用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 有冇而家讀緊幼真、光班嘅家長呀?可否大家交流吓? ...
go

有冇而家讀緊幼真、光班嘅家長呀?可否大家交流吓? [複製鏈接]

如題。既然大家都入了真光大家庭,希望日後互相分享、勉勵、幚助等等.........

大家有冇什麼課外活動互相分享介紹呢?

小朋友ok 嗎?有冇人住好遠呢?

0    0    0    0

原帖由 pipimom 於 08-9-12 10:52 發表
如題。既然大家都入了真光大家庭,希望日後互相分享、勉勵、幚助等等.........

大家有冇什麼課外活動互相分享介紹呢?

小朋友ok 嗎?有冇人住好遠呢? ...

My kid is studying in 幼真~ She is taking school bus to school daily since we are living in HK East.  

Nice to meet you~

hi mormorchan,
sorry for my late reply.....

同班同學喎, nice to meet u too

之前係咪千揀萬揀先決定真光呢?我就係,好在都冇揀錯 hee hee

係呢,有冇參加家長義工呀?我已join,
10/10家長閣, 20/9 briefing wor,
have u joined?

醒目開學勳章

Hello pipimom & mormorchan,

你好,
我囡都係真班, 蘋果組.  佢番得好開心, 雖然未番過N1, 但好似已經適應左學校生活. 仲叫我要好似老師咁溫柔先得架!

我有參加家長義工, 到briefing時可能見到面.

peaceaa1122,

i am so happy my girl likes ms chik so much, 佢本來十分 "chee" 身,  但喺真光適應好好,  真係估佢唔到

佢係提子嚟架

Hi All:

我囡囡都係幼真蘋果組, 打個招呼先

hugub

HI 各位, 我是光班的. 家長義工我都有參加.
今個sat 要回校聽簡介會.
下個sat 學校有個talk, 我都會返. 你們呢?
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

tracyyuen, 你好!會呀,一定支持。

hugub, 你好!

好似仲未有西瓜喎?

D囡囡有無成日唱歌呀?成日學老師講嘢................(有d嘈)

原帖由 pipimom 於 08-9-17 16:05 發表
sorry for my late reply.....

同班同學喎, nice to meet u too

之前係咪千揀萬揀先決定真光呢?我就係,好在都冇揀錯 hee hee

係呢,有冇參加家長義工呀?我已join,
10/10家長閣, 20/9 briefin ...

I would love to join, however, I'm a working mom...I can't join those activities...

BTW, my daughter is in Group Watermelon~

i'm a working mom too....

唯有儘量抽時間啦,再唔係收到風就通知你咪得 lor....

peaceaa1122 & tracyyuen

聽日見喇.........bye!!

昨晚女女在床上自言自語用國語讀出 ”葡萄組, 請你們坐下來…”

我同老公都好驚訝原來老師有用國語上課~~

原帖由 pipimom 於 08-9-19 20:06 發表

i'm a working mom too....

唯有儘量抽時間啦,再唔係收到風就通知你咪得 lor....

peaceaa1122 & tracyyuen

聽日見喇.........bye!!

我會經常向你地套料, ~  

嘩!你個女咁醒嘅...唔錯噃...

我知佢哋會有 native eng & mandarin teachers,  但囡囡返嚟冇講.....
不過就成日扮老師,講個不停。

今日briefing, 10月頭會分派借書證給幼班,原來家長閣真係好多嘢借,希望大家多 d 幚親,唔好客客氣呀

醒目開學勳章

briefing好高興見到tracyyuen, 但未能和pipimom相認tim, 不過諗仲有好多機會 , 你會星期幾當值?..我一, 五.

阿囡有時會扮下聲, 學老師同佢的對話, 幾得意. 有番黎唱歌, 我都有同佢一齊唱 .  但原來咁快有普通話學?今日我聽到佢唱普通話 "再見, 再見, 老師再見啦." 都覺好奇. 係未在學校學番黎

peaceaa1122,

嘩 ! 你哋已經相認咗喇,真係開心!我阿囡已經向我 book 咗家長閣一件玩具。所以好期待早 d 識你哋,同埋去家長閣借嘢 .....係呢....咁你哋係點相認架?

醒目開學勳章

pipimom,
在DAY 3上課聽talk已經見過, 不過係briefing果日傾開先知呢 .  

briefing果日你係未帶埋囡囡黎?

麻煩各位媽咪 ,請問真光(大坑) & (堅道)是否只是 campaus不同, 是同一學校? 上小學是否一樣可直上真光中學?
thank!

我friday呀! 下星期就開始了, 可以同女兒一同上學好開心.

今午的崇拜及明天的講坐我都有參加. 你地有join嗎?
peacaa1122你有join嗎?

有無幼光家長? 昨天學校派來的全班照, 琳琳可念出太約10個同學的名字.

原帖由 peaceaa1122 於 08-9-23 02:45 發表
briefing好高興見到tracyyuen, 但未能和pipimom相認tim, 不過諗仲有好多機會 , 你會星期幾當值?..我一, 五.

阿囡有時會扮下聲, 學老師同佢的對話, 幾得意. 有番黎唱歌, 我都有同佢一齊唱 .  但原來 ...
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

peacaa1122,

琳琳昨天放學回來開心的告訴我, ms. mose今天來跟她們一齊玩jump jump jump.
你女兒有無講???

醒目開學勳章

我join明天的講坐,到時又見。
好開心有張全班合照,等我都有得睇下,認下。唔係阿囡同我講時,唔知係邊個。我囡都講到自己組同某些隔離組同學的名字。有D就A同學講左B同學的名字 。
佢一番學就問我October未呀!好想一起上學去。

無講ms mose呀, 係未外籍人士黎? 佢話星期六先係外國人,真光唔係 (因佢星期六有番類似英文playgroup)。

‹ 上一主題|下一主題