用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友試過唔見咗手冊要記缺點?
go

有無小朋友試過唔見咗手冊要記缺點? [複製鏈接]

我女唔見咗手冊呀, 學校話再搵唔到要記缺點呀!!! 佢小一之喎.........好驚呀!!
   0    0    0    0

你囡囡係唔係讀沙田聖X小學?若果係。真係有可能會記!
原帖由 my17223 於 08-9-25 15:39 發表
我女唔見咗手冊呀, 學校話再搵唔到要記缺點呀!!! 佢小一之喎.........好驚呀!!

原帖由 my17223 於 08-9-25 15:39 發表

吓!如吾見成績表咪要斬頭

我之前都好驚, 個仔唔見咗本手冊, 好驚咁打番學校報案, 好彩個副校長好好, 話唔緊要, 小朋友未習慣, 慢慢適應la. 但仔仔話班主任好惡, 教咗佢幾次點同班主任講話唔見咗本手冊, 佢都好驚好担心. 好彩最終原來隔離小朋友唔覺意攞咗, 搵得番.

原帖由 hingmami 於 08-9-25 23:38 發表
你囡囡係唔係讀沙田聖X小學?若果係。真係有可能會記!

.....係呀!!! 你真係知道有人試過呀?? 我而家拖住學校先咋....

原帖由 Thomas1 於 08-9-26 10:37 發表
我之前都好驚, 個仔唔見咗本手冊, 好驚咁打番學校報案, 好彩個副校長好好, 話唔緊要, 小朋友未習慣, 慢慢適應la. 但仔仔話班主任好惡, 教咗佢幾次點同班主任講話唔見咗本手冊, 佢都好驚好担心. 好彩最終原來隔離小朋 ...

你就好啦, 搵得番, 我由星期二搵到而家都無呀!!

嘩, 你間學校咁嚴謹架, 唔見咗本手冊就要記缺點, 最重要對住個小一學生.對佢日後真係好有影響, 我諗你真係揾唔到都要同學校反映囉.

我同過佢班主任傾, 話罰佢無小息, 留堂..都應該, 因要為自己過失負責, 但缺點佢地真係唔明個嚴重性...
老師只話怕俾其他家長話唔一視同仁!!

記缺點就過份d,我仔個間都犀利架,上堂傾計罰企,兩日無貼紙就留堂(老師話乖就有貼紙,每日一個),我仔今年小一,開學到而家一個月都未夠,今日係第三次罰留堂,老師話因為佢傾計。

嘩, 咁要搭校車咪好慘? 兩暑學校真係不相百重!!

原帖由 my17223 於 08-9-26 15:20 發表
嘩, 咁要搭校車咪好慘? 兩暑學校真係不相百重!!

冇辦法la, 唯有話比女女聽下次小心d啦, 千祈唔好嚇親佢, 盡量唔好令佢怕咗返學, 唔好再為呢件事唔開心.

原帖由 my17223 於 08-9-26 14:43 發表
我同過佢班主任傾, 話罰佢無小息, 留堂..都應該, 因要為自己過失負責, 但缺點佢地真係唔明個嚴重性...
老師只話怕俾其他家長話唔一視同仁!!

嘩!嚇鬼咩!邊個真係咁夠膽因為唔見手冊就走去記學生過!你唔比佢本手冊係比人偷咗?又唔比老師攞咗去寫嘢、或者去咗校務處唔記得比翻佢!如果佢有本事證明係學生自己唔小心遺失,咁就比你記乜都得!但係佢地又可唔可以證明得到?如果你話比佢地"老校"(校長)聽"係我自己教佢功課,教極都唔識,一怒之下就將佢本手冊一開二,仲掉埋落屎坑,攪到屎坑都塞咗添..."問佢地咁嘅情況係咪都要記學生過(唔通父母嘅問題學校會夠膽講算落個學生身上)!如果係咁夾硬嘅又點去「扮」教育呀?

原帖由 my17223 於 08-9-26 14:43 發表
...一視同仁!!

冇得一視同仁,邊個叫佢地白癡到定落啲咁嘅規矩,因為一定執行唔到,遇著啲火氣盛嘅家長,唔投訴到去教育局分區甚或見報!唔通學生唔見錢又要記缺點呀?唔見手冊,除非是一而再,再而三得好緊要,如果唔係,一次半次,咪叫家長比錢買過本了事,攪咁多嘢,比人投訴得少咩!

沙田聖X小學真係會記,五、六年班都記!要叩門搵中學都唔理你!你只好教番你D小朋友。

原帖由 my17223 於 08-9-26 12:01 發表

.....係呀!!! 你真係知道有人試過呀?? 我而家拖住學校先咋....
‹ 上一主題|下一主題