用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對天水圍李宗德失望
go

對天水圍李宗德失望 [複製鏈接]

我的小孩今年升小學,本人家中只有一個小孩,我的以前是讀官立小學,現在有小孩想給他讀一間比較好的小學,所以想參觀此間李宗德小學,我看到此校的網址有參觀日,我打電話比此校務處詢問,一打電話比此校,問我小孩讀邊間幼稚園.可能我小孩係讀政府資助的幼稚園,我句知我小孩的幼稚園是邊間,此學校員工,很沒有禮貌同我講,你自己聯絡你自己幼稚園.跟隨就收了我線.我覺得此學校對家長都無禮貌,明明網址說明可以打電話留位參觀.打電話去會這樣說.現在是選小學,不是選幼稚園,為什麼叫我同自己幼稚園聯絡,我有誠意自己打電話留位,得到此冷淡的答案,都幾失望.

0    0    0    0

你好,

我上星期都係打電話去問,同你一樣,問我小朋友讀邊間,叫我同所屬既幼稚園報名就可以,佢反問我點解會直接找佢,
我話番佢知係學校網頁睇到.第二日班主任(幼稚園)就問我去唔去學校參觀,我估可能佢想知你小朋友讀邊間,咁唔駛再另行報名.希望你開心番啦!

Oh, pretty rude.

原帖由 Reximom 於 08-9-11 17:06 發表

對你寫既野, 我有八字回應:

我的小孩今年升小學,本人家中只有一個小孩,我的以前是讀官立小學,現在有小孩想給他讀一間比較好的小學,所以想參觀此間李宗德小學,我看到此校的網址有參觀日,我打電話比此校務處詢問,一 ...

我不知妳來自天水圍,請不要自慚形穢、妄自菲薄。請妳不要將天水圍居民定型,是非常不公道的。

我祇針對事,不針對人。

原帖由 Reximom 於 08-9-11 17:42 發表

Oh yes, I m pretty and I m rude…I am 粗人一個!

不過你話我rude, 令我覺得你對我地d天水圍居民有白眼,天水圍的居民不是全部都是粗人,新移民........請不要對天水圍有白眼, thanks....

...

當家長打電話去一間學校,首先接聽的人嘅態度是好是壞已代表了這間學校,所以學校或校長都有必要留意留意。

可能是校務處個別職員的問題,亦可以側面反映校長未能好好監督下屬,職員對外,形象很重要.
可能間間小學的做法不一,我曾參觀過小學,都是自己walk in 入內,當然不及團體有人講解.

醒目開學勳章 王國長老

樓主唔好因為一個回覆而認為某間學校唔好.

我為囡囡搵小一時都參觀過幾間小學, 當中有部份係網頁有寫, 有部份係無.

當我打去問時書記都有問係讀邊間, 知道校名佢叫我問返幼稚園, 因為校方已經 send invitation 比幼稚園, 會由幼稚園派資料同參觀信比家長.

另一間官校無出 invitation 比幼稚園, 咁我係親自去填表參觀.

到參觀個日, 真係好多人, 大人連小朋友加埋有三四百人, 試問若要書記去做晒所有登記, 我估佢地連踩幾日通宵都未必做得完.

所以小學先至會出 invitation 比幼稚園, 等幼稚園集合晒人數, 小學再發出參觀信由幼稚園分派.

而家我囡囡讀緊 P.1, 我都係校內家長義工, 上到學校見到書記室入面好忙, 不停電話響, 一係學生請假, 一係家長打黎搵老師, 試問所有電話都係先由佢地 scan 完先可接駁出去, 所以校方先會為減低 workload 將某 d 可以經其他學校完成到既工作比出面處理先, 再由書記做總結.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題