用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朱心算,公文數.奧數,邊樣好??
go

朱心算,公文數.奧數,邊樣好?? [複製鏈接]

小朋友k3.就上小學,想佢數學好D,長遠睇.報乜課程好D呢?公文.朱心算(.奧數,<唔知乜?), 請教吓,比D意見我啦! thanks
   0    0    0    0

原帖由 yenwong965 於 08-9-28 12:33 發表
小朋友k3.就上小學,想佢數學好D,長遠睇.報乜課程好D呢?公文.朱心算(.奧數,

學珠心算目的並不是為了幫助學校的數學科計算,主要是藉著影像計算開發腦筋,訓練專注力等。

公文式是利用大量習作,訓練小文友計算。當重複再重複計算後,計算變成認數,〝計算〞就會越來越快。(其實家長買大量補充作業迫小朋友狂做,也能達到如此效果。)

奧數是超越了56年級的數學,類似中學生的 A Maths Pure Maths。你的小朋友若果是 K3,是不宜報讀的。

hi ssaa,

咁我想問下 kwik maths & enopi 又點呢?

原帖由 262806 於 08-10-10 15:20 發表
hi ssaa,

咁我想問下 kwik maths & enopi 又點呢?

enopi 主要是用英文教文字體(problem solving)。

KWIK Maths 是教小朋友用方法學計算(caculatio)。

Hi ssaa,

想請教你我的小朋友今年K3,冇咩記性同時常不太專心,呢頭計完條數,唔夠一分鐘再叫佢計,佢可以唔識計,曾報讀手指計算法班,但作用不大,都不知點樣教佢好,眼見方間好多不同種類的數學班,不知那一種適合佢,所以想請教吓你,麻煩解答!!

原帖由 ssaa 於 08-10-10 19:02 發表

enopi 主要是用英文教文字體(problem solving)。

KWIK Maths 是教小朋友用方法學計算(caculatio)。

我囡讀緊enopi, 是用全英文教的, 係文字體

其實Enopi 同時教 2 part - 一般的運算 & 羅輯推理, 無咩壓力, 功課量唔會太多, 又有趣 有時玩吓七巧板

KWIK Maths 好似是用手指教的, 我囡以前學過指心算, 同幼稚園 教D counting唔同, 搞到亂晒
而且有D幼稚園 K3 已經唔俾小朋友用手指計數, 已經教心算了....

原帖由 ssaa 於 08-10-10 19:02 發表

我想問, 小朋友 k3, 咁學 enopi 好嗎? (其實我冇咩 idea 俾小朋友學邊類數) 是否每個 centre 收費劃一呢? 有冇九龍西 centre 介紹呢?  thanks all !!!
‹ 上一主題|下一主題