用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地址問題...
樓主: happypooh0127
go

地址問題... [複製鏈接]

原帖由 pistachio 於 08-9-19 17:16 發表
EDB無規定用咩地址證明, 大家所講如租約, 水電煤單都只係可接受的例子. 如果佢話寬頻可接受, 咁就得啦.

BTW, 香港無規定要立租約.

who said 香港無規定要立租約?

原帖由 sisimama 於 08-9-19 22:40 發表
其實教署有冇白紙黑字寫明什麼可作為住紙證明?

有,水/電/煤繳費單/有厘印租單/公屋租部/差餉單,不過今年加多左固網收費單.

原帖由 zitalin 於 08-9-20 00:17 發表
教局4招嚴打 宣誓「殺手」2008年6月7日【明報專訊】自從去年有九龍城區議員直指該區虛報地址情嚴重,近年有家長轉為租用「不入住的小套房」,以取得假地址申請名校校網小一學位,而且多集中在名校林立的校網如「12(灣 ...

其實如果佢真係要查我係咪虛報地址我就唔怕呀,因為我真係住嗰度丫嘛,又唔係虛報,我住嗰區都唔算係咩名校網(32網),仲怕就係佢唔肯收我上網張單做住址證明咋....

原帖由 happypooh0127 於 08-9-21 11:49 發表

其實如果佢真係要查我係咪虛報地址我就唔怕呀,因為我真係住嗰度丫嘛,又唔係虛報,我住嗰區都唔算係咩名校網(32網),仲怕就係佢唔肯收我上網張單做住址證明咋.... ...

今年是可以用固網收費單做住址證明.

原帖由 happypooh0127 於 08-9-18 11:13 發表
我初時租呢間屋嗰時係有簽兩年租約架,不過之後個業主話信得過我地,所以之後就冇簽喇,都住左成6年喇.....
如果依家叫業主寫返張租單比我得唔得架???
同埋如果佢唔打厘印咁可以點呀???
我都知道係好麻煩,煩到日日返工 ...

me too, all same same as you. but they accepted my PCCW 固網收費單 last year. don't worry, everything have solutions. :

請問有冇交左表既媽咪係用上網月結單做住址証明架???
因為我下個星期一先交表,仲有小小擔心呀...
thanks ~~~

其實有些幼稚園生一定唔可以借地址....!
就係嗰D咩咩小學附屬嘅幼稚園生,如協X,灣仔聖XX,中西區X心! 因為其小學同幼稚園可以溝通,什至同一個校長,有可疑校方就應舉報,除非如傳聞講他們會在第一輪做手腳,在第二輪就隻眼開隻眼閉,盡可能收返自己友。 記得在2006-07年,灣仔某男校就被很多家長投訴,因大家幼稚園同學仔都知大家住那裏,結果嗰明知用假地址的就中咗,但真是12區嗰D就好多入唔返,成班不滿的家長到校向小學校長投訴!
唔知到現在嗰D有附屬幼稚園的小學仲會唔會都咁做??為人師表就應明白什麼應做,什麼不可為!公平對代每位申請的小朋友!

我個女第一輪都是揀這類學校,但不是其幼生... ......但 我相信'教會學校' 唔會這樣的, 應該很公平, 要收自己人只會留在第三輪.
原帖由 Smalljokerbb 於 08-9-26 21:44 發表
其實有些幼稚園生一定唔可以借地址....!
就係嗰D咩咩小學附屬嘅幼稚園生,如協X,灣仔聖XX,中西區X心! 因為其小學同幼稚園可以溝通,什至同一個校長,有可疑校方就應舉報,除非如傳聞講他們會在第一輪做手腳,在第二輪就隻眼開隻眼閉,盡 ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x
‹ 上一主題|下一主題