用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 有關紅馬網上英語閱讀和拼音一問
go

有關紅馬網上英語閱讀和拼音一問 [複製鏈接]

你地有無參加?對小朋友有無幫助呢?
   0    0    0    0

阿囝而家讀5年班,小一開始一路都有參加通過學校報名既網上閲讀課程。
對學校考試成績有無幫助好難講,但對培養佢既閲讀興趣、擴大知識面來講,一定有用。
小一時家長有必要跟一跟,到3,4年級時己可放手完全由佢自己搞掂。間中check一下佢做得點。
如能按時完成學校功課,有足够多余時間,可以俾佢試下。
(個人意見,僅供參考)

原帖由 一家的太陽 於 08-9-25 13:10 發表
阿囝而家讀5年班,小一開始一路都有參加通過學校報名既網上閲讀課程。
對學校考試成績有無幫助好難講,但對培養佢既閲讀興趣、擴大知識面來講,一定有用。
小一時家長有必要跟一跟,到3,4年級時己可放手完全由佢自己搞掂。間 ...

謝謝~
另外想請問一下,一年級至三年級係咪原班同學一齊升?同埋係咪會三年都係同一個班主任呢?
我個囡小一,好多野都唔知道,希望你可以幫忙解答一下~
吖仲想問問中文默書係咪用普通話讀佢地默呢?請指教~謝謝~

1年級升2年級原班同學一齊升,
2年級升3年級,全級同學打亂分班,不按成績.
3年級升4年級,4年級升5年級則按成績分班,
其中精英班3個, 普通班2個.
5年級升6年級,基本上原班升.
班主任好像每年都有換.
阿仔時,1,2年級是同一個班主任,以後年年不同.
1,2年級是用普通話教中文,默書係用普通話讀佢地默(由阿仔提供消息).

原帖由 一家的太陽 於 08-9-28 16:13 發表
1年級升2年級原班同學一齊升,
2年級升3年級,全級同學打亂分班,不按成績.
3年級升4年級,4年級升5年級則按成績分班,
其中精英班3個, 普通班2個.
5年級升6年級,基本上原班升.
班主任好像每年都有換.
阿仔時,1,2年級是同 ...

唔該晒你解答~謝謝~
‹ 上一主題|下一主題