用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有點擔心亞女見K1時的表現!
go

有點擔心亞女見K1時的表現! [複製鏈接]

我個女超吸百厭,坐係一處地方不會超過3分鐘,成日周圍走,無時停,好擔心無學校收佢,點算

0    0    0    0

我就擔心個仔會勁怕醜,甚至會喊...痴住我唔放...佢每次去新地方都要段時間warm up,到時K1 interview 边度又時間比佢warm up呢?!!到阿仔ready個陣,個老師都考完我個仔,準備走人啦...
真令我頭痕!!

我個囡都成日玩野,老師問佢野佢次次都"特登"問非所答! 而家"D"小朋友真係比佢地激死 !

醒目開學勳章

我都擔心我個女會怕羞,佢平時都好痴身.....擔心中.....

我個女同你個女都一樣啦,我個何止3分鐘呀,不足1分鐘就嚟喇,仲好鍾意去邊個地方都不停咁攞哂人哋d嘢出嚟玩、掉落地咁呀,你話佢唔好,佢仲要笑呀,専係倒亂。
加上係細女,又唔多講嘢,好多問題亦未理解到,所以真係唔知點去interview

原帖由 purplehouse 於 08-9-25 00:38 發表
我個女超吸百厭,坐係一處地方不會超過3分鐘,成日周圍走,無時停,好擔心無學校收佢,點算

Hello lormy,

睇完你個post,我即刻諗起我個仔...
因為我個仔有時都係咁架!!試過有次返playgroup,有 D 學生媽咪撩我個仔玩或者想同佢傾計,我個仔會串串地咁望下佢,但唔出聲,(但眼神好似係帶点唔想show人既熊度,瞄一瞄),激爆!
好擔心到時佢又會比乜嘢眼神比in 佢嗰位老師?.......
点算....

原帖由 lormy 於 08-9-25 14:19 發表
我都好擔心啊

我對孖仔唔係好識講野, 大孖仲串到一有陌生人問佢野就眼超超

原帖由 yantung0224 於 08-9-25 14:15 發表
我個囡都成日玩野,老師問佢野佢次次都"特登"問非所答! 而家"D"小朋友真係比佢地激死 !

我個仔又係咁,包r頸! 專登講相反的東西,點算??

我個囡都係, 見到人點都唔肯叫早晨 或hello, 就算見過幾次面都唔肯, 又係勁怕醜, 到走時先勉強bye bye, 真係好擔心呀。 到時interview 要幾耐先warm up 到呀... 真煩... ...

原帖由 Peninsula 於 08-9-25 13:30 發表
我就擔心個仔會勁怕醜,甚至會喊...痴住我唔放...佢每次去新地方都要段時間warm up,到時K1 interview 边度又時間比佢warm up呢?!!到阿仔ready個陣,個老師都考完我個仔,準備走人啦...
真令我頭痕!! ...

在愛中成長,才懂愛別人!成長拾影成長短片

醒目開學勳章 王國長老

我個仔........你地知佢k1 interview時做左咩好事嗎? 我一路同老師傾計, 佢一路拎架玩具車o係檯面(包括老師手上份application form)上面"片車"! 又唔可以鬧佢!
奇在人地肯收wor ~!
不過講真丫, 小朋友in k1真係要講運氣, 我女in一間, 一路搭車去一路訓, 我都估大鑊! 點知去到即時醒晒, 有問有答中英對照, tum到個老師笑晒咀, 我未出課室都知100%ok (anyway唔係首選, 無揀到), 到in另一間心儀學校, 大小姐就鬧情緒, 又無發脾氣, 總之就無反應, 連人地俾糖都唔接(呆左), 我直頭同老師講算啦, 唔駛問喇, 佢今日唔會答架喇, 結果我連result都無去睇
有時呢d都無緣份黎既 , 盡人事啦, 早10分鐘去到, 帶佢周圍睇下, 認識下d環境, 俾佢裝下其他小朋友等佢知道陣間會發生咩事, 同佢講, 老師問問題要盡量回答, 因為要有禮貌, 同埋睇下大家適唔適合......唔會俾小朋友壓力令佢覺得個個大人都watch緊佢測試緊佢, 父母又緊張之類..........只要俾個signal佢, 老師想認識佢多d, 咁就夠喇, 其他一切隨緣啦, good luck!
原帖由 minnelli 於 08-9-26 12:42 AM 發表
我個囡都係, 見到人點都唔肯叫早晨 或hello, 就算見過幾次面都唔肯, 又係勁怕醜, 到走時先勉強bye bye, 真係好擔心呀。 到時interview 要幾耐先warm up 到呀... 真煩... ...

...

我個女又係超百厭, 就算而家返左n1都係成日坐唔定, 又要睇大小姐心情好唔好, 好個時好有禮貌, 有問有答, 但心情唔靚時, 啋都唔啋下你, 答非所問, 返完學就更加痴身, 到時interview都唔知點算, 佢唔合作都無計, 唯有認命!

最緊要in前一晚夠訓,in之前比佢一D佢鐘意的野玩或食,保持大帝心情靚靚,其他就睇緣份la...
我女女以前in間心儀名牌K1,坐定定樣樣答中又好禮,結果咪waiting list, in另一間就雖然都有問有答,but坐吾定,teacher比禮物佢佢仲say No行左去,結果又收左,而家仲不知讀得幾開心...真係凡事無絕對...
‹ 上一主題|下一主題