用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果想去外國讀書,大家覺得幾多歲會適合d? ...
go

如果想去外國讀書,大家覺得幾多歲會適合d? [複製鏈接]

太細又唔忍心,太大又覺得已經學唔到native English口音.
   0    0    0    0

好多朋友的子女會升中一時去,但會有d一年內已回港,但回港讀回傳統的中學,比較困難適應,到會考後,再次往外國,亦需要適應期,所以係要小朋友和家長多溝通,我覺得初期放大假要給小朋友回港, 會容易渡過,在英國寄宿的小朋友,有些父母到校後於十月底的第一次12天的假期亦給子女回香港.
就算中五後才往外國,亦曾有去到第二天就嚷著要回家,放聖誕節假期就賴在香港, 不回校.
去讀大學就好少聽到有問題,因大學是比較自由.

hi cindy96

如去英國讀Y9, 一般要幾耐會適應. 我仔成績好一般, 怎樣部署搵間排名唔太差既學校?

如有相熟的朋友仔已經在讀, 多聯絡會有幫助,容易適應d.
基本要看小朋友自己有無意思想去外國,你要同佢多去一聽留學生的講座, 等佢自己去決定,比較好d.
學校方面,要看各人須要,去d agents 問, 聽吓意見, 你可告知你想入讀的學校的排名,學費,及校舍,多問幾間agents,會多d唔同資料,同一間學校,唔同agent講d資料會有d唔同,要你自己選擇啦.

回覆 # 的文章

Hi Cindy

謝謝你的提議.

boarding school

‹ 上一主題|下一主題