用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲男孩子, 時時在家中跑來跑去, 是否過度活躍症或其他 ...
go

2歲男孩子, 時時在家中跑來跑去, 是否過度活躍症或其他 ? [複製鏈接]

表弟差不多2歲, 在家中很多時間都跑來跑去, 橫衝直撞, 時時用高時速衝向牆壁或傢俱, 但到差不多撞埋去又識停, 不過都好多時受傷, 全家人都要睇得好實.
擔心是否有過度活躍症 ? 那裡可以check到呢 ?

而現在都唔多識講野, 得幾個單字發音, 不過佢明白別人的意思, eye contact 都ok, 會走埋去我個囡身邊 (5歲), 撩佢玩. 有時佢頑皮, 我地成班人唔理佢, 佢會走去你後邊"莊"下你, 等你睬返佢. 不過佢都好鐘意數字, 見到有數字會指住要你講, 好多次都repeat, 我地而家只會講一次, 唔會不斷重覆, 擔心會否有自閉傾向 ? 但佢又識同人玩係咪無事呢 ? 上月去了健康院見姑娘, 佢初步睇就覺得唔似, 但要我地等半年再有跟進, 現在需要找私人評估嗎 ?

佢一見到佢媽咪放工回來, 其他人就不要, 痴到實一實, 如要去下廁所, 都會放聲大哭, 好勁, 但佢媽咪唔係到, 佢都會肯聽下我地的指示, 會比較守規舉, 有無人有此情況呢 ? 真不知道用什麼方法去幫他.
   0    0    0    0
[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

唔好等啦, 去私家做評估啦.

原帖由 Kee 於 08-9-18 11:30 發表
表弟差不多2歲, 在家中很多時間都跑來跑去, 橫衝直撞, 時時用高時速衝向牆壁或傢俱, 但到差不多撞埋去又識停, 不過都好多時受傷, 全家人都要睇得好實.
擔心是否有過度活躍症 ? 那裡可以check到呢 ?

而現在都唔多識 ...

是否應該去協康會那類機構 ? 要轉介信嗎 ?
[size=large]嵐嵐寫真集 :-o  :-o  :-o

我細女o既情況都有d似,佢今日去左健康院見醫生,醫生話佢一定唔會係自閉,因為自閉o既小朋友係唔會有眼神接觸.
而且依家2歲又未返學,所以好難下判斷佢係唔係過度活躍.
大部份過度活躍o既小朋友都係返左學之後,o係一個有規範o既環境下都控制唔到時先會開始懷疑,但大多數都係上左小學先發現.

原帖由 owl_2046 於 08-9-18 12:36 發表
唔好等啦, 去私家做評估啦.

係呀,等得黎如果真係自閉就會過咗黃金時期既TRAINING架..

我個仔都有眼神接觸, 重好精靈, 都被評為"自閉症傾向"

原帖由 patpat234 於 08-9-18 23:37 發表
我細女o既情況都有d似,佢今日去左健康院見醫生,醫生話佢一定唔會係自閉,因為自閉o既小朋友係唔會有眼神接觸.
大部份過度活躍o既小朋友都係返左學之後,o係一個 ...

原帖由 patpat234 於 08-9-18 23:37 發表
大部份過度活躍o既小朋友都係返左學之後,o係一個 ...

吾是有眼神接觸就一定吾是自閉症, 無eye contact 只不過係其中一個feature, 還要看埋有無其他features係個小朋友身上發展

如果有懷疑, 應盡早去做評估

如果是屋企走黎走去, 又無目的去做, 最好都係帶佢去評估好啦,最快的方法就是去兒科醫生樹講出情況, 叫佢地寫紙比你去評估中心做評估

要注意既是, 吾是所有兒科醫生都識得乜野叫自閉症, 如果佢地講左d 令你舒服d 既說話, 都吾好理佢, 照叫佢寫紙去做評估

講漏一句, 我個仔兩歲時, 都係在屋企條走廊樹, 無目的甘走黎走去, 初時我only以為佢曳................
‹ 上一主題|下一主題