用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩 = / = 自閉症 ??
go

發展遲緩 = / = 自閉症 ?? [複製鏈接]

自閉症要上到一定歲數才可以肯定(之前只會稱自閉症傾向); 但發展遲緩就好早就知 (我bb6個月就知)。

咁....大家有無諗過, 其實兩者有無關係呢??

*   發展遲緩BB將來有機會有自閉症?
** 因為BB有自閉症令BB發展遲緩呢?

lee個疑問, 又會唔會係雞同雞蛋o既關係呢??
   0    0    0    0

我阿仔今日評估咗, 都係發展遲緩, 請問你有冇好方法可以分享下等我幫下阿仔...
謝謝!

依家一星期一次政府物理治療 (無咩進展 ) 平時都無咩可以做, 因為平日俾親戚湊, 只好靠別人同BB做運動; 自己就星期六日同BB做下反身同練下頸/腹力......

我依定搵緊協康會, 睇下可唔可以一個星期上多次物理治療 (不過好貴).:;pppp:

我曾在這裡見過︰有以下六項問題的學前小孩若出現兩項或以上特徵便屬發展遲緩1) 認知及智力;2)語言;3)社交;4)適應力;5)大肌;及6)小肌。

(如有錯,請指正)

但發展遲緩唔一定是自閉症,尤其只有幾個月的小孩,有很多空間可以追。其中一項可以做的,就是每天給小b全身按摩,一天多次都得,為小b帶來刺激,又多點帶他出街,看多些東西,跟他說話/笑等。

atty, 你可以考慮下改變小b的照顧者,如請工人,又或者每天放工都去親戚家跟小b玩同按摩等。

不要氣餒。

原帖由 atty 於 08-10-15 11:23 發表
依家一星期一次政府物理治療 (無咩進展 ) 平時都無咩可以做, 因為平日俾親戚湊, 只好靠別人同BB做運動; 自己就星期六日同BB做下反身同練下頸/腹力......

我依定搵緊協康會, 睇下可唔可以一個星期上多次物理治 ...
‹ 上一主題|下一主題