐級發展上去,所以我相信他們用心培養的學生,成績會很好。

siuchun88:
你是否有仔女在這學校讀書呀!讀form幾呀?可否分享一下好與不好!謝謝
原帖由 siuchun88 於 08-10-5 19:52 發表
羅氏今年已開到F.5,我亦很關心他的第一張會考成績表。如果成績對辦的話,下年一定好難入。最近看「今日保良」,羅氏的中三學生竟然一一擊敗以高中生為班底的十多間保良中學,獲得第一屆「模擬法庭比賽」的總冠軍。很多新中 ...

醒目開學勳章

Many thanks your answer.

原帖由 Cradlesong 於 08-10-5 10:33 發表
Hi, Eggbb,

但新開直資學生的水準都較為參差,因為未有準確定位,仔仔的班主任都承認這一點。

(3)是

(4) 我仔仔讀F1,開 ...

創校初期有自行收生及部份统一排位的學生, 但從08-09年度開始便全部自行收生, 不參加統一排位了, 學生質素更加有保證. 因為今年中一學前測驗, 學校當天晚上的中一學前家長會上報告平均80以上. 而且今年中一放榜後都沒有接受叩門了, 因收齊学生了. 還有成績唔達標, 便要留班, 家長和學生壓力唔小, 去年中一都有學生留班. 但多敫會是統一排位的學生.

原帖由 Cradlesong 於 08-10-5 10:33 發表
Hi, Eggbb,

(3)是

(4) 我仔仔讀F1,開 ...

gangway:請問此學校要怎樣的成績,才可達標升班呢?
原帖由 ganway303 於 08-10-6 09:43 發表
創校初期有自行收生及部份统一排位的學生, 但從08-09年度開始便全部自行收生, 不參加統一排位了, 學生質素更加有保證. 因為今年中一學前測驗, 學校當天晚上的中一學前家長會上報告平均80以上. 而且今年中一放榜後都 ...

學校話中,英,數及通識, 其中一課唔合格便要留班.

原帖由 ytpeople 於 08-10-6 16:21 發表

and,

我有聽過校長話平均分唔合格要留級,所以默書測驗後按需要作留堂補課係十分重要嘅環節

謝謝小咖哩和gangway303的回答!請問如果平均分唔合格有冇得試升ga?
原帖由 ytpeople 於 08-10-6 16:21 發表

這個要看個別情況跟校長面談,女兒舊同學的哥哥便是與校長面談後決定留班的,對學生而言當然心理面不好受,但要是勉強升班恐怕日後更難達標。

原帖由 ytpeople 於 08-10-6 20:58 發表
謝謝小咖哩和gangway303的回答!請問如果平均分唔合格有冇得試升ga?  
‹ 上一主題|下一主題