用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區 band 2 中學
樓主: ClaudeeMa
go

南區 band 2 中學 [複製鏈接]

各位媽咪 :
咁中西區/東區 邊間是band 2尾band3頭..校風好架???
c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

中西區一係band1, 一係band3, 無中間架

我唸聖士提反堂都可以算係2尾3頭啩, 校風就麻麻。聖瑪加利女書院band3, 以前校風較差, 但係呢排出入見到D女仔大部份都好正常, 唔會短裙金毛, 都算斯斯文文, 整整齊齊, 如你個係囡, 可以去堅道附近麥當勞八下, 睇下佢地平日放學如何囉!

REMARKS:佢係英中黎架, 不過收好多亞差

原帖由 Seoul 於 08-10-9 12:04 發表
各位媽咪 :
咁中西區/東區 邊間是band 2尾band3頭..校風好架???

原帖由 beaclem 於 08-10-9 12:25 發表
中西區一係band1, 一係band3, 無中間架

我唸聖士提反堂都可以算係2尾3頭啩, 校風就麻麻。聖瑪加利女書院band3, 以前校風較差, 但係呢排出入見到D女仔大部份都好正常, 唔會短裙金毛, 都算斯斯文文, 整整齊 ...

聖士提反堂校風尚且ok,起碼無咩金毛飛,亦唔多見著住校服食煙講粗口。不過學校男男女女大熱天時30c以上都著住件大冷衫,仲有放學時未行到落水街已經見一pair pair成雙成對...

而且明年連聖士提反堂小學最後一批學生都無埋(當然小學部成績好的學生都唔會揀上中學),我怕因為有更多位收出面band 3生,成績校風會每況越下。

聖士提反堂這幾年校風好差,反而聖瑪加利女書院在不斷地進步.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

聖瑪加利的校舍極細,有部份的課堂需要到九上堂,學校供應旅遊巴帶學生去.不過同學就要自已在九龍那邊放學都幾麻煩.

原帖由 ClaudeeMa 於 08-9-20 21:24 發表
請問南區 band 2 中學校風好的有邊幾間?

聖伯多祿中學係 band 幾? 校風好唔好?

聖伯多祿係band 2 學校,校風ok,要直升中六,都要有十四分先穩陣,十分要重讀中五,都要睇下有無位

培德聽講就麻麻.............聽朋友講既話,比聖伯多祿仲要差,不過唔知係咪我女高form,就無乜其他野發生啦

多謝咁多位的意見.
c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

原帖由 ClaudeeMa 於 08-9-20 21:24 發表
請問南區 band 2 中學校風好的有邊幾間?

聖伯多祿中學係 band 幾? 校風好唔好?

有無考慮香港仔浸信會呂明才書院, band 2 頭, 都有好多 band 1 生派入, 有分精英班.
校風幾嚴, 老師盡責同埋師生關係唔錯.

原帖由 波子 於 08-10-26 22:59 發表

有無考慮香港仔浸信會呂明才書院, band 2 頭, 都有好多 band 1 生派入, 有分精英班.
校風幾嚴, 老師盡責同埋師生關係唔錯.

呢間唔得架......係咪搞錯左第二間呂明才?

呢間算係ok, 係好多band1學生派左入去, 因為香港仔英中學校有限, d家長又唔想仔女跨區, 所以佢係收到好多band1生, 係香港仔算幾好.
原帖由 Sindy 於 08-10-27 02:59 發表

呢間唔得架......係咪搞錯左第二間呂明才?

醒目開學勳章 王國長老

聖公會呂明才中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1063
香港仔浸信會呂明才書院
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1057
兩間學校黎架wor! 聖公會呂明才中學係不嬲都掂果間, 浸信會呂明才係唔多掂果間(問左住鴨利洲同事, 佢話係比前以好左, 無差得咁緊要, 但講唔上好)

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 09:01 AM 發表
呢間算係ok, 係好多band1學生派左入去, 因為香港仔英中學校有限, d家長又唔想仔女跨區, 所以佢係收到好多band1生, 係香港仔算幾好.

係, 我知係鴨利洲果間, 傳聞呢間遲d可以微調用英文教. 同埋香港仔始終係唔夠英中學位問題, 所以好多band1生(當然唔係最top果批)都會以呢間做次選, 尤其係男仔.
原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 11:23 發表
聖公會呂明才中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1063
香港仔浸信會呂明才書院
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1057
兩間學校黎架wor! 聖公會呂明才中學係 ...

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 09:01 發表

好多band 1生派左入去?????有幾多先?個個好多既定義都唔同......未免混淆視聽小小喎

校風較為好 band 2:

南區--陳白沙

東區--東華三院李潤田
         劉永生

田始老師極力推介屬 band 1 尾 d 學生揀鴨脷洲間浸信會呂明才.

鴨脷洲浸信會呂明才依家係好左好多, 係南區屬band 2頭, band 2學生第一輪自行收生都唔係咁易入到.

原帖由 LittleKidult 於 08-10-27 09:01 發表

原帖由 Sindy 於 08-10-27 13:35 發表

好多band 1生派左入去?????有幾多先?個個好多既定義都唔同......未免混淆視聽小小喎

鴨脷洲浸信會呂明係band 2 頭,近年辦得唔錯,程度一路提升,  校長同老師都好有heart ,校風嚴緊。都有唔少band 1 學生叩門。

原帖由 lsm1013k 於 08-10-28 17:18 發表

鴨脷洲浸信會呂明係band 2 頭,近年辦得唔錯,程度一路提升,  校長同老師都好有heart ,校風嚴緊。都有唔少band 1 學生叩門。

認同 !

咁即係話南區都無好既中學啦.........
咁小學升中學根據d咩黎派位呢 ?

又唔係話冇好既學校既, 除左某一兩間成日上報紙之外, 其他都ok既.
當然話最top既就冇囉, 所以我個仔d同學大多數都轉戰外區.
原帖由 ta_ta 於 08-11-3 12:24 發表
咁即係話南區都無好既中學啦.........
咁小學升中學根據d咩黎派位呢 ?
‹ 上一主題|下一主題