用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這樣的小一英文默書是否太離譜?
樓主: citadel
go

這樣的小一英文默書是否太離譜? [複製鏈接]

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 08-9-21 20:48 發表
其實現在的小學程度真的比我地以前深好多, 我個仔在一所名津校讀, 上星期已經中默、英默和數學小測, 全部都是前一個星期先通知。

內容:

1) 中默 - 背默第一課

爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙。
真開心,
我要上學了。 ...

我十多二十年前還是教小學的年代,默書要一星期前通知這個已經是「行規」了!所以我都沒有說他通知期不足!

我相信貴子弟的名津校都是「名」得有道理的(可否說說是那間?),應該閣下都會對子女能入讀而感到自豪!但我都得在此再多說一遍,我針對的是內容安排上的問題!

你看看貴子弟一次默的才不過五句,而且都是環繞已教同一課或兩課,內容連貫,深字長字也不多!編排也算是比較合理,準備起來也不會太吃力吧!但我的小朋友的那所學校則不同,內容已包含很多現時仍未教的部分!深字長字多,真是似考試的內容還多一點。但是在安排上,為甚麼課文中有這樣多基本、常用的字、詞、短句都不去默,而偏就是在第一次默書時就選擇默這樣的內容呢?學校沒有經過測試,又怎知學生對最基本的字、詞、句都已有充分的掌握?如果硬是要考這些字詞的,為甚麼不把內容分成多次,沁入其他較淺的內容才去考核,讓學生可以輕鬆地準備?這樣的安排又怎樣能會照顧得到個別差異!第一次默書就是這樣的,我相信全班能拿取高分的都不會有多少個吧!會不會打擊整體學生的自信和對學習的興趣呢?

另一小學板本:
開學第1次英默,老師說由January to December,共12個月份,以為很淺,小朋友由頭至尾,由尾至頭,都識晒串12個月份,但默書派回,唔合格,原因....
1.  When is Christmas?
2.  When is Lunar New Year?
3.  Which month is the first month of the year?
等等...好似中左2-3個,如果屋企唔係講英文,或無"常識",就...唉!

依家有d學校係咁架啦
課程深得來 仲要識得舉一反三
死讀書係唔得既
小一就咁又好似離譜d

不過另一角度睇
依家先小一 仲有好多時間比小朋友/家長適應
入到一間好既小學都唔容易
唔好咁快轉 睇定d先
如果真係唔得
小2/3先轉都未遲
同埋好多小學都唔收中途插班 (除左私校)
一定係新學年先插到班
所以依家除左努力都無咩可以做

就算真係轉  一定係由程度深轉程度淺好D啦
我個女小2轉去一間程度深既學校
到小4先適應到學校課程&運作

i know you say which school, if the english is ok, may be no problem, if not nok must be "打殘"學生的自尊心和自信心, my son all english / math / chinese all not passed......: so

好過份喎, 究竟係默書定測驗呢

原帖由 Sherryko9 於 08-9-22 09:00 發表
另一小學板本:
開學第1次英默,老師說由January to December,共12個月份,以為很淺,小朋友由頭至尾,由尾至頭,都識晒串12個月份,但默書派回,唔合格,原因....
1.  When is Christmas?
2.  When is Lunar New Year?
3.  W ...

原帖由 ernestchow 於 08-9-20 21:40 發表

所以好多家長開學要準備請補習,他們喜現這校因升中派位好,男派英皇女派庇利罹氏

補充回應一下:
皇牌官小 軒尼詩道官立小學原來是有將派位結果放上網的:
上午校:
http://am.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708
下午校:
http://www.hrgps.edu.hk/~pm/uploads/pdf/0608study01.pdf
他們就真是"男的派英皇(對不起,是「皇仁」才對),女的派庇利羅氏"(不過總數卻少於50人〔上午〕及38人〔下午〕,聯繫官中只會預留不多於25%的學額給官小,何況還有其他同區的官小作競爭啊!)
般咸道官小亦有把派位資料上網,放在其網頁的"小一入學"-"派位事宜"中,但內容較為隱晦.....
其他如外評報告(是"撮要版"的,"完整版"只會供內部參考,其實"撮要版"已抽起了很多會令學校尷尬的內容)等的資料,如果還見得人的,都會放到網頁上去作招徠!我就是在該校網頁上找到外評報告,卻找不到派位結果的統計資料!所以說她是"名校",怎樣也有點兒牽強!

咁樣睇來, 我阿囡讀果間學校 D 程度真係淺得好緊要. 現在 P.2 都無妳地 p.1 默得咁深
不過咁都好, 好似舊年我個女 1 年級時, 全級差不多有80% 既小朋友都可以在默書時拿到 90分以上. 個個小朋友都好開心, 又鍾意返學, 默書考試成績好, 小朋友信心都大好多

Dear all:
我朋友個女派到油尖旺區名女校小一,暑假時巳經同家長講要同小朋友串定one to thirty,所有的colour!

這樣的默書完全沒有'教育孩子'的味道

識的學生一定是從小有看英文書, 已經識那些

唔識的人也不會因為溫完而識運用英文化
太可悲!

可憐的家長們!

3lamma,

200% agree!!!!

原帖由 3lamma 於 08-9-22 12:59 發表

太可悲!

可憐的家長們! ...

原帖由 wewe 於 08-9-21 23:13 發表
我個仔(私校)week2己經要默中、英。

中文
學校
上學

校長
同學
大家

(但這些K3己經默過)

英文
line up in the corridor
keep quiet in the library
wait for your turn in the computer room
Don't sit on t ...

我估仔仔讀嘅係同一間,因中、英文課程完全相同,英文用P2課本。之前默過三次中文,仔仔都應付到,聽日默英文了,有啲擔心,因為係幼稚園時只係默單字,唔會成句,驚個仔唔慣(事實上今晚同佢溫習時仲有寫錯)

原帖由 citadel 於 08-9-22 12:10 發表

補充回應一下:
皇牌官小:軒尼詩道官立小學原來是有將派位結果放上網的:
http://am.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec0708 他們就真是"男的派英皇,女的派庇利羅氏"(不過總數卻少於50人,聯繫中學只會預留不多於25% ...

軒小男仔係派皇仁,唔係英皇。舊年派左33個入皇仁,比例好高了。我仔依家讀呢間私校,派位成績都好好,但舊年只得一個入到皇仁。

囡囡以前間學校英文默書範圍仲多呀~
由最初10句至上學期期尾成17句呀,都唔知點解要小朋友默咁多句,真係好難溫呀

我都收到呢張紙,請問你知唔知每次會默幾多句?

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:07 發表
港島南區某官小,上學期英文科的默書內容如下:

2008-09 1st Term

Dictation I
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the comp ...

原帖由 lovelybb 於 08-9-22 23:46 發表
我都收到呢張紙,請問你知唔知每次會默幾多句?

那張紙上前前後後都沒有文字註明是抽默的,那麼照常理推斷當然是十句全默啦!
(閣下亦是該校的家長嗎?是否對入讀該校感到滿意?)

第一次就十句全默.....好驚喎,咁另外十句幾時默?
我之前問囡囡佢又唔知,只係話老師要佢哋拎返屋企睇,問過隔離班啲朋友仔佢哋又未收到......咁我真係要打返學校問問.......
唉....講真而家啲學校間間都差不多,之前都問過寶血,又多功課又多report要做先唔楝,其實都有心理準備會有好多功課,暫時都ok無預期咁多....

原帖由 citadel 於 08-9-23 09:49 發表

那張紙上前前後後都沒有文字註明是抽默的,那麼照常理推斷當然是十句全默啦!
(閣下亦是該校的家長嗎?是否對入讀該校感到滿意?)

原帖由 lovelybb 於 08-9-23 10:33 發表
第一次就十句全默.....好驚喎,咁另外十句幾時默?
我之前問囡囡佢又唔知,只係話老師要佢哋拎返屋企睇,問過隔離班啲朋友仔佢哋又未收到......咁我真係要打返學校問問.......
唉....講真而家啲學校間間都差不多,之前都問過 ...

上星期有張家長回條提過每個年級上、下學期總默書次數的,你可找找看!
請問你的女兒是讀那班的?你所指的隔離班又是那班?
「補血」和「扯男」都標榜自己是區內的名校,功課多且深,在香港這樣的社會這種情況算是正常的!
這所學校功課方面真的是沒有太大壓力,不過功課的編排就很差!英文Penmanship抄完A-Z大細草後便突然抄寫句式(於不同頁的四句,共抄三次),抄寫生字卻反而只得一兩次(還是未抄過生字?),默書範圍的字詞卻一次都沒有抄寫過!

原帖由 AmyWonglo 於 08-9-22 01:01 發表

...學校是分了兩次幫小朋友去預備考試或測驗所涉及的生字, 到時便不會太辛苦. 因為以你列出的範圍來看, 書中還有很多生字是未包括在內呢!

任何一個有經驗的老師都知道,書中出現的字、詞、句,不是因為"出現了"的就要學生都需要全懂的,有的重要的會重點的教,希望學生可以完全掌握,這也會是將來考核的重點;有的會只是略教(甚至不教),因為這些的內容日後更高年級的課程中會再次出現(螺旋式教學),那時會再去作深入的探討,所以要求學生"認識"了便算,掌握與否,都不去作深究!況且老師在編排教學內容時,是被要求去按學生能力去「剪裁」課本中的內容(即是對內容作出取捨,所以便會經常出現有些部分好像是沒有教,給跳過了的情況),若然拿著教科書由頭到尾"go through"一遍就是了,那麼為甚麼政府要在每所學校都開設「課程主任」一職?又要弄些甚麼「校本課程」來!

上星期張通告我看過﹐上學期英默2次下學期6次嘛﹐我重估係分幾次默添.....
我個囡讀C班呀﹐會唔會係同一班呢? 之前問過D班嘅家長佢話無收到喎!

原帖由 3lamma 於 08-9-22 12:59 發表

太可悲!

可憐的家長們! ...

沒辦法!今時今日仍有很多的家長認為"深"便是"好",幼稚園如是,小學如是!不去深究學校的師資、教學、課程、行政管理方面的問題,這個變成了森林定律,出名深的就是"好學校",是"好學校"便會受家長歡迎,不愁開班,很多次一等的學校便企圖以"深"作招徠,包裝成"好學校"、"名校"的模樣,卻又不去在師資、教學、行政管理方面去作出配套,到頭來只會害到了學生!
‹ 上一主題|下一主題