用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 好感恩個仔入到沙呂
樓主: benny2008
go

好感恩個仔入到沙呂 [複製鏈接]

我都去呀 到時可見大家啦

原帖由 sherinema 於 08-11-21 22:50 發表
Hi Yvoone, 你近日好忙呀? 咁耐無上o黎同我哋班老友記chat 嘅 mud 你哋都去旅行, 咁熱鬧我又 join 埋一份先   

原帖由 花師奶0105 於 08-11-22 10:41 發表
我都去呀 到時可見大家啦

但係有無人知道點去?因為我係自行到目的地,我唔識去呀  !有無人可以幫下我,唔該先

I'll join too.  Probably take a taxi fm Sheung Shui KCR.  Here is a link with map for your easy reference:

http://www.communitysports.org.hk/cs_map.htm

原帖由 markojacey 於 08-11-22 16:09 發表

但係有無人知道點去?因為我係自行到目的地,我唔識去呀  !有無人可以幫下我,唔該先

各位家長,
囡囡(有20分)報了及沙呂,但1st round failed,要等大抽獎,若唔中獎便要叩門.
請問沙呂叩門你咪大抽獎放榜當日就可以去叩門,interview 時去年分別問家長及小朋友甚麼問題,要唔要預備才藝表演??

囡囡好鍾意沙呂, 我也好喜歡..
希望大家能幫幫忙,謝謝!!!!!

對不起, Benny 兄~ 我只是路過的... 我囝囝下年才選小學,而我都經常在此版觀看各位的留言,也實在很欣賞大家的團結及付出、分享等... 不過以我觀察所得,在這版之中,各位沙呂小的家長都只係專注『圍內溝通』,外人都只係得個睇字! 我相信,這是人之常情,亦是可以理解的~ 之不過,我個人覺得,其他家長(特別係想選沙呂小的家長)都想在這版中,得知校內的更多『實際資料及情況』,所以各位現任的沙呂小家長們,實在係我地最佳的取經/分享對象... 可惜,除了 Benny 兄所設立的數個 topics, 其他人所提出的(包括小弟)都沒有人回應... 我不是只從自身角度出發,不過這裡似乎已成為以各位為主流的獨立交流區... 也許其他人如我一樣,問過問題從沒人回應,所以只好無奈地上來觀看各位的討論,以得知現時沙呂小的實際情況,例如功課量,學生上課開心與否,校內生活...等等~ 

以這位 msllau 家長所提問的為例,Benny 兄的主動回應自是應當予以肯定;但我相信,其他今年要選小一的家長們,也很想知道相關的叩門資料,我不明白為何要 PM 而不在此分享討論呢? 我相信 Benny 兄不是為了免得主題內容給 sidetrack 了(若是這樣可以建議 msllau 另立 topic),不過這樣的 ”從路面轉到地底下” 的做法,難免會令人有這個錯覺!

msllau : 請勿見怪以妳為例子,妳做得很對,我也希望妳在大抽獎有份!!

再次抱歉! 我實在不吐不快~ 為免另立主題之後又是沒人有反應;所以我也只好坐上 Benny 兄的主題列車,還望各位現任的沙呂小家長們見諒!

再次强調,我個人極之欣賞各位的互助精神及付出~ 我也期望下年可以選中沙呂小,以及也有這麼好的一班同學家長~ 各位繼續為子女而努力!!

原帖由 benny2008 於 2008/11/24 07:45 PM 發表
hi msllau
請pm我大家分享下

原帖由 benny2008 於 08-11-25 18:08 發表
親愛的康康你好,康爸康媽好:
感謝你的意見,sorry呀!容我夜d回覆你好嗎?今日係小兒6歲生日,我地一家出外吃晚飯,好慚愧小弟衹會用『手寫板』 ,通常我會叫人pm我,然後我留電話給對方直接回覆,同埋沙呂識我的家長都知我係電腦初 ...
威威, Happy Birthday    明天見

原帖由 benny2008 於 08-11-25 18:08 發表
親愛的康康你好,康爸康媽好:
感謝你的意見,sorry呀!容我夜d回覆你好嗎?今日係小兒6歲生日,我地一家出外吃晚飯,好慚愧小弟衹會用『手寫板』 ,通常我會叫人pm我,然後我留電話給對方直接回覆,同埋沙呂識我的家長都知我係電腦初 ...

威威,

生日快樂,一日俊過一日,樣樣事都開開心心!   !
明天沙呂見大家喇

Benny 兄,

其實也不用太介懷~ 我只是表達一下所見所聞,亦係對事不對人!正如我之前所說,我極之欣賞各位的付出與團結!只不過想反映一下整体的情況而已~ 所以你也不用把所有的矛頭直指向自己架!!我只寄望所有各方的家長們可以互相幫忙;因為在其中者給予的一句意見或經驗分享,勝過局外人四出打聽而得的零碎、不知真實的資料!  

另外,網絡世界雖可怕... 不過其實佢係中性既,只要運用得合宜,它也可以成為你的好幫手!正如你現在都可以利用這個討論區,足不出戶也不用見面打電話,就可以跟各家長聯繫,互相幫忙一樣~

我也希望有機會成為沙呂小的家長,不過我都係抱住平常心,反正天父有衪的指引~

雖然我知道各老師都有不少壓力來自鄧校長,也側聞有不少人對她有負面的意見... 不過聽你這樣說,沙呂小的整体發展似乎也不錯~ 我在今年9月,都曾經帶埋老婆同亞仔入過去,胆粗粗咁四處望下...  不過都只係在泳池、聰明小屋及健身室附近睇下;我考慮下年選沙呂小,主要都係因為喜歡她的活動式教學,以及强調運動與數學;相信比較適合好動的康仔!

係啦,Benny 兄,想借問聲,下年5月咪係沙呂小10週年建校既?我知兩間呂明才都沒有開放日的,不過你知唔知我地係咪可以到時去參觀下,當作係開放日咁呢?
Many thanks!!

Uncle Ben

原帖由 benny2008 於 2008/11/26 12:54 AM 發表

Dear yipsfamily :
其實我都係個仔入左沙呂,認識左一班好好嘅小一家長,仲有沙呂2-6嘅師兄同師姐,我先學下入BK呢個討論區學下電腦,幾位師姐教左我好耐:cry: ,我先註册成為BK一份子,網絡世界很可怕,太多罪案就係在討論區發生, ...

Dear Uncle Benny in Jade....

It's me again...hehee...
You really do a great great job on today again... You help so many parents to solve their transportation problem on today... Sending my thousand thanks to you...

Remember what we talk to you on today...hehee.....I mean here..

So, what's our plan on BBQ??  

Yvonne in Pearl

Dear all,

我囝囝都是第一輪失敗, 都想大家幫忙一下,
1.  叩門位以往有多少?
2.  是否當日叩門 ?
3.  沒有信仰有無機會 ?
4.  一般會問小朋友咩問題 ?
5.  是否要懂得游泳 ?
感激萬分

原帖由 msllau 於 08-11-24 15:43 發表
各位家長,
囡囡(有20分)報了及沙呂,但1st round failed,要等大抽獎,若唔中獎便要叩門.
請問沙呂叩門你咪大抽獎放榜當日就可以去叩門,interview 時去年分別問家長及小朋友甚麼問題,要唔要預備才藝表演??

囡囡好鍾意 ...

yipsfamily,

我明白你多次得不到回應的失望,但作為小一義工家長的我,其實在學校裡只是服務了兩個多月而已,對於學校裡的運作及行政實在不太熟悉,所以不敢胡亂作出意見或猜測,以免誤導他人。

至於幾個於 BK 內註明的“沙呂”主題,只是我們一群常常碰面的義工家長閒時上來圍內“吹吹水”罷了,就正如你所講,我們只係專注『圍內溝通』,外人都只係得個睇字,這正正就是我們註明是“沙呂”主題的目的。

從上文得知你的小朋友現在雖然只是 K2,但你亦已開始四出搜集資料,這令我深深感受到你作為父母為小朋友選擇小學的謹慎,正因如此,我不明白你為何會在互聯網上向一群素未謀面的家長查詢他們的意見呢?
既然你鍾情於沙呂小但又有這麼多疑問,何不直接去信或致電到學校查詢呢?如果連學校也不能回答到你的問題,作為家長的我們更加不可代答,以免影響了你選校的決定。

最後,請你不要介意我說話太直接,希望來年你也會像我們這群家長一樣,為小朋友選到一間人神喜悅的學校。

原帖由 benny2008 於 08-11-26 19:28 發表
Hi Eli:
感謝祝小兒生日快樂,今日撞唔到sherine?佢玩得開心嗎?
當然係好玩到飛起呢

Hi Voggies,

先多謝妳的回應,話雖直接但真誠,我毫不介意~

其實我十分明白各位的立場,我亦不是純因沒人回應我曾問過的問題便心中不快;倘若是這樣就真的太可笑了!也許我另立主題去發表意見來得比較客觀、洽當,現在這般架在 Benny 兄的主題上,實在有點『攔路討教』的意味... 但我想重申一點,我不是針對各位的圍內溝通,只是想借此機會呼籲一下其他也在看的家長,若幫到手的便申出援手:我相信咁大個人,我地都明白這些意見及心得,只可以作為參考,不能當作秘笈,反正都係交流一下啫!!

客觀的資料當然可以去找,但在這裡可以問到的,卻是主觀及親身的經驗;我相信如果我去問校方,她/他們只會提供實用性的資料...亦只會單講正面的訊息。我相信各位家長在 BK 除了交友閒聊之外,最主要都係想在交流之中,取得客觀的實用性資料,以及主觀的親身分享吧?這正正是討論區的其中一個主要功用~

我相信每一個花時間在 BK 左看右看的家長們,都係為左自己的寶貝囝囡,亦係希望做一個盡責的父母! 我仍然盼望各位過來人,幫下那些有需要的家長們~ 正如當初的你/妳,可能也曾有人解答過你/妳的疑問吧?(也願他朝我們也可以反過來幫助正選校的家長們~)

Anyway, 再次多謝 Voggies 及 Benny 的回應及意見,若有失言還望見諒~ 唔阻咁多位啦~~~ 我只係路過的一個老油條~

原帖由 Voggies 於 2008/11/26 06:02 PM 發表
yipsfamily,

我明白你多次得不到回應的失望,但作為小一義工家長的我,其實在學校裡只是服務了兩個多月而已,對於學校裡的運作及行政實在不太熟悉,所以不敢胡亂作出意見或猜測,以免誤導他人。

至於幾個於 BK 內註明的“沙 ...

原帖由 dickdickmama 於 08-11-26 16:22 發表
Dear all,

我囝囝都是第一輪失敗, 都想大家幫忙一下,
1.  叩門位以往有多少?
2.  是否當日叩門 ?
3.  沒有信仰有無機會 ?
4.  一般會問小朋友咩問題 ?
5.  是否要懂得游泳 ?
感激萬分

...

不要放棄,如果你對沙呂有信心,就在統一派位選擇時,放在甲1和乙1,機會是較大的,萬一失敗,當天是可以叩門的.

1.  叩門位以往有多少?        學校先知
2.  是否當日叩門 ?          可以     
3.  沒有信仰有無機會 ?        有
4.  一般會問小朋友咩問題 ?      英文對答唔少得
5.  是否要懂得游泳 ?         最好懂,校長很關                  心小朋友身體. 

Benny:
      多謝你的祝福,今天去沙呂小註冊,一切都定了下來,之前幾個月我辛勞,壓力一掃而空,由6月開始找資料,做檔案,聽講座,面試面試再面試,我有種心力交瘁的感覺,這個遊戲太難玩.
      現在接下來的是裝備小朋友迎接小一生活,我見小朋友很多活動,學校是否每星期一日有活動,或是天天放學都有?
      另外.我看見小一男仔冬天校服著短褲,唔知我有無看錯,是真的嗎?

原帖由 loy211 於 08-11-27 12:42 發表
Benny:
      多謝你的祝福,今天去沙呂小註冊,一切都定了下來,之前幾個月我辛勞,壓力一掃而空,由6月開始找資料,做檔案,聽講座,面試面試再面試,我有種心力交瘁的感覺,這個遊戲太難玩.
      現在接下來的是裝備小朋友 ...

課外活動是自費參加的,不一定要小朋友參加的.
男孩子冬季校服是長褲.
:-) :-) :-)

多謝你的回應.

thanks a lot ~~

原帖由 yvonnemami 於 08-11-27 11:21 發表

不要放棄,如果你對沙呂有信心,就在統一派位選擇時,放在甲1和乙1,機會是較大的,萬一失敗,當天是可以叩門的.

1.  叩門位以往有多少?        學校先知
2.  是否當日叩門 ?          可以     
3.  沒有 ...

我今天去註冊時,順道望望校園四周(只是看看,趕住返工),已發覺校園很大,很美,我會明年1月參加年宵活動(註冊信中提及此活動),希望增加小兒對學校的歸屬感.

原帖由 loy211 於 08-11-27 20:19 發表
我今天去註冊時,順道望望校園四周(只是看看,趕住返工),已發覺校園很大,很美,我會明年1月參加年宵活動(註冊信中提及此活動),希望增加小兒對學校的歸屬感. ...
hi loy211
歡迎你參加年宵活動

benny
‹ 上一主題|下一主題