用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 請問各位今年買書有否覺得混亂
go

請問各位今年買書有否覺得混亂 [複製鏈接]

今年八月初,正豐到學校發售各級書籍,我當日都有到校買書。俾晒$跟住check書,發覺手冊、英文書及常識作業2.6冊(小女讀小二)沒有在當日所售的書當中,即刻問了正豐的工作人員,他們說會在開學時學校派回給小朋友。但到開學派手冊,發覺小女有一本手冊派回來,但手冊膠套面有一張提示紙說小女並沒有購買手冊,要派手冊的第二天交回款項。本人已即時scan買書當日的收據給小女第二天帶回班主任。跟住以為已解決問題。但小女在9月12日晚上說老師沒有派英文書給她,老師說她沒有買英文書。
天啊,為何又出現手冊同一個情況,13日那天打電話問學校,學校要我們與正豐溝通一下。打電話給正豐,正豐要我們傳真買書的收據,好彩買書當日沒有掉收據。
亞女這幾天沒有英文書上課,老師今日(16日)問亞女幾時有書,希望正如正豐講17或18日會有吧!
   0    0    0    0

我都唔係幾鐘意正豐預先 pack 我哂D書o既安排,又要一次過買哂成圖書、又要再揪返唔要o既書出嚟做退書 (退錢),D書簿係我收到時已經續本 check 咗一次,但係去到退書果度又要比佢再數一次,又要拎張書單左減右減咁,好唔方便囉~

可能佢地係學校大部份都係成套買,所以 pack 定哂叫做方便D,但係我唔係成套買O既就覺得唔方便囉~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

醒目開學勳章

原帖由 柏柏媽 於 08-9-16 21:15 發表
今年八月初,正豐到學校發售各級書籍,我當日都有到校買書。俾晒$跟住check書,發覺手冊、英文書及常識作業2.6冊(小女讀小二)沒有在當日所售的書當中,即刻問了正豐的工作人員,他們說會在開學時學校派回給小朋友。但到開學派 ...

我想是因為有些學生用舊書, 所以沒有買, 正豐扣除沒有買書的數量, 派發給學校, 但學校不知誰買書, 誰沒有買書, 所以派書時可能混亂了些, 最好的方法是開學後, 要學生出示買書收據, 學校才派書, 就實唔會亂。

[quote]原帖由 wawaliluk 於 08-9-18 21:18 發表

我得到的消息,是正豐遺失了一批已交費學生的名單。

原帖由 hkangel89 於 08-9-18 22:57 發表
[quote]原帖由 wawaliluk 於 08-9-18 21:18 發表

我得到的消息,是正豐遺失了一批已交費學生的名單。

咁即係點?? 我訂的英文書有D應該係下學期書,咁係咪要等到下學期睇吓學校有冇派先至再去問??

咁係追學校定係追正豐呢??
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 11:03 發表

咁即係點?? 我訂的英文書有D應該係下學期書,咁係咪要等到下學期睇吓學校有冇派先至再去問??

咁係追學校定係追正豐呢??

我以往經驗係書商欠既書, 上學期內一定會全部派回! 我諗你應盡快向正豐追訴呀

原帖由 煒良媽咪 於 08-9-19 12:30 發表

我以往經驗係書商欠既書, 上學期內一定會全部派回! 我諗你應盡快向正豐追訴呀

唔係O掛......  一陣要返去睇睇淨果兩本係乜,要打去問問先得

唔該哂煒良媽咪!
‹ 上一主題|下一主題