用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地址問題...
go

地址問題... [複製鏈接]

請問有冇人知道住址證明係唔係可以用有線電視既單架?
其寅我之前已經打過去教統局問架喇,佢話可以,
不過我打去小學問,佢地又話未聽過話得喎,
就快要交喇,唔知點算好呀....  
help me, pls!!!!
   0    0    0    0

水費單/電費單/煤氣費單/差餉or租單才可以做住址証明.

我之前打過去教統局問如果我冇水費單/電費單/煤氣費單/差餉or租單, 佢話可以用上網or有線電視嗰d單都得..
但係我打去交表嗰間學校又話未聽過得喎...
所以我驚到時交到去學校佢唔收呀..
有冇人可以幫到我呀....

原帖由 happypooh0127 於 08-9-17 10:41 發表
我之前打過去教統局問如果我冇水費單/電費單/煤氣費單/差餉or租單, 佢話可以用上網or有線電視嗰d單都得..
但係我打去交表嗰間學校又話未聽過得喎...
所以我驚到時交到去學校佢唔收呀..
有冇人可以幫到我呀....:cryin ...

點解你會乜都無?

因為我係租樓住架,全部單都係業主個名,我地又冇簽租約架....

唔使簽租約????????????????????????
唔打厘印就大有人在.

因為我係租樓住架,全部單都係業主個名,我地又冇簽租約架....

原帖由 happypooh0127 於 08-9-17 13:01 發表

租樓唔簽租約都得,咁你唔交租佢都唔可以告你?
你媽媽地址可唔可以幫到你,因為用外婆或祖母地址都可以.

原帖由 happypooh0127 於 08-9-17 13:01 發表

吓!你冇水費單/電費單/煤氣費單/差餉or租單,又吾係同屋企人位,而你又話你係租樓住,但又無簽租約喎!即是話你住緊果度係法律上並吾係一個正式既租住單位啦!你求神拜佛吾好俾人報串、或抽樣調查抽中啦!包你手尾長。

每年自行表上都有寫明什麼類型的住址證明先收.....學校多數都會依呢d條文收件, 如你所提供的不符合,學校可以拒收....你再將你的情形話比心儀小學知,睇佢地點處理,因有問題的是你, 不是校方!

因咩都無,真係好難信你的住址是真的....

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我初時租呢間屋嗰時係有簽兩年租約架,不過之後個業主話信得過我地,所以之後就冇簽喇,都住左成6年喇.....
如果依家叫業主寫返張租單比我得唔得架???
同埋如果佢唔打厘印咁可以點呀???
我都知道係好麻煩,煩到日日返工都冇哂心機做野喇.......

想請問如用婆婆或祖母址址,係咪唔須要有我名嘅住址証明呢?

之但係婆婆嘅水費單等係用我家姐個名,而祖母係用祖父個名,有冇問題呢?

另外我可否用其他家姐嘅住址呢?
如是,是否要家姐做監護人.要做咩手續呢

多謝賜教.

原帖由 咩咩豬 於 08-9-17 17:05 發表

租樓唔簽租約都得,咁你唔交租佢都唔可以告你?
你媽媽地址可唔可以幫到你,因為用外婆或祖母地址都可以.

我剛剛都係地址問題呀.我同我先生分居左,所有地址都係以前果度,宜家呢度係親戚既, 不過今日我都打過去問, 佢都係話上網果張單係可以做證明既, 學校方面我就未問過, 不過既然佢咁講話得, 學校無權話唔得喎, 我唸到時咪叫佢打去問囉.

原帖由 fifimum 於 08-9-18 11:29 發表
想請問如用婆婆或祖母址址,係咪唔須要有我名嘅住址証明呢?

之但係婆婆嘅水費單等係用我家姐個名,而祖母係用祖父個名,有冇問題呢?

另外我可否用其他家姐嘅住址呢?
如是,是否要家姐做監護人.要做咩手續呢

多謝賜教.

...

家姐地址----不如你叫家姐將電費單轉你個名,親身電燈公司搞好快出到.

祖父----要你老公出世紙,咁就可以証明到與小朋友關係,還要祖父做監護人監護人.

太大意了, 根本唔關係話信唔信得過既問題, 簽約係對相方的保障, 佢話信得你過?靠害咩?有時自己都信唔過自己, 再講,水電煤轉名亦非難事, 點解唔搞搞佢呢?即使問來問去, 自己又得唔到一個答案, 何苦?
原帖由 happypooh0127 於 08-9-18 11:13 發表
我初時租呢間屋嗰時係有簽兩年租約架,不過之後個業主話信得過我地,所以之後就冇簽喇,都住左成6年喇.....
如果依家叫業主寫返張租單比我得唔得架???
同埋如果佢唔打厘印咁可以點呀???
我都知道係好麻煩,煩到日日返工 ...

我同樓主嘅情況差唔多,又係咩証明都冇,我都係租樓住,仲要係套房,電費單,水費單幾家人分,而且咩單都係業主個名,租約都過咗期好耐,冇續約,因為我排緊公屋,都唔知幾時會走,我都打過去教統局講過我嘅情況,佢話我用上網o個張月結單都可以做住址証明,佢嘅意思係話,總之係要入屋裝嘅,例如上網,收費電視,固網電話之類嘅都可以做証明,我都唔知學校會唔會唔收呢d 單做住址証明,真係萬一佢話唔收我都唔知去邊死一張住址証明出o黎喇...

原帖由 bb1126 於 08-9-18 17:33 發表
我同樓主嘅情況差唔多,又係咩証明都冇,我都係租樓住,仲要係套房,電費單,水費單幾家人分,而且咩單都係業主個名,租約都過咗期好耐,冇續約,因為我排緊公屋,都唔知幾時會走,我都打過去教統局講過我嘅情況,佢話我用上網o ...

你呢個case一開始係吾會覺得有乜問題,因為真係有住址証明丫麻(雖然係上網月結單)。但如果係抽查時抽中你,你冇打左厘印既租單就超麻煩,絕對係煩死你......

真金不怕紅爐火, 真係住係果度都冇有怕, 最多咪宣誓囉 !

美國懷疑假結婚,逃税- 可半夜探訪, 更甚是入屋搜drawers, cabinets 查的.   我有住美國朋友試過.  
最後冇事, 雖然煩死.

EDB無規定用咩地址證明, 大家所講如租約, 水電煤單都只係可接受的例子. 如果佢話寬頻可接受, 咁就得啦.

BTW, 香港無規定要立租約.

其實教署有冇白紙黑字寫明什麼可作為住紙證明?
‹ 上一主題|下一主題