用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一程序
go

升小一程序 [複製鏈接]

我個仔 2010 年升小一 (15 分), 但有些程序問題一直都攪唔清.

請問 :-

1.  係咪所有 "直資" 同 "私立" 既學校都可以入 form 面試? (純粹睇小朋友自己表現)

2.  失敗咗就可以試 "第一輪自行派位 (跨區)" (計分, 機會微)

3.  再唔得就統一大攪珠 (本區) 呢? (計分, 機會大 d)

另外, 有冇途徑可以知道每間小學升中既派位比率呢?

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

1.  YES

2.  "申請私校/直資"同"政府派位"可以同步進行, 直資一註冊就會失去政府派位資格, 而少部分私校註冊時都會要求家長唔join大抽獎
而政府派位第一round係計分, 所有區平等機會, 只可遞表去一間小學, 得就得, 唔得就要join下一輪大攪珠

3.  大攪珠就only靠運喇, 機會均等, 不過90%學位會俾同區學生, 只有10%俾區外

另外, 有冇途徑可以知道每間小學升中既派位比率呢?
--部分小學會公佈派位結果(網頁可以搵到), 如果唔公佈, 就唯有靠8喇

原帖由 Small_Cloud 於 08-9-18 04:31 PM 發表
我個仔 2010 年升小一 (15 分), 但有些程序問題一直都攪唔清.

請問 :-

1.  係咪所有 "直資" 同 "私立" 既學校都可以入 form 面試? (純粹睇小朋友自己表現)

2.  失敗咗就可以試 "第一輪自行派位 (跨區)" (計分, 機 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-18 16:58 發表
1.  YES

2.  "申請私校/直資"同"政府派位"可以同步進行, 直資一註冊就會失去政府派位資格, 而少部分私校註冊時都會要求家長唔join大抽獎
而政府派位第一round係計分, 所有區平等機會, 只可遞表去一間小學, 得就得,  ...

charlotte_mom,

唔該哂. 真係覺得好煩, 好怕同個仔落錯決定 自己讀書都成 2x 年前, 又係女校, 都唔知宜家咩時勢. 睇咗好多家長既 post, 個個都有自己既諗法, 各有長短, 好難決擇

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係2010升小一, 大家一齊煩吧..........
原帖由 Small_Cloud 於 08-9-18 05:07 PM 發表

charlotte_mom,

唔該哂. 真係覺得好煩, 好怕同個仔落錯決定 自己讀書都成 2x 年前, 又係女校, 都唔知宜家咩時勢. 睇咗好多家長既 post, 個個都有自己既諗法, 各有長短, 好難決擇 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-18 17:16 發表
我仔都係2010升小一, 大家一齊煩吧..........

咁啱既, 遲 d 有排問您啦    咁您開始諗未呀

醒目開學勳章

我仔仔都係 2010 年升小一架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

esme, 我記得你呀!
查實你仔而家間幼稚園, 男生考小學情況點呀? 女仔就話唔駛煩姐......

small_cloud,
我女讀緊直資, 如果仔仔都考到就最好啦, 不過為安全計, 都已經搵定後路, 今晚會去小西灣漢華聽talk , 政府派位想揀小西灣培僑, 我都係鐘意活動教學多d (我對女女而家情況好滿意)
真攪笑, 明明住12網, 幾多人恨, 偏偏心儀3間都o係柴灣........

原帖由 esmehouse 於 08-9-18 05:59 PM 發表
我仔仔都係 2010 年升小一架

醒目開學勳章

你好勁喎 仲記得我 係啦如果我個個係女就唔洗煩一條龍繼續讀 St. Paul 男生考小學嘅情況真係唔知呀 我都驚緊仔仔入唔到好小學呀

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 10:12 發表
查實你仔而家間幼稚園, 男生考小學情況點呀? 女仔就話唔駛煩姐......
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

st paul就o係我屋企隔離, 可惜我女又考唔到.........無計啦!
聽聞spk教得唔係深的, 不過小朋友reading skills幾好.........應該考小一都唔駛太擔心吧! 係呢, st paul d男仔究竟去晒邊呢.........
我地個仔今年都k2了, 開始要正式寫字, 見到佢豬下豬下個樣, 唸起一年後就要考小一, 真係有d滴汗...........
原帖由 esmehouse 於 08-9-19 11:07 AM 發表
你好勁喎 仲記得我 係啦如果我個個係女就唔洗煩一條龍繼續讀 St. Paul 男生考小學嘅情況真係唔知呀 我都驚緊仔仔入唔到好小學呀

...

醒目開學勳章

其實我都覺得唔深架,校長講明想小朋友在 K1 - K3 讀得開心,其實 K1 學期尾都開始寫下字啦,而 K2 就開始每日一書,訓練小朋友睇書嘅興趣

我真係唔知 d 男仔去晒邊呀 我仔仔今年亦都轉左校啦

係喎,你仔仔現在讀緊邊間幼稚園呀

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 11:26 發表
st paul就o係我屋企隔離, 可惜我女又考唔到.........無計啦!
聽聞spk教得唔係深的, 不過小朋友reading skills幾好.........應該考小一都唔駛太擔心吧! 係呢, st paul d男仔究竟去晒邊呢.........
我地個仔今年都k2了 ...

醒目開學勳章 王國長老

下? 轉去邊呀, 莫非係...........st jo? (咁就唔駛煩啦!)
我仔學講野慢, 所以讀基督教服務處, 搵d言語治療師跟進下, 而家speech好多了! 不過一樣咁un皮, 間幼稚園其實幾好的, 老師跟得好貼, 不過唔夠出名喇!

原帖由 esmehouse 於 08-9-19 11:52 AM 發表
其實我都覺得唔深架,校長講明想小朋友在 K1 - K3 讀得開心,其實 K1 學期尾都開始寫下字啦,而 K2 就開始每日一書,訓練小朋友睇書嘅興趣

我真係唔知 d 男仔去晒邊呀 我仔仔今年亦都轉左校啦
...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 10:12 發表

small_cloud,
我女讀緊直資, 如果仔仔都考到就最好啦, 不過為安全計, 都已經搵定後路, 今晚會去小西灣漢華聽talk ,  ...

Charlotte_mom,

做阿媽既心情真係好複雜. 我成日都覺得個仔唔太差, 咁又想幫佢報吓 d 人人爭崩頭既名校 (同人講實比人話大想頭), 但諗深一層, 又怕佢讀得辛苦追唔上, 但幫佢報 d 程度淺既又怕佢第日上中學時唔夠人競爭 (呢 d 遲早都要面對). 總之深又煩, 淺又煩, 自己仲煩.

醒目開學勳章 王國長老

有d小朋友, 好細個已經見到潛力, 有d對自己要求好高的, 有d就某方面好出色, 我又覺得如果有本事, 就唔好side左佢
d小學校長都好勁的, 雖然"做馬"就一定難免, 但佢地又真係有本事睇得出邊d細路可以成材wor! 咁睇啦, 如果校長揀左你個小朋友, 證明佢係得既, 咁咪俾佢上lor! 萬一真係小一考唔到, 之後一樣有機會, 我識人插班入協恩, 係叻仔叻女既, 機會一定有, 係嗎?

原帖由 Small_Cloud 於 08-9-19 12:02 PM 發表

Charlotte_mom,

做阿媽既心情真係好複雜. 我成日都覺得個仔唔太差, 咁又想幫佢報吓 d 人人爭崩頭既名校 (同人講實比人話大想頭), 但諗深一層, 又怕佢讀得辛苦追唔上, 但幫佢報 d 程度淺既又怕佢第日上中學時唔夠 ...

醒目開學勳章

係呀,轉左去 St. Jo 呀,唔好話唔洗煩呀,冇得直升又係要計分、抽獎,聽講今年有好多都入唔番呀

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 11:57 發表
下? 轉去邊呀, 莫非係...........st jo? (咁就唔駛煩啦!)
我仔學講野慢, 所以讀基督教服務處, 搵d言語治療師跟進下, 而家speech好多了! 不過一樣咁un皮, 間幼稚園其實幾好的, 老師跟得好貼, 不過唔夠出名喇!

...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 12:27 發表
有d小朋友, 好細個已經見到潛力, 有d對自己要求好高的, 有d就某方面好出色, 我又覺得如果有本事, 就唔好side左佢
d小學校長都好勁的, 雖然"做馬"就一定難免, 但佢地又真係有本事睇得出邊d細路可以成材wor! 咁睇啦,  ...

不過咁, 我都諗住比佢考吓 d 名校, 因為都係睇佢當時既表現, 得就得, 唔得就算啦. 但派位就未必會揀番, 一來得 15 分, 二來又係誇區, 唔想浪費其他選擇.  不竟叩門既成功率係好微 lor   我有冇諗錯呢

醒目開學勳章 王國長老

如果已經有私校做backup, 搏到盡都無壞丫! 六合彩都有人中啦係咪 ! 如果真係抽到邊間都一定要讀, 就當然要play safe啦

原帖由 Small_Cloud 於 08-9-19 12:58 PM 發表

不過咁, 我都諗住比佢考吓 d 名校, 因為都係睇佢當時既表現, 得就得, 唔得就算啦. 但派位就未必會揀番, 一來得 15 分, 二來又係誇區, 唔想浪費其他選擇.  不竟叩門既成功率係好微 lor   我有冇諗錯呢 :quest ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 15:22 發表
如果已經有私校做backup, 搏到盡都無壞丫! 六合彩都有人中啦係咪 ! 如果真係抽到邊間都一定要讀, 就當然要play safe啦

唔明, 即係話考到直資/私小都照攪珠

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-19 15:22 發表

醒目開學勳章

考到直資而你又 firm 左就冇得攪珠架,私小收左你就可以照攪珠

原帖由 Small_Cloud 於 08-9-19 16:56 發表

‹ 上一主題|下一主題