用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各直資己上了軌道,該是評分的時間
go

各直資己上了軌道,該是評分的時間 [複製鏈接]

據我所知,中學評定為EMI or band 1,2,3 是根據學生的英文和其他科的成績而定。GT secondary school is EMI now and the academic results are good, but students are come from other schools, not the original students promoted from GT primary school.Am I right?
I can see that GT students have a happy school life, I hope GT can also maintain an excellent performance in academic, not just in  english,but in all subjects. 各直資己上了軌道,該是評分的時間。 I wish GT has a good comment.
   0    0    0    0

據我所知,中學評定為EMI or band 1,2,3 是根據學生的英文和其他科的成績而定。優才係直資學校, 有教學語言自主權, 唔洗聽命于教育局既; 津貼學校先係根據學生既英文成績黎決定EMI或CMI
GT secondary school is EMI now and the academic results are good, 冇錯
but students are come from other schools, not the original students promoted from GT primary school.Am I right? NO.  大部份( >70% ) 係優小升上去既
I can see that students have a happy school life 絕對係
,I hope GT can also maintain an excellent performance in academic, not just in  English but in all subjects. 而家己經係咁, Maths / Chemistry / Physics / Biology 都好勁呀
各直資己上了軌道 係喎。 優才有12年歷史, 已上軌道; 其他直資最多得5、6年(傳統名校轉直資例外 ), 有D得果2、3年歷史, 未上軌道既, 仲有好多變數
該是評分的時間。 點樣評分呀 ???
I wish GT has a good comment. 已經有好好既comment喇

原帖由 salut 於 08-9-28 00:40 發表
據我所知,中學評定為EMI or band 1,2,3 是根據學生的英文和其他科的成績而定。GT secondary school is EMI now

原帖由 salut 於 08-9-28 00:40 發表
I can see that GT students have a happy school life, I hope GT can also maintain an excellent performance in academic, not just in  english,but in all subjects.

優才學生唔只英文成績好,數學科成績都好出色!而優中學生剛考了部份公開試,成績如下:

明報專訊】優才書院120多名中二及中三學生,上學年挑戰中五程度的國際普通中學教育文憑試(IGCSE)報捷。中二生應考的英文科有87%及格率,其中四成獲優異成績(A*至C級)。中三生應考的數學科全部及格,逾九成獲優異成績,生物科則有三分之二學生及格。

唔好意思, 想插咀.  我不是優才家長.  

優才有很好的成績是否與他選擇資優或較優秀的學生有關呢?

如果一個很普通的學生去到優才經過優才的教導後, 又是否可以有出色的表現呢?

原帖由 rabbitpiggy 於 08-9-29 09:37 發表
如果一個很普通的學生去到優才經過優才的教導後, 又是否可以有出色的表現呢? ...

我可以比個例子你參考:

呀仔有個同學,佢小學時讀新界區某政府小學,由於佢數學科總成績唔合格,於是唔可以直升該校中學部(Band 1英中),呢位學生後來叩門入左優中,(優中第一年有收少量Band 2學生)。之後佢數學科雖然亦經常唔合格,但今年佢去考數學IGCSE,竟然可以攞C!

所以我覺得,如果學生既質數一般,但經過優才既培訓,成績唔多唔少亦會有所改善。

d野想順帶問下, 我知道優才既英文係讀高一級, 咁係點追法既呢?即係是否小一開學就教小2程度既英文; 定係用小一全年既時間去修小一同小二既課程, 定係……

我順便想問埋數學科.

GT的數學成績都很出色, 請問有沒有跳級教呢?

原帖由 NeoMom 於 08-9-29 10:32 發表
有d野想順帶問下, 我知道優才既英文係讀高一級, 咁係點追法既呢?即係是否小一開學就教小2程度既英文; 定係用小一全年既時間去修小一同小二既課程, 定係…… ...

有d野想順帶問下, 我知道優才既英文係讀高一級, 咁係點追法既呢?即係是否小一開學就教小2程度既英文; 定係用小一全年既時間去修小一同小二既課程, 定係…… ...

優才中、小選用英國學校的同級英文課本,G5開始再加上公開試課材 [British Council:Fryer-G5,KET-G6,PET-G7;IGCSE-G8&9]。而數學教快半年,中學部一學期較其它學校教的課數為多。

優小數學係快半年既, 即係話G1上學期教小一上、下既數, G1下學期教小二上, 咁到G6上學期就完成小學課程, G6下學期開始用英文教F1既數。

中學部仲有數學加速班, 比D數學較好既學生讀, 有D學生G8(=F2)就會去考GCE數學, 而所有學生會响G9(=F3)考GCE數, 成績都好好既。

原帖由 靚咪媽 於 08-9-29 12:05 發表
我順便想問埋數學科.

GT的數學成績都很出色, 請問有沒有跳級教呢?

係唔洗追既, 因為優才唔用本地英文書。

優小英文書係用 Pop Up Now 系列, 呢本係英國課本, 專門响英國訂番黎既。

G1 用Pop Up Now 1A/1B, G2 用2A/2B, 餘此類推; Pop Up Now 既程度, 大约比本地英文書高1至2级。

另外 GT Reading 係用 Oxford Reading Tree (ORT), 呢本書就 有幾多本地學校用既, 不過優小G1就用ORT Stage 5, G2用Stage 6 咁, 一般學校要3、4年级先至用 ORT Stage 5 既。

優小都有用本地Grammer書( Longman )既, 以補英國書 Grammer 既不足之處; G1用1B/2A, G2就用3A喇。

優小G1就開始由NET教Phonics喇, 其他小學有冇教Phonics, 由幾時開始教, 我就唔清楚喇。

原帖由 中天英 於 08-9-29 01:08 發表
GT secondary school is EMI now and the academic results are good, 冇錯
but students are come from other schools, not the original students promoted from GT primary school.Am I right? NO.  大部份( >70% ) 係優小升上去既
...

If I am not wrong, it would be over 50% primary student pick GT college this year but it would be around 50% in 2007 . In fact, it should be less than 50% in 2006. If that is correct, majority of G9 or above students are from other schools.  I think the real result would depend on current G7 and G8 students but I do have confidence with them. They would have good achievement.

原帖由 chunhei 於 08-10-7 16:48 發表
I think the real result would depend on current G7 and G8 students but I do have confidence with them. They would have good achievement.

有事一問

pls reply my RM

Sorry, I make a typing mistake, it should be "PM"

中天英:
我今天可能太倦了 (常打錯字),有空請回覆PM,謝!

原帖由 salut 於 08-10-21 22:39 發表
有空請回覆PM

岩岩回覆左PM比你。

為何在右上角的私人訊息中找不到你回覆的PM??

原帖由 中天英 於 08-10-22 01:22 發表

岩岩回覆左PM比你。

[quote]原帖由 salut 於 08-10-22 18:11 發表
為何在右上角的私人訊息中找不到你回覆的PM??/quote]

我都搵唔番, 連你原先比我既pm都冇左 !!!

近排 D pm short short 地, 成日無端端失踪, 有時過兩日又出現番, 眞係冇佢修 !!!

PM to you again,thanks!

我都搵唔番, 連你原先比我既pm都冇左 !!!

近排 D pm short  ... [/quote]

原帖由 salut 於 08-10-23 21:19 發表
PM to you again,thanks!

收倒, 可能要聽日先覆倒你。

好奇問吓, 我見你都週圍去問唔同學校既意見, 其實你心目中, 係想搵咩類型既學校?

以我個人經驗, 如果自己早D定下擇校條件, 會易容D決定報/讀邊間學校。

唔知你同唔同意呢?
‹ 上一主題|下一主題