用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 除了james wong 有無其他褓姆車過海
go

除了james wong 有無其他褓姆車過海

請大家幫幫忙, 除了james wong 有無其他褓姆車過海.  由將軍澳 <==> 灣仔st.jo.  

我唔知係咪我有問題.  我覺得佢地不太負責任.  

1. 當初黃太話將軍澳大概11:50上校車, 點知8月28日通知要11:25上車.

2. 第一日開學, 叫人5:00接校車, 等到5:15都無車到, 當然要問下, 大概尚有几耐到.  個司機竟然話, 我搭唔到你喎.  大老, 當時部車在將軍澳游緊.  10分鐘左右都可以到啦! 點樣答唔到.

3.開學第二日, 小朋友遲了几分鐘到, 佢地就咁開車走, 電話都唔打過比家長

4.9月12日,架褓姆車又突然早到,6:00就到咗, 我們預6:15到 (平時我請樓上一個姨姨接仔, 佢已經好保險, 提前落樓) 但架車真係早到左好多, 所以姨姨未到, 佢地就咁放底我個仔, 司機連電話都唔打過比我.  

6. 見9月12日咁早到咗, 9月19日又係星期五, 就6:00企定定等車到, 一等又要成6:25架車先到.  

平時自已等都無所謂, 但個姨姨只收几百蚊, 一時要人企4.5個字, 一時架車早到, 小朋友放係路邊, 萬一有事, 她點過意得去.  所以她都唔想再幫我接仔.

7. 9月17日經過開灣仔, 就去睇下個仔返學, 佢地架褓姆車原來係活道口落車, 小朋友係正馬路落車, 前面的無快步向前行, d小朋友就jam晒係馬路.  咁我咪問一聲, 點解係咁遠落車, 一個類似黃太的人, 答一句, 唔怕, 無事茄.
我親眼見到一個類似三年班的小朋友, 拌倒在地上, 自己爬番起身, 過程褓姆都無發覺.

5. 琴日9月25日, 駕車又早左到.  平時7:15-7:25pm. 昨日竟然7:10就落車.  又來個措手不及, 小朋友又自已落車企埋一邊. 平時得我個仔落車, 琴日多左兩個小朋友, 佢地話自已過來我這邊學野, 司機走小個站, 所以早左. 咁我問, 佢地有無定, 邊日過來學野, 我可以知道邊日預早d接小朋友.  佢地就比個褓姆電話, 叫我問褓姆, 話褓姆知道.
我打比個褓姆, 到底邊一日會走小一個站, 佢竟然拉開講,話將軍澳墜道塞車所以遲, 我理解塞車遲, 我可以企係度等, 但早到, 要小朋友自己企係度等,就唔好啦!  佢就叫我問黃太.  佢係跟車褓姆, 情況佢應該最清楚, 點解邊一日走小個站, 都唔答到我, 要我問黃太.

個黃太, 粗枝大葉咁, 我真係唔想同佢溝通.   佢可能睇死, 我地一定要搭佢車, 買佢怕.  

我相信都係無其他選擇, 無奈都要坐佢地的車, 純粹吐一下屈氣,  唔知其他媽咪, 满唔满意佢地的服務呢?

原帖由 GogoCheung 於 08-9-26 12:29 發表
請大家幫幫忙, 除了james wong 有無其他褓姆車過海.  由將軍澳  灣仔st.jo.  

1. 當初黃太話將軍澳大概11:50上校車, 點知8月28日通知要11:25上車.

2. 第一日開學,  ...

不滿意,日日接放學時間都唔同,一時早,一時晚,我是找補習社接,接放學姐姐已經講成日唔準時.
尋日,接放學姐姐先接其他學校才接我女(15:40),點知校車早到(20 mins),司機唔見人,打去補習社唔通(補習社老師話有小朋友打緊), 打比我係甘媽媽聲,叫我幫手找人,話佢已經係坑口兜左幾個圈. 大佬呀我係灣仔番工,點扑到番o黎接,你打唔通,我都咪一樣姐.
最後我打通電話o個陣,我女都到左補習社喇.捉捉玩左大半個鐘.最後我問左接放學姐姐的手提電話,叫佢地自己搞點佢.
明明之前話唔洗轉車(我女第一年乘坐),點知原來要係麗港城轉車,仲要過對面馬路(我女講),都唔知有冇搞錯嫁. 仲有就係,未轉車前,駕車超多人,3個人坐兩個位,我女話夾三文治喎,甘危險點得呀.
尋日阿女帶個信封番o黎要交車錢(寫住要交兩個月),我啋佢都傻,我諗住睇多一個月,都係甘就轉第2間公司喇

你想轉第2間公司,你打去問下有冇去st.joe啦, 已pm 你.

我亦覺得他們沒有責任感, 沒有禮貌, 對小朋友缺乏愛心, 我亦真的很希望有其他選擇, 但st jo係冇校車過海.  

剛剛司機又打o黎,話冇人接放學 ,我咪話佢,你又早到5mins,接放學姐姐緊係未到啦.跟住佢話接放學姐姐電話打唔通,可唔可以找第2個o黎接住先,我未話冇人囉,要再打電話,跟手我一打就打通,老師話已經出左去接.轉頭我女打比我報平安咯.前後都係5mins左右.
你話係咪幾唔點,我c6話,好采俾左錢叫揍放學(收多$150),佢地自己慢慢玩囉,最慘係阿女,好似孤兒仔甘.

原帖由 plus00minus 於 08-9-26 15:05 發表
我亦覺得他們沒有責任感, 沒有禮貌, 對小朋友缺乏愛心, 我亦真的很希望有其他選擇, 但st jo係冇校車過海.  

找下有冇第2間保娒車公司啦

[quote]原帖由 meiyip 於 08-9-26 15:40 發表

**我最怕就係小朋友, 自已個企係度, 有咩事點算, 就算佢唔百厭, 萬一遇到變態佬,點算?????

我打過其他褓姆車問, 去地一聽到st.jo, 就話得jame wong做, 佢地唔做得.  壟斷, 我地要硬受佢d服務, 繼續谷氣到几時???

Really bad service.
Any other choice. Meiyip, if there is information, please pm me. thx.

我都係唔太滿意佢地, 不過情況無咁嚴重, 好似無咩辦法可以解決.

想叫賓賓接送, 但係又怕佢地返學或放學個陣, 人多搭車無位坐又迫會好辛苦

我都心大心細仲考慮緊繼唔繼續, 其實都真係有好多小朋友要搭過海褓姆車返學, 如果學校可以幫到手就好啦.
Kinkin Mama

原帖由 yi 於 08-9-26 21:56 發表
Really bad service.
Any other choice. Meiyip, if there is information, please pm me. thx.

I know there is another nanny bus for MPS only.

原帖由 GogoCheung 於 08-9-26 16:39 發表
[quote]原帖由 meiyip 於 08-9-26 15:40 發表

**我最怕就係小朋友, 自已個企係度, 有咩事點算, 就算佢唔百厭, 萬一遇到變態佬,點算?????

我打過其他褓姆車 ...

你冇工人姐姐o既,甘俾補習社搞點啦.又可以做功課,溫書,幾好嫁.

原帖由 KinKin_Mama 於 08-9-26 22:48 發表
我都係唔太滿意佢地, 不過情況無咁嚴重, 好似無咩辦法可以解決.

想叫賓賓接送, 但係又怕佢地返學或放學個陣, 人多搭車無位坐又迫會好辛苦

我都心大心細仲考慮緊繼唔繼續, 其實都真係有好多小朋友要搭過海褓姆車返 ...

你有賓賓,甘多可以有多個選擇,其實,灣仔番tko坐
mtr 都好快姐.都唔洗企好耐.

meiyip, it that only for MPS school student?
Kinkin mama, are u also go to Wan Chai? Which school?

原帖由 KinKin_Mama 於 08-9-26 22:48 發表

我都心大心細仲考慮緊繼唔繼續, 其實都真係有好多小朋友要搭過海褓姆車返 ...

賓賓接送唔太好, 因為灣仔或香港區橫街多, 賓賓帶小朋友過馬路仲危險.

原帖由 meiyip 於 08-9-27 10:04 發表

你冇工人姐姐o既,甘俾補習社搞點啦.又可以做功課,溫書,幾好嫁.

我屋企有工人, 但要湊bb, 唔可以上上落落接送個仔, 所以請了個姨姨幫手, 但人地收几佰蚊, 日日要人企4.5個字.  比自已都唔想做啦!!

睇尼, 都係無辦法, 硬要座佢地架車, 真係好無奈

原帖由 yi 於 08-9-27 22:54 發表
meiyip, it that only for MPS school student?
Kinkin mama, are u also go to Wan Chai? Which school?

我唔知佢會唔會去第2間喎?

meiyip, would u please help to ask?

Hi All,

我都係由姐姐每日 by MTR 送囝囝 TKO 返 ST.JO , 好天氣就沒問題, 落雨就麻煩d . 其實咁多小朋友 from TKO to ST.JO , 可以自組車隊嗎 ? 家長可以傾下 .

原帖由 yi 於 08-9-30 20:23 發表
meiyip, would u please help to ask?

check pm

我個仔上年坐鄺叔架過海車,有時都激氣,因車速幾快, 又未必次次有保姆,不過總算注重學童安全,不會亂咁落d細路.
但我己delete  了電話,他現應仍車聖心,聖保羅堂,高主教及聖保祿的學生過海,唔知其他家長知不知?

原帖由 GogoCheung 於 08-9-26 12:29 發表
請大家幫幫忙, 除了james wong 有無其他褓姆車過海.  由將軍澳  灣仔st.jo.  

2. 第一日開學,  ...

原帖由 hohobmama 於 08-10-3 12:37 發表
Hi All,

我都係由姐姐每日 by MTR 送囝囝 TKO 返 ST.JO , 好天氣就沒問題, 落雨就麻煩d . 其實咁多小朋友 from TKO to ST.JO , 可以自組車隊嗎 ? 家長可以傾下 .

Hi hohobmama,

我都想自組車隊, 但點先可以集合其他家長.  我願意比多些錢, 令自己安心之餘, 小朋友又安全些, 如果可以行東墬, 仲可以省些時間.  我一直已為佢地行東墜, 原來佢地行紅墜, 要行三條高度繁忙墜道, 又點會準時.
請問你小朋友几年班.  
如果, 無其他選擇, 我打算亞仔返上午班時, 我朝朝帶佢返學, 放學先坐保姆車, 但係三年後的事.