用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邊到有醫生睇過度活躍症
go

[讀障] 邊到有醫生睇過度活躍症 [複製鏈接]

我想問下, 我個親戚懷疑佢個仔仔有過度活躍症, 但係係大陸係完全無醫生睇, 佢已問過好多醫生都無, 佢想黎香港睇, 請問有無邊到有得睇呢??? 唔該哂各位幫幫忙呀....

1) 不能停下來
2) 而家讀小一, 都未識寫 A-Z (佢媽咪好用心教過佢都係唔識, 連老師都話佢應該有問題)

請幫幫忙吧.....謝謝
   0    0    0    0

原帖由 kendorisbb 於 08-9-19 11:37 發表
我想問下, 我個親戚懷疑佢個仔仔有過度活躍症, 但係係大陸係完全無醫生睇, 佢已問過好多醫生都無, 佢想黎香港睇, 請問有無邊到有得睇呢??? 唔該哂各位幫幫忙呀....

1) 不能停下來
2) 而家讀小一, 都未識寫 A-Z (佢 ...

你帶佢哋去一般家庭醫生又或兒科醫生處睇就得,講出小朋友的情況,醫生會再寫轉介信比你哋.放心只要有愛心一定會幫到個小朋友.

可先參考以下指標以了解小朋友的狀況:

美國小兒科醫學會列出十四種過動兒的症狀,如果你的符合其中至少八項,那麼就可能是過動兒。
1. 坐著的時候,手腳老是轉來轉去,動個不停。
2. 即使叫他好好坐著,他也做不到。
3. 一有什麼動靜,他馬上就被吸引住。
4. 在團體遊戲或活動中,老是爭先,不肯好好排隊。
5. 問題還沒問完就搶著回答。
6. 將規則告訴他,他也不理會。
7. 在做事或遊玩時,老是心不在焉。
8. 一件事沒做完就急著做下一件。
9. 不肯靜靜的玩。
10. 一直說話,說個不停。
11. 老是喜歡打斷或干涉別人正在做的事。
12. 對他說話,他好像沒在聽。
13. 在做事或遊玩時,忘東忘西的。
14. 喜歡做些危險的動作,而且絲毫不覺這樣做很危險。

去健康院後轉介
‹ 上一主題|下一主題