用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 1R班(08-09)
go

1R班(08-09) [複製鏈接]

請問有沒有家長可以幫下我,今天功課寫詞5行,但我仔仔只是帶了本甚麼也沒有的粉紅色簿回來,我不知道要做甚麼?
   0    0    0    0

Hope it's not too late.

九月十六日
第二課
1. 家
2. 公雞
3. 猜
4. 母雞
5. 走過來

原帖由 iamapril 於 08-9-17 01:05 發表
Hope it's not too late.

九月十六日
第二課
1. 家
2. 公雞
3. 猜
4. 母雞
5. 走過來

iamapril:
謝謝你,雖然仔仔今天都是沒有交詞語,但我知道有同班的Ma Ma非常開心。(以後希望可以多多照應,因為我的仔仔常常擺烏龍的。)

請問知不知道speaking 是做甚麼?我猜是先讀給別人聽,然後請人簽名。但手冊寫作為家課,哪是否星期一交?還是按speaking簿寫的日子前交呢?

求救1R 今天英文功課

Writing (12 words x 3)功課寫那12個生字 我個女話唔知

請問知不知道,書法比賽的兩張紙,是否一定要交?我仔仔做不完啊!

原帖由 Cookie-Monster 於 08-10-13 23:05 發表
請問知不知道,書法比賽的兩張紙,是否一定要交?我仔仔做不完啊!

What is this?  I cannot find these sheets from my son's school bag.

尋日派左中英文各一張的書法比賽, 要寫中英各一篇, 阿仔導修堂已經寫好, …d字真係不敢恭維

原帖由 991129 於 08-10-14 08:51 發表

What is this?  I cannot find these sheets from my son's school bag.

原帖由 billyyanst 於 08-10-14 09:14 發表
尋日派左中英文各一張的書法比賽, 要寫中英各一篇, 阿仔導修堂已經寫好, 但…d字真係不敢恭維

你就好了,我怕今日又欠功課了!

真係欠都冇計啦,都真係幾多字下, 阿仔尋晚雖然做左個書法比賽, 但其它功課都搞成差不多2個鐘頭先完成...做到佢打晒喊露...

原帖由 Cookie-Monster 於 08-10-14 11:32 發表

你就好了,我怕今日又欠功課了!

今日功課,補充P.16-17是甚麼?那兩頁之前不是做了的嗎?

另外,學生守則在那裏?為甚麼我找不到?

黃色個本

原帖由 Cookie-Monster 於 08-10-15 19:36 發表
另外,學生守則在那裏?為甚麼我找不到?

我阿仔都冇左本學生守則, 印象中開學冇耐有一次叫帶番去之後就冇見過, 尋晚我都搵左好耐都搵唔到, 於是寫左張紙仔話比老師知啦唯有...

近排阿仔成日唔見野, 前日唔見手冊, 尋日就唔見左maths工作紙, 真係要唸下計仔對付佢

原帖由 KVV 於 08-10-15 21:39 發表
黃色個本

原帖由 billyyanst 於 08-10-16 09:28 發表
我阿仔都冇左本學生守則, 印象中開學冇耐有一次叫帶番去之後就冇見過, 尋晚我都搵左好耐都搵唔到, 於是寫左張紙仔話比老師知啦唯有...

近排阿仔成日唔見野, 前日唔見手冊, 尋日就唔見左maths工作紙, 真係要唸下計仔 ...

我仔仔都是這樣,甚麼也留在學校…外套、作業、昨日連功課袋也留下了…

原帖由 Cookie-Monster 於 08-10-16 12:01 發表

我仔仔都是這樣,甚麼也留在學校…外套、作業、昨日連功課袋也留下了…

我個女都同妳地個仔一樣, 成日留底工作紙係學校

原帖由 billyyanst 於 08-10-16 09:28 發表

近排阿仔成日唔見野, 前日唔見手冊, 尋日就唔見左maths工作紙, 真係要唸下計仔 ...

我都找不到本學生守則, 但後來亞女話老師係上堂時候派比她. 如果不用帶番學校就唔好寫黑板, 領到我地搵左好耐都無.

回覆 # 的文章

我個仔說他沒有數學作業,中文補充。老師說他欠了功課,我寫手冊,說沒有這兩本作業。等了數天,沒有回音,於是我買了兩本新的作業。買了之後,這兩本作業,又再出現在仔仔的書包了(仔仔說老師派回給他。)

原帖由 Cookie-Monster 於 08-10-21 20:26 發表
我個仔說他沒有數學作業,中文補充。老師說他欠了功課,我寫手冊,說沒有這兩本作業。等了數天,沒有回音,於是我買了兩本新的作業。買了之後,這兩本作業,又再出現在仔仔的書包了(仔仔說老師派回給他。) ...

其實下次妳可以打電話去學校找班主任問左先, 就唔洗再買. 因我發覺老師好像不太看手冊上家長寫給老師的資料.

原帖由 DAYDAYCHENG 於 08-10-23 13:32 發表

其實下次妳可以打電話去學校找班主任問左先, 就唔洗再買. 因我發覺老師好像不太看手冊上家長寫給老師的資料.

唔該你,我下次會醒目一些了!
‹ 上一主題|下一主題