用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 教小朋友認字
go

教小朋友認字 [複製鏈接]

各家長們, 我想問下你地有什麼辦法教4歲小朋友認中文字呢? 請賜教, 謝謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

每次選擇3-5組詞語,多睇、多讀,每天重複又重複,只可看文字,直至全都記得,就加入新的詞語,同樣的重複又重複。這方法真的可行,因為我也是用這方法教個女,佢兩歲多已經能懂得自己閱讀詞語咭,中英文字達5-60個(不是字母),現在她三歲多,自己寫字也寫得幾靚,自己英文名都識寫出來,只要有恆心,無什麽是不能的。

Like a flash card,  I also try it when my son 2 yrs od, really work, but I stop to play 1 year la.  I think it is better for my son to study again.

Thank you for your reminding, I totally forgot this game luuuu

原帖由 ginny66lee 於 08-10-28 00:09 發表
每次選擇3-5組詞語,多睇、多讀,每天重複又重複,只可看文字,直至全都記得,就加入新的詞語,同樣的重複又重複。這方法真的可行,因為我也是用這方法教個女,佢兩歲多已經能懂得自己閱讀詞語咭,中英文字達5-60個(不是字母),現在她三 ...

切勿死記硬背

原帖由 Hbaby 於 08-9-22 12:40 發表
各家長們, 我想問下你地有什麼辦法教4歲小朋友認中文字呢? 請賜教, 謝謝!

我仔仔亦係四歲幾, 上年k1學校發一套中文字咭及一套圖片 (配對).
他除了學校上課教, 一至五連書都沒帶返來溫習, 只有星期六/日, 我同他溫下新的字. 然後拿字咭/圖片玩配對遊戲, 有內容那面向下, 然後輪流開, 一次開兩張, 如果字咭同圖片配得上就 win, 最好數下邊個 win 得多張咭. 他好中意玩, 當然結果都是要給他 win 多d 啦.
這個遊戲既可考他記性 (例如曾經開過要記得), 又可認字, 一舉兩得. 學校都幾次贊他認字方面好厲害.

thank you for the teaching method, I will try try

醒目開學勳章

Hbaby, ginny66lee,

請問你地用字咭,有無用快閃的方式(flash咭咁一兩秒一張)show俾小朋友睇,還是慢慢逐張咭俾佢睇就ok?

我女三歲認中文字較差,所以請教下兩位!

BB歲半時是用快閃, 是有效果, 但3歲10個月, BB不喜歡用快閃, 他喜歡跟著我遂過讀, 幾日後他已記得5個中文詞語及5個英文詞語, 所以他LIKE就OK, 不過家長要有恆心, 因上次STOP左都係我無恆心LU
‹ 上一主題|下一主題