用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這樣的小一英文默書是否太離譜?
樓主: citadel
go

這樣的小一英文默書是否太離譜? [複製鏈接]

王國會長

它們睇考試再在二年級分班, 應不須要這麼早抽出班中比較出眾的學生.

原帖由 Giant 於 08-9-26 09:14 發表
個人意見:因官校冇經過面試而收生的, 佢哋想第一次深d, 藉此抽出班中比較出眾的學生。

王國會長

你幾點開始做功課? 目前都唔算好多喎. 我個女都係做一個鐘左右.

原帖由 lovelybb 於 08-9-26 15:40 發表
可能班班唔同啩......就算我收咗都未有時間温, 每日做完功課都差不多時間要瞓, 連每晚同佢傾計嘅時間都無晒, 以前叫佢瞓都要一段時間, 而家上到床唔洗5分鐘已經瞓著咗, 真係唔知到咗下個月要默書點算
...

The English Dictation is okay as my kid also have such during English class.  But the Chinese is 深了小小。

原帖由 Mei 於 08-9-26 15:33 發表
我個女第一次英默如下:
I love my family
Good morning, father and mother.
Goodbye, grandfather.
I love my brother and sister.
She is my grandmother.
What would you like?
Would you like a sandwich?
No, I ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-26 21:38 發表
我問過C 班家長係上周五派左, 但我仲未收到.
但我個女話今日有個小型測驗喎.

那麼他們在小測前有無通知家長?若然沒有,那不過是一張工作紙,只不過是讓學生在堂上完成,兼且不准發問(嚴格來說,可以說是老師浪費學生的課堂學習時間)吧!

我囡上星期 dictation 都默句子:

How are you?I am fine, thank you.
Nice to meet you.
How old are you?I am six years old.
My name is XXXX.
I am in class 1A.
Miss Kelly is our English teacher.
She is my new classmate.
He is our monitor.

我都知有啲小一仲默緊 Aa-Zz, 深淺只係其次, 但我覺得最緊要小朋友唔好驚左默書, 比佢地平日多接觸及認識多啲詞語。

我亞囡讀K3, 佢咁日既功課係Today is cloudy. 之前寫過Today is Sunny. 和 Today is Rainy.  我打算明日同佢默一次, 我相信佢會handle到.  所以如果小一要默你所講的東西, 我覺得小朋友只要花多小小心機, 都應該可以handle到. (我亞囡讀平民學校)

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:07 發表
港島南區某官小,上學期英文科的默書內容如下:

2008-09 1st Term

Dictation I
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the comp ...
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 08-9-27 20:58 發表
我亞囡讀K3, 佢咁日既功課係Today is cloudy. 之前寫過Today is Sunny. 和 Today is Rainy.  我打算明日同佢默一次, 我相信佢會handle到.  所以如果小一要默你所講的東西, 我覺得小朋友只要花多小小心機, 都應該可以 ...

會不會和你所講一樣,小學深D,到中學如有幸入band 1,又會handle到和無甘幸苦,因為打好個底

王國會長

這只會做成惡性循環, 小學教深D準備中學, 那麼幼稚園又要"配合"教深D去準備小學, 當全部小學都變成深D的時候, 又會有某些"進取"的小學要再教深D搏出位, 結果沒完沒了.

原帖由 ernestchow 於 08-9-27 21:30 發表

會不會和你所講一樣,小學深D,到中學如有幸入band 1,又會handle到和無甘幸苦,因為打好個底

原帖由 ernestchow 於 08-9-27 21:30 發表

我小學時讀的學校好深, 到中學真係好輕鬆, 可以參加好多課外活動, 成績都唔差.

我覺得谷唔谷, 好睇小朋友性格.  我亞囡, 你唔谷, 佢就馬馬虎虎, 谷下佢, 就渣到d出來, 再谷下, 又渣到d, 咁就發現佢其實係得既, 只係要人谷先得.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

王國會長

當然事前冇提過啦. 不過係好似你咁講, 各自自己做工作紙(冇人教).

原帖由 citadel 於 08-9-27 10:41 發表

那麼他們在小測前有無通知家長?若然沒有,那不過是一張工作紙,只不過是讓學生在堂上完成,兼且不准發問(嚴格來說,可以說是老師浪費學生的課堂學習時間)吧! ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-27 21:58 發表
這只會做成惡性循環, 小學教深D準備中學, 那麼幼稚園又要"配合"教深D去準備小學, 當全部小學都變成深D的時候, 又會有某些"進取"的小學要再教深D搏出位, 結果沒完沒了.

...

都有一會淺D的小學去給家長選澤,家長選澤是有自由的

...

莫論幼稚園,現在好多家長BB1歲就去學日文,英文,法文

王國會長

但有幾多家長可以準確知道某學校的程度(除非有兄姊讀緊)? 正如樓主也是在收到默書紙才知道"離譜".

原帖由 ernestchow 於 08-9-27 23:09 發表

都有一會淺D的小學去給家長選澤,家長選澤是有自由的

...

說得對!學校就是為了求生存,為求「搶客」,不停地巧立名目,催谷學生!但是每所"名牌"學校又有多少學生能真的被催谷得到的?那些被摒棄於「精英班」以外的學生又會否感到被遺棄和邊沿化?那樣的挫折感會否令他們從此一厥不振?試問就算是滬江、軒小、大埔舊墟等的所謂名牌小學,又有多少是派到Band 1學校去?派到Band 2/3的又會佔多少?到了初中,學習素來都是被逼的學生,對學習的興趣還是培養不來的,到了那時,難道做學生的不願意,做家長的還有本事可以催谷學生嗎?

...

世界各地的幼稚園,包括出了名要去"谷"學生的新加坡,都不會在幼稚園的階段去要求學生去抄寫(他們會強調這個階段幼兒的手肌發育尚未完全成熟,不宜抄寫;教育局都有指引強調幼兒不應作太多的抄寫練習,只不過是沒有人理睬)、做句和做「專題研習」的,幼稚園寫字是香港的特色,但可惜的是香港學生的整體成績卻並不突出!

唉.... 我只覺得依家hk 讀書d 小朋友好慘, 好彩我囡囡由幼稚園係活動教學, 無嘜抄寫, 完全無dict. 而上到小學p.1 ~ p.2 又係活動教學. 功課唔多, dict 唔係深. 依家p.3 就係另一階段, 明顯功課多左 (平日6樣, fri 10樣)dict又係 (eng 20句, chi 範圍一至兩課左右啦) , 我都無計, 唯有努力d 啦 !

原帖由 Kittymummy 於 08-9-29 09:52 發表
唉.... 我只覺得依家hk 讀書d 小朋友好慘, 好彩我囡囡由幼稚園係活動教學, 無嘜抄寫, 完全無dict. 而上到小學p.1 ~ p.2 又係活動教學. 功課唔多, dict 唔係深. 依家p.3 就係另一階段, 明顯功課多左 (平日6樣, fri 10 ...

不是好慘,超過一半讀KV的都OK.

我女上小學P1後,可三天游泳,兩天芭蕾舞
No pain, No gain

當然,有的是小朋友活動教學才OK

原帖由 Reximom 於 08-9-29 10:21 發表

“不是好慘”, 同意, 同意!

相比你個女, 依家hk 讀書d 小朋友唔算好慘, 因為你個女小學P1後,三天游泳,兩天芭蕾舞, 係超慘!

怎會慘,非常高興.是她自己要的.只要不影響學業

原帖由 kls12 於 08-9-29 10:11 發表

不是好慘,超過一半讀KV的都OK.

我女上小學P1後,可三天游泳,兩天芭蕾舞
No pain, No gain

當然,有的是小朋友活動教學才OK

你女兒在那讀?
‹ 上一主題|下一主題